Haberler

Marifet Tavuğun Yediğinde Değil, Genetiğinde

Güncelleme:

Türkiye'de kişi başına piliç tüketimi yılda 20-25 kilogram arasında değişirken; ABD'de bu rakam 40-45 kilogram arasında seyretmekte.

Türkiye'de kişi başına piliç tüketimi yılda 20-25 kilogram arasında değişirken; ABD'de bu rakam 40-45 kilogram arasında seyretmekte. Ülkemizde beyaz et tüketiminin bu denli az olmasının sebebi ise, yıldan yıla çoğalarak artan yanlış bilgiler silsilesi.

Özellikle endüstriyel işletmelere karşı oluşturulan bu yanlış bilgiler neredeyse şehir efsanesi boyutunda. Sadece kendi üretimleri için değil sektörün tüm oluşumları için mücadele başlatan Erpiliç, yanlış bilinen ve hurafe olarak kulaktan kulağa dolaşan bu dedikodulara açıklık getiriyor.

Özellikle toplumun genelinde; piliçlerin 45 günde büyümesi için hiç uyutulmamasına kadar geniş bir yanlış bilgi kirliliği mevcut.

Özellikle 45 günde pilicin kesilmesi konusunda oluşan spekülasyonlar sektördeki birçok kuruluşu zan altında bırakıyor. Oysaki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından en iyi şekilde denetleme yapılan sektörlerin başında beyaz et sektörü geliyor ve üretimin sayılı entegre firmalar tarafından yapılması da Bakanlığın denetimlerini kolaylaştırıyor.

ENDÜSTRİYEL TAVUK "HORMONLUDUR" KANISI YIKILIYOR

Genel Üretim sistemleriyle ve sektörle ilgili açıklama yapan Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek, "Biyolojik değeri bakımından yumurtadan sonra, en değerli protein özelliğine sahip besin; tavuk. Özellikle çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından düzenli protein tüketimi çok önemli. Fakat ülkemizde tavuk tüketimi düşük seviyelerde. Bize gelen sorular ve taleplerden yola çıkarak anlıyoruz ki insanlar sektörümüzle ilgili çok yanlış bilgilerle doldurulmuş. İnsanlarda vicdani olarak açılmaya çalışan yaralardan biri piliçlerin 45 günde kesilmesinin yanlış olduğu yönünde. Oysaki etçi tavukların günümüzde bu derece hızlı büyümelerinin esas nedeni beslenmeleri ya da hormon verilmeleri değildir. Esas olarak bu büyümenin yüzde 85'i genetik seleksiyonlardır. Beslenme ve diğer bakım şartlarının buradaki etkisi sadece yüzde 15'dir. Genetik sözcüğü insanları tedirgin etmekte fakat burada geçen 'genetik seleksiyon' sözcüğünün genetiği değiştirilmiş tavukla alakası yoktur. Yapılan iş yıllar süren ıslah ve seleksiyon sonucu en yüksek et verimine ve hızlı gelişme özelliğine sahip tavuk ırklarının elde edilmesi ve bunların birbirleriyle melezlenmesi sonucu civciv elde edilmesidir.

45 GÜNDEN ÖNCE DE KESİLEBİLİR

Daha genel bir açıklamayla; pilicin normal yetiştirme süresi 45 gün ve hatta istenilen kesim ağırlığına bağlı olarak daha da aşağı ya da yukarısıdır. Bu süre damızlık firmalarının sürekli yaptıkları ıslah çalışmaları ve iyi yetiştiricilik uygulamaları ile sağlanıyor. Piliç üretiminde kullanılan civcivler, yapılan seleksiyona ve melezlemeye dayalı ıslah çalışmaları sonucu en iyi performansı verecek şekilde geliştirilmişlerdir. Diğer taraftan piliçlerin enerji ve her türlü besin maddeleri ihtiyaçları tam olarak belirlenerek, hayvanlar bu ihtiyaçları tam olarak karşılayan yemlerle beslenirler.

Piliçlerin barınma koşullarının en üst düzeylere çıkarılmış olması ve sağlık konusundaki başarılı uygulamalar da bu sürecin ana nedenleridir. Bunlar dışında gelişimleri için herhangi bir ilaç ya da hormon kullanımı söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Erpiliç Türkiye Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (5)

çiftçifsdsddsfd@hotmail.com:

bizim yumurtalar 6-7 ayda piliç oluyor 9 ayda tavuk oluyor.yemeyin boykot edin ki adam gibi yetiştirsinler

10
0
yanıtYanıtla
refzorbeyinoglu81@hotmail.com:

yani hormonu basip sisirmiyorsunuz?

7
0
yanıtYanıtla
ADEMagunes42d@gmail.com:

ZATEN YILLARDAN BERİ BİLİYORUZ. BİZ TAVUK DEĞİL ŞİŞİRİLMİŞ ÇİVCİV YİYORUZ.

2
2
yanıtYanıtla
köylücejardel_1665@hotmail.com:

aslında en güzeli köy tavukları ama şimdiki nesil yemiyor kokusu falan değişik diye bu hormonlu tavuklara alıştırdılar insanları iyice

3
0
yanıtYanıtla
ademagunes42d@gmail.com:

Civcivler 45 gün hiç uyutulmadan müzik dinletilerek devamlı onlara gündüz hissi verilerek devamlı yem yimeleri sağlanıyor ve yemlerde hormonlu hayvanları 45 günde balon gibi şişiriyor.

1
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title