Haberler

Mardin Valiliği: Terör Yüzünden 47 Bin 731 Kişi Göç Etti

Güncelleme:

Mardin Valiliği, PKK saldırıları nedeniyle 8 bin 839 aileden oluşan 47 bin 731 kişinin göç ederek yer değiştirdiğini söyledi.

Mardin Valiliği, PKK saldırıları nedeniyle 8 bin 839 aileden oluşan 47 bin 731 kişinin göç ederek yer değiştirdiğini, bunlardan bin 694'ünün ise geri döndüğünü açıkladı.

"AİLELERE EKONOMİK DESTEK VERİLİYOR"

Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, terör olaylarından etkilenip göç eden vatandaşlarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, göç etmek zorunda kalan ailelerle ilgili devlet kurumları ile sivil toplum örgütlerinin çeşitli çalışmalar yaptığını belirtti. Koçak, "Bu çalışmalar kapsamında barınma, sağlık, eğitim ve sosyal uyum sorunları olan aileler ve bireyleri ile ilgilenilmiş, muhtaç durumda olan ailelere ekonomik destek verilmiştir. En çok göç veren ilçemiz 6 bin 858 aile ile Nusaybin'dir. Ayrıca Şırnak'ın bin 113 aile ile Cizre ve 490 aile ile İdil ilçeleri de yakınlığı nedeniyle ilimize yoğun göç vermektedir. Buna karşın en çok göç alan ilçelerimiz ise sırasıyla 2 bin 577 aile ile Artuklu, 2 bin 16 aile ile Kızıltepe ve bin 980 aile ile Midyat'tır. İç göç hareketliliği gösteren toplam aile sayısı 8 bin 839 olup, bunlardan bin 694'ü geri dönmüştür. İç göçle hareket eden kişi sayısı 47 bin 731'dir. Mardin'de kendi imkanları doğrultusunda barınma ihtiyaçlarını karşılayan ailelere maddi destek sağlanmaktadır." dedi.

AİLELERE 5 YILDIZLI OTEL HİZMETİ

İmkanları bulunmayan aileler için Turizm ve Otelciler Derneği ile protokol imzaladıklarını, bedeli valilik tarafından karşılanmak üzere Mardin'deki otellere yerleştirildiği ifade edilen açıklamada, "Kurumlarımız ve STK'ların ortak çalışmasıyla şu anda bin 349 kişi bu kapsamda otellerde misafir edilmektedir. Halihazırda ilimizde barınma sorunu yaşayan kimse bulunmamaktadır. Barınma sorununun akabinde ikinci olarak göç nedeniyle birçok ailenin ekonomik yoksunluk yaşayabileceği ve muhtaç durumda olabileceği göz önüne alınarak, tüm ilçelerimizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız aracılığıyla göç eden ailelere ekonomik destek verilmektedir. Bütün ilçe vakıflarımızın katkı sağladığı yardımlar çerçevesinde, 13 bin 152 aile ve 3 bin 56 öğrenciye 10 milyon 590 bin 118 lira nakdi destek sağlanmıştır. Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sağlık hizmetleri aksatılmadan devam etmekte olup; gebe takip, bebek aşısı ve evde bakım hizmetleri sağlık personeli tarafından yürütülmektedir. Göç etmek zorunda kalan ailelerin tümüne psikososyal destek verilmiştir. Bu hizmetin yürütülmesi için gerek Mardin'de görev yapan personel, gerekse bakanlık tarafından görevlendirilen personelle 8 bin 167 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur" bilgilerine yer verildi.

STK'LAR DA DESTEK SUNDU

Açıklamada ayrıca ailelerin saptanan ihtiyaçlarına bağlı olarak ildeki sivil toplum kuruluşları tarafından gıda ve temel ihtiyaç malzemesi yardımı yapıldığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Diyanet Vakfı; 6 bin gıda paketi, 6 bin battaniye, 24 bin 966 adet toplam değeri 624 bin 150 TL olan 25 TL'lik alışveriş kartı, 410 aileye giyim yardımı, 349 bin 732 ekmek. Mardin Kardeşlik ve Yardımlaşma Platformu; 4 bin 300 battaniye, 3 bin 100 gıda paketi, 70 bin 500 çift çocuk ayakkabısı, 2 bin kişiye giyim yardımı, 3 bin 750 paket çocuk bezi, 200 kutu çocuk maması, 2 bin kg un, bir kısım muhtaç ailelere nakdi yardımda bulunulmuştur. Umut Kervanı Platformunca 365 gıda paketi, 235 battaniye, 30 elektrikli soba, 59 aileye ev eşyası, 200 kadına ayakkabı, 100 aileye ev bulma ve kısmi kira yardımı, 200 kişiye giyim yardımı, 100 takım bebe ve çocuk giyimi, 2 aileye nakit yardımı. Memur-Sen; 2 bin 620 adet gıda paketi, İHH; 750 adet gıda paketi, 250 adet hijyen paketi TÜGVA, 15 aileye ev kiralanması konusunda yardımda bulunulmuş, iç göç mağduru öğrencilere sportif organizasyon yapılmıştır. TÜGVA genel merkezinden yapılacak yardımın organizasyonuna başlanmıştır. Ak Parti teşkilatları tarafından süreç boyunca veri tabanımızdaki ailelere toplam 23 TIR'lık gıda, battaniye, giyim eşyası, soba, çocuk bezi vb. malzemelerden oluşan bir katkıda bulunmuşlardır."

Mardin'deki 55 STK bileşeninden oluşan Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformu Başkan Vekili Mehmet Şirin Ersan, "Platform olarak bugüne kadar 2 bin 830 aileye farklı alanlarda, 4 bin 300 battaniye, 3 bin 100 gıda paketi, 70 bin 500 çift çocuk ayakkabısı, 2 bin kişiye giyim yardımı, 3 bin 750 paket çocuk bezi, 200 kutu çocuk maması, 2 bin kilo un, bir kısım muhtaç ailelere nakdi yardımda bulunduk" dedi.

Nusaybin'deki olaylar nedeniyle göç etmek zorunda kalan Sosyolog Şahabettin Yalçın, Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformu adına göç eden ailelere gönülle hizmet veriyor. Yalçın, aileler ile birebir yaptığı görüşmelerde, en çok gıda ve zaruri ihtiyaç malzemesi talebinde bulunulduğunu söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nusaybin Şırnak Mardin Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title