Haberler

Mardin Sabro Gazetesi Yayın Yönetmeni: Dink'in Çektiği Zorluk ve Sıkıntılar Devam Ediyor

Türkiye'de Süryanice yayın yapan ilk ve tek gazete olan Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, ölümünün 8'inci yıldönümünde Hrant Dink'i anarak, onun çektiği bütün sıkıntı ve zorlukların devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de Süryanice yayın yapan ilk ve tek gazete olan Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, ölümünün 8'inci yıldönümünde Hrant Dink'i anarak, onun çektiği bütün sıkıntı ve zorlukların devam ettiğini söyledi. Süryaniler'in yaşadığı Mardin'de yayın hayatını sürdüren Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Agos Gazetesi ile aynı kaderi paylaştıklarını belirterek, 1925'te Ermeniler ile birlikte Süryaniler'in de soykırıma uğradığını öne sürdü. Aynı soykırımların, Cizre'de çocuk ölümleri, Suriye'nin Kobani kentinde de IŞİD saldırılarıyla devam ettiğini savunan Tuma, "Biliyorsunuz 8 yıl önce bugün bir gazeteci bir siyasetçi bir insan katledildi. Bu insanın gazetecilikten, insanlara hizmet etmekten başka hiçbir suçu yok. Ama yüzyıllar önce başlatılan bir mantığın devamı olarak katledildi. 1925'de Ermenilere ve Süryaniler' yapılan bir soykırımın mantığının bir devamı olarak ki, bu mantık bugün halen devam ediyor. Cizre'de çocuklar öldürülerek, Kobani'de IŞİD adlı çeteleri insanlara saldırarak devam ettirilmek isteniyor. Tabi bu saldırılar sonucunda ödediğimiz bedeller. Bu bedeller bizi hiçbir şekilde yıldırmayacak. Biz insanlığa hizmet etmeyi bir gazeteci olarak da Sabro Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni olarak Agos'un açtığı yolda bu hizmetlerimize devam edeceğiz. Bu anlamda geçmişte şehit düşen arkadaşlarımıza, öldürülen meslektaşlarımızın, katledilen insanlarımızın da cevabını vermiş oluyoruz. Mücadele Arkadaşımız, meslektaşımız, Hrant Dink'in anısı önünde tekrar saygıyla eğiliyorum" dedi.

Katliamcı, inkarcı, tekleştirici bir sistemin egemen olduğu bir ortamda, farklılıkları ortaya koyacak çalışmalarda bulunmanın beraberinde bir çok zorluğu getirdiğini ifade eden Çelik, "Biz de bu zorluğu yaşıyoruz ve önümüzdeki süreçte de yaşamamak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Dediğim gibi ölümden korkmuyoruz ama teknik anlamda, bazı diğer noktalarda engellemeler önümüze çıkarılıyor. Biz her şeye rağmen bu mücadelemize devam etmemiz gerektiğini düşündüğümüz için, her türlü sıkıntı ve zorluluğa rağmen yayınımızı devam edeceğiz. Ki bu baskı, zorluklar ve engellemeler sadece Ermenice veya Süryanice yayın yapan gazeteler değil, aslında tüm farklı gazetelerin de çektiğini biliyoruz. Bu aslında yüzyıllık inkarcı, imhacı mantığın halen egemen olduğunu da gösteriyor" diye konuştu.

HRANT DİNK, SİLOPİ'DE BASIN AÇIKLAMASIYLA ANILDI

Şırnak'ın Silopi ilçesinde de HDP İlçe Başkanlığı, yaptığı açıklama ile Hrant Dink'i andı. Parti binası önündeki açıklamaya Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer, HDP İlçe Başkanı Ali Balın ve Başkan Yardımcısı Aycan Azma ile partililer katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hrant Dink Türkiye Mardin Cizre Politika Güncel Haberler

title