Haberler

Mardin'deki Silahlı Saldırı

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde 3'ü çocuk, 2'si kadın 5 kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, olayın Erkan, Sürer ve İpek aileleri arasında, "arazilerinde bulunan su kuyusu" nedeniyle önceye dayalı husumet yüzünden meydana geldiği belirtildi İddianamede, sözkonusu saldırıyı gerçekleştirme eyleminin "aile meclisi" kararıyla alındığı vurgulandı Saldırıyı gerçekleştiren 2 kişi ve onları azmettirdikleri gerekçesiyle 8 kişi hakkında 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi Yaşı küçük olan saldırgan A.E hakkındaki soruşturmanın ise ayrı yürütüldüğü bildirildi.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde 3'ü çocuk, 2'si kadın 5 kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca 7'si tutuklu 10 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Kan davasının sebebi: 'Su kuyusu'

Saldırı olayının Erkan, Sürer ve İpek aileleri arasında "arazilerinde bulunan su kuyusu" nedeniyle önceye dayalı husumet yüzünden meydana geldiği kaydedilen iddianamede, aileler arasında daha önce yaşanan kavgada Ali İhsan Erkan ve Osman Erkan'ın yaşamını yitirdiği, Ali Sürer, Celal Sürer ve Mehmet İpek'in de bu olaydan dolayı tutuklandığı belirtildi.

Saldırı kararı aile meclisinde alındı

İddianamede, şüpheliler Mehmet Masum Erkan, Abdulkadir Erkan, Mehmet Sıraç Erkan, Mehmet Emin Erkan, Ramazan Erkan, Abdulselam Erkan ve Hasan Erkan'ın "kan gütme saikiyle" hareket ederek aile meclisinde Sürer ve İpek ailelerinden cezaevine ziyaret için gelenlerin öldürülmesi kararının alındığı vurgulandı.

Şüphelilerin saldırıyı gerçekleştirmek için Mehmet Erkan ve Diyaeddin Erkan ile yaşı küçük olduğu için hakkında ayrı soruşturma yürütülen A.E'yi azmettirdikleri belirtilen iddianemede, "Bu konuda şüphelilerin zaman zaman Mardin Ceza İnfaz Kurumu civarına giderek keşif yaptıkları, şüpheli Abdulselam'ın öldürme kararının alınmasında bulunduğu gibi olay tarihinde de şüpheli Diyaeddin'i ve A.E'yi olay sonrasında araçla şüpheli Cevzat Dağı'ın evine götürdüğü ve sonrasında Dağ ile birlikte Mardin dışına çıkardığı tespit edilmiştir" denildi.

Olayda, Mehmet Erkan ve yaşı küçük A.E'nin ele geçirilemeyen 2 ayrı silahla ateş etmek suretiyle maktullerin ölümüne ve Hasibe Amak'ın yaralanmasına yol açtığı bildirilen iddianamede, şüpheli Diyaeddin Erkan'ın ise ifadesinde A.E ile maktullere kendisinin ateş ettiğini söylediği kaydedildi.

İddianameye göre sanık Diyaeddin'in babası Hasan Erkan'ın beyanında, "aile meclisi" olarak Celal Sürer ve Mehmet İpek'in cezaevinden çıktıktan sonra öldürülmesi yönünde karar aldıklarını ancak maktullerin öldürülmesi olayında kesinlikte azmettirme durumunun bulunmadığını ileri sürdü.

Olay 1 dakika 23 saniye gerçekleşti

İddianamede, olayın meydana geldiği Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde MOBESE kameralarının yer aldığı ve söz konusu görüntülerin incelendiği belirtilerek, şu değerlendirme yapıldı:

"MOBESE kameralarının görüntülerinin incelenmesi neticesinde kameranın dönebilen özellikte olduğu, olayın gerçekleştiği yerin saat 14: 24: 29'da görüntüye girdiği, 14: 24: 47'de olayın gerçekleştiği yerin kamera görüntüsü alanından çıktığı ve 14: 26: 10'da olay yeri tekrar görüntüye girdiğinde bahse konu olayın gerçekleştiğinin, olay yerinde maktullerin yerde yatar vaziyette olduğu tespit edildi."

Görgü tanıklarının beyanlarına da yer verilen iddianamede, olayı gerçekleştiren 2 kişinin Kötek Mahallesi'ne doğru yaya olarak kaçtıklarının görüldüğü ifade edildi.

5'er kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

İddianamede, saldırıyı gerçekleştirdikleri gerekçesiyle Mehmet Erkan ve Diyaeddin Erkan hakkında TCK'nın "Tasarlayarak, kan gütme saikiyle, çocuğu veya beden, ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme", "Adam yaralama" ve "Ruhsatsız silah taşıma" suçlarından 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile 6'şar yıl hapis cezası talep edildi.

Diğer tutuklu sanıklar Abdulkadir Erkan, Mehmet Siraç Erkan, Cevzat Dağ, Mehmet Emin Erkan ve Mehmet Masum Erkan ile tutuksuz sanıklar Ramazan Erkan, Hasan Erkan ve Abdulselam Erkan için de "adam öldürme suçunu azmettirdikleri" gerekçesiyle 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Bu arada iddianameyi kabul eden Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyanın "güvenlik" gerekçesiyle başka ilde görülmesi için Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne başvurduğu öğrenildi.

Olay

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde 19 Eylül 2013'de meydana gelen silahlı saldırıda cezaevindeki eşlerini ziyaret eden 2 kadın ile 3 çocukları hayatını kaybetmiş, olay yerinde bulunan ve ölenlerle bir yakınlığı bulunmayan Hasibe Amak da yaralanmıştı. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Erkan Hasan Erkan Mehmet İpek Osman Erkan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title