Haberler

Mardin'de Demokratikleşme Paketine STK'lardan Destek

Güncelleme:

Mardin'de bulunan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı demokratikleşme paketi açıklamalarına destek verdi.

Mardin'de bulunan Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı demokratikleşme paketi açıklamalarına destek verdi.

Mardin Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Çelik, paketin barış süreci bakımından yararlı ve olumlu bulduğunu ifade etti. Andın kaldırılmasının bile umutlandırdığını belirten Çelik, "En azından bir öğrenci andının kaldırılması evet ben yıllarca bu sıkıntıyı yaşayan insanlardan biriyim benim ana dilim Arapça ama okula başlar başlamaz Türk'üm, doğruyum diye anda başladım. Özel okullarda anadilleriyle eğitim yapılması maddesinin konulması o da sevindirici bir durum yıllardır birkaç harfe takıldık kaldık. Harfleri yasakladık, q, w, x harfi oysa normal şartlarda zaten kullanıyorduk. Yazım dilinde ne sakınca olabilir. Renkler konusunda da sıkıntılar yaşadık. Bunlara da özgürlüklerin geri iadesi sevindiricidir bence. Türban yasağının kaldırılması o da Türkiye'nin ülkemizin bir ayıbı idi bence insanların özgürlüklerinin kısıtlanmaması gerekir. Türban takmak isteyen türban taksın kılık kıyafete karışılmaması gerekir. Seçim barajının indirilmesi tabi ki demokrasinin olmazsa olmasıdır. Demokratik haklarının önüne bir set çekiyorsun ve oyunu kullandın ama ben senin o oyunu hiçe sayıyorum kusura bakma diyorsun vatandaşa bu da yanlış bir şeydi bu da düzeltildi. Mor Gabriel arazilerinin geri verilmesi daha doğrusu el konulması bu bizim bu yörenin, bu hoşgörü bölge coğrafyasının bir ayıbıydı, Türkiye'nin de bir ayıbı olmuştu. Arazilerin Mor Gabriel Vakfı'na verilmesini ben bir Müslüman olarak çok mutlu etti. Burada biz yıllarca Hristiyanlara biz amca dedik onların çocukları bize amca dedi. Böyle bir hoşgörü ortamında o arazilerin mutlaka manastıra verilmesi gerekirdi. Bu anlamda sevindirici bir karar alındı. Bu demokratik paketi eğer siyasi sürece alet edilmezse daha doğrusu politize edilmezse bu süreç bu kanın durması için kardeşlik için barış için son derece anlamlı bir pakettir. Dilerim bu paket bir seçim politikasına kurban edilmez" dedi.

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar ise, demokratikleşme paketinde yıllardır sıkıntısını yaşadıkları bir çok konuda reform yapıldığını dile getirdi. Dündar, "Yapılacak değişiklerle ülkenin demokratikleşme sürecinde büyük katkıların olacağı aşikardır. Her ne kadar bazı değişiklikler yasal bazıları ise bakanlar kurulu ile yapılıyor olsa da siyasetin tüm kesimlerini yasal değişiklere destek olmasını umut etmekteyiz. Kişisel hak ve özgürlükler, din ve vicdan hürriyeti ve kimliklerin yaşanması konusunda yapılan değişiklikler önemlidir. Seçim sisteminde öngörülen üç alternatifli önerinin tüm siyasi partilerce tartışılıp, meclise katılımın maksimum seviyede olacağı bir değişikliğin yapılmasını umut etmekteyiz. Bölgemiz açısından bu pakette yer alan bazı değişiklikler topluma bir nebze dahi olsa huzur ve güven aşılayacaktır. Özel okullarda anadilde eğitimin önünün açılması, bazı harfleri kısıtlayan maddelerin kaldırılması, siyasi propagandanın farklı dil ve lehçelerde yapılmasının yasal teminatı altına alınması, ilk okullarda okutulan andımızın kaldırılmış olması, eski köy isimlerinin tekrar iade edilebilecek olması, önemli değişiklikler olarak göze çarpmaktadır. Bu sorunun çözümü için bu paket önemli bir adım olarak değerlendirilmelidir. Ancak kamu oyunun beklentisi olan anadilde eğitimin devlet okullarında uygulamaya alınmaması, köy isimlerinin yanında daha büyük yerleşim alanlarının yerel isimlerinin iadesinin önünün açılmaması gibi düzenlemeler yapılmamıştır. Her şeye rağmen yeni paketteki değişiklikler ülke ve bölgemiz açısından demokratik kazanımlardır. Başbakanımızın dile getirdiği gibi bu paketin son olmamasının umut etmekteyiz, yeni anayasa çalışmalarının beklentilerin uzağında ilerlemesi, toplumda sivilleşme adına bir umutsuzluk havası yaratmaktadır. Ekonomik olarak bölgeye büyük katkılar sağlayacak olan demokratikleşme paketini destekliyoruz" şeklinde konuştu. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Çelik Türkiye Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title