Haberler

Mardin Cizre'ye Gitmek İsteyen Hdp-Dbp Heyetine İzin Verilmedi

Cizre'ye gitmek isteyen HDP-DBP heyetine izin verilmedi HDP ve DBP'lilerden oluşan bir heyet, Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki bir evin bodrum katında oldukleri belirtilen hayatını kaybetmiş kişileri ve yaralıları almak üzere yola çıktı.

Cizre'ye gitmek isteyen HDP-DBP heyetine izin verilmedi

HDP ve DBP'lilerden oluşan bir heyet, Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki bir evin bodrum katında oldukleri belirtilen hayatını kaybetmiş kişileri ve yaralıları almak üzere yola çıktı. Aralarında HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat, Celal Doğan, Mithat Sancar, Dirayet Dilan Taşdemir, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu heyet, İdil yol ayırımında durduruldu.

Aralarında HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat, Celal Doğan, Mithat Sancar, Dirayet Dilan Taşdemir, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu heyet, öğlen saatlerinde karayolu ile Cizre'ye gitmek üzere yola çıktı. Yola çıkmadan önce Mardin Büyükşehir Belediyesi meclis toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP ve DBP'liler, Cizre'ye neden gittiklerini anlattı.

İlk olarak konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, sağlık ekipleriyle birlikte Cizre'ye yaşam koridoru açmak için gittiklerini söyledi.

"YENİ BİR KERBELA VE MADIMAK KATLİAMI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Daha sonra konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye'nin yaşadığı bir sıkıntıyı gidermek için Mardin'de olduklarını belirterek, "Cizre'de insanlığa karşı işlenen bu suçun kaldırılmasıyla ilgili bir gündem var. Ülkenin her tarafında kendisine insanım diyen herkes bu trajedinin bitirilmesi için hareket geçiyor. Çağrılar yapıyor, ama maalesef Ankara ve Cizre'deki hükümet ve devlet aygıtının anlaşılmaz tavrı yüzünden, maalesef bugüne kadar herhangi bir sonuç alınamadı. Biz bu durumu ortadan kaldırmak için buradayız. Önümüzde büyük bir risk var. Cizre içinde 21'inci yüzyılın Kerbela'sı ve Madımak'ı yaşanıyor. İnsanları bir damla suya muhtaç hale getirerek, ölüme terk etmek, atılan havan toplarıyla binalarda yangınlar çıkarıp orada mahsur kalan yaralıları hastaneye nakletmemek, AKP döneminde yaşanan bir Kerbela ve Madımak olarak tarihe geçmek üzeredir. Can kayıplarının artması durumunda AKP hükümeti tarih önünde hesap veremez bir konuma getirir. Bugün yaptığımız girişim, hükümet ve devlet yetkilileri açısından da bizzat parçası oldukları bu utancın ortadan kaldırılması için bir fırsattır. Şu an Cizre'deki bodrumlarda katledilenlerin sayısı Roboski'de katledilenlerin iki katıdır. İki Roboski katliamı ile karşı karşıyayız. Daha bir tane Roboski'nin daha hesabını verememiş bir hükümetin nasıl bir durumla karşı karşıya kalacağını bilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Vahşet bodrumundaki bu trajedi 16'ncı gününde. Biz oradaki temas kurduğumuz, sağ olduklarını bildiğimiz 31 insanın nakledilmesi için uğraşıyoruz. 6 insan orada kan kaybından yaşamını yitirdi, daha sonra bir kişinin daha yaşamını yitirdiği bize iletildi. Aynı şekilde 4 gündür havan topuyla yangın çıkan binada da aynı trajedi yaşanıyor. Orada da 37 canın olduğu ve bir an önce müdahale edilmesi gerektiği bildirildi. Hükümete aktarmamıza rağmen müdahale edilmediği için 9 insan ertesi sabah trajik bir şekilde yaşamını yitirdi. Şu an hepsinin can güvenliği açısından çok derin bir endişe taşıyoruz. Biz bugün kararlıyız. Heyet olarak Cizre'ye gidip halkımız adına bu insani trajedinin bir an önce kaldırılması için harekete geçeceğiz. O yaralıları ve cenazeleri hastaneye kaldırmaya çaba göstereceğiz" dedi.

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da, Cizre'deki öncelikli olarak yaralıları almaya çalışacaklarını belirterek, "Umarım izin verirler, mani olunmaz. Bu olmaz ise bunun mesuliyeti doğrudan doğruya iktidara aittir" diye konuştu.

"EVİN BODRUMUNDA 26 KİŞİ VAR"

Başbakan'ın Mardin'de açıkladığı 10 maddelik eylem planını eleştirerek konuşmasına başlayan HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan ise, "Cuma günü Mardin'de sayın Başbakan 10 maddelik bir açıklama yaptı. O maddeleri duyduğumda, gerçekten içinde siyasi çözüm olarak sıfır olan, hayali ve siyasi olarak hiçbir karşılığı olmayan bir programla karşı karşıya olduğumuz kanaatine vardım. O kadar yanlış bir algı var ki, hükümetin resmi medyası böyle bir evin olmadığı iddiasında bulunuyor. 'Böyle bir yer yok' diyorlar. 'Biz zaman zaman ambulans gönderdik kimse bu evlerden çıkmadı' diyorlar. Ama arkadaşlarımızın ellerindeki bilgilere göre 26 kişilik bir kadronun orada olduğu bunun için de yaralıların da olduğu içlerinde ölülerin de bulunduğu açık ve net, gelen seslerden beliyor. Şimdi devletin büyük olduğunu söyleyenlere bakın. Devletin hangi olanakları eksik ki, bizi o insanlara ulaştırmaktan veya o insanları bizimle yüzleştirmekten aciz bir yapı ile karşı karşıyayız. Düşünün Uganda'nın çöllerinin ortasında, İsrail'in özel komandoları istediğini alıyor, Biz Cizre'nin içerisinde bir bodrum katında mahsur kalmış 26 yaralının akıbetini, ülkemiz insanlarına açık ve net duyuracak birikimden veya başarıdan yoksun bir iktidarla karşı karşıyayız. Burada insanlar ya vardır, ya da yoktur. Madem zırhlı araçları var, bizleri bindirsinler araçlara, biz risk alıyoruz. Ben şahsen o riski alıyorum, gidip orada bizleri orayla yüzleştirsinler. Yoksa da kamuoyunu aldatmaktan vazgeçsinler. veya biz vazgeçelim. Bize gelen bilgiler yanlışsa, bütün halkımızdan özür dileyelim. Varsa böyle bir realite de devlet niçin bunu ortaya sermekten çekiniyor? Kürtler'in o bodrumdaki ölülerinden mi korkuyorlar? Yaralısından mı korkuyorlar? veya gerçekten varsa orada bir gerilla, bir suçlu onu devlet alsın sorgulasın" şeklinde konuştu.

"EĞER BİR TUZAK VARSA BUNU DEŞİFRE ETMEYE HAZIRIZ"

Cizre'deki olayların üstünün bir şekilde örtülmeye çalışıldığı, bunun da ülkeye zarar verdiğini savunan HDP Mardin Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar, şöyle konuştu; "İzin versinler biz bu sorumluluğu üstlenelim, onlar da bu ayıptan kurtulsunlar. Eğer bir tuzak varsa da bu tuzağı ortadan kaldırma noktasında gerekli çalışmayı yapmaya zaten HDP olarak bozmaya hazırız. Hakkikatten güvenlik politikasının kurduğu bir tuzak söz konusu ise, biz parti olarak bu tuzağın deşifre edilmesini, kamuoyuna duyurulmasını ve ortadan kaldırılmasını sağlayacak her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Bu konuda samimiyet testi, yaralıları almaya izin vermektir. Bunun çok zor olmadığı ortada. Biz heyet olarak bu sorumluluğu üstleniyoruz. Hem canlı kurtarmak istiyoruz. Hem de bu insanlık ayıbından ülkemizi kurtarmak istiyoruz. Umarım hükümet de bu konuda gerekli duyarlılık ve kolaylıkları sağlar ve yardımcı olur." Yapılan konuşmaların ardından heyet, Cizre'ye gitmek üzere yola çıktı. Akşam saatlerinde Nusaybin'e ulaşan HDP ve DBP'li heyet, Şırnak'ın İdil İlçesi'ne giden yol ayırımında, jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Geçişlerine izin verilmeyen heyetin, İdil yol ayırımındaki Oyalı Köyü yakınlarındaki bekleyişleri sürüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dengir Mir Mehmet Fırat Celal Doğan Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title