Haberler

Manyas'ta Çeltik Ekimi Başladı

Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Balıkesir'in Manyas ilçesinde, ekim sezonu başladı.

Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Balıkesir'in Manyas ilçesinde, ekim sezonu başladı.

"Tava" olarak tabir edilen çeltik ekim alanlarının hazırlanmasının ardından, çiftçiler bu alanlara su veriyor.

Daha sonra ekime başlayan çiftçiler, "Osmancık" ve "baldo" türü çeltik tohumlarını, dar alanlarda el ve sırt motoru, geniş arazilerde ise palet takılı traktörlerle toprakla buluşturuyor.

"Çeltiğe 90 gün su verilecek"

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ithal tohumları kullanan üreticilerin ürünlerinin tüccarlar tarafından alınmadığını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin alım yapmasıyla birlikte üreticilerin ürünlerini satabildiğini belirten Danç, şöyle konuştu:

"Çeltik üreticisi bu yıl risk almak istemediği için yerli tohumla ekim yapıyor. Tohum atma dönemi, mayıs ayı sonuna kadar devam eder. En az 90 gün çeltiğe su veririz. Bu süre zarfında su, tarlada durur. İnşallah çiftçimiz iyi bir verim alır. Tohum attıktan sonra yabancı ot mücadelesi, hava koruma ilaçları atılması gibi işlemler yapılır. Bu yıl, 60-65 bin dekar çeltik ekiminin yapılmasını bekliyoruz. Geçen yıl da bu rakamlar aynıydı."

Çeltik üreticisi Aykut Levent de havaların ısınmasıyla çeltik ekimine başladıklarını ifade ederek, "Osmancık türü çeltik tohumu, dekar başına 23 kilogram saçılıyor. Bundan 120 gün sonra paletli biçerdöverlerle hasat ediliyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Balıkesir Osmancık Türkiye Manyas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title