Haberler

Mantar Zehirlenmelerine Karşı "Afişli Uyarı" Önerisi

Güncelleme:

GOÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkekul: "Birbirine benzeyen mantar türlerinin fotoğrafları afiş haline getirilip köylülerin ulaşabileceği alanlara asılarak tanıtabilir."

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Türkekul, mantar zehirlenmelerinin önlenmesi için, birbirine benzeyen zehirli "Köygöçüren" ve zehirsiz "Ak" adlı mantar türlerinin fotoğraflarının yer aldığı afişlerin köy odalarına asılması önerisinde bulundu.

Türkekul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğada 60 bin civarında mantar türü olduğunu söyledi. Bu türlerin yüzde 90'nın zehirsiz olduğunu belirten Türkekul, "Mantar türlerinden 200'ü zehirli, bunlardan da 20-25'i ölümcül. Baktığımızda doğada bulunan mantarların büyük kısmı zehirsiz" dedi.

İnsanların mantar konusunda bilinçsiz olduğunu dile getiren Türkekul, "Bir gramının tüketilmesinin bile ölümcül olabildiği Köygöçüren mantar çeşidi var. Ölümler bu mantar türünden kaynaklanıyor. Bu mantar türüne benzeyen ve halk arasında Ak mantar olarak bilinen bir tür var, en çok karıştırılan mantar çeşidi. Bu karıştırmalar ölümlere neden olabiliyor. Bu iki tür mantarın tüketilmemesi lazım" diye konuştu.

Türkiye'de son günlerde mantar zehirlenmeleri nedeniyle ölümler yaşandığını anımsatan Türkekul, şunları kaydetti:

"Araziye çıkıldığı zaman tanımadığımız ve şüphelendiğimiz mantarları yemememiz lazım. Bakanlıkların ve üniversiteler ile farklı kurumlar arasında bir protokol imzalanması lazım. Birbirine benzeyen zehirli Köygöçüren ve zehirsiz Ak mantar türlerinin fotoğrafları afiş haline getirilip köy odalarına ya da köylülerin ulaşabileceği alanlara asılarak tanıtılabilir."

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

"Mantarı yoğurtla yerseniz bir şey olmaz" ve "Mantarı pişirirseniz zehri kaybolur" gibi düşüncelerin yanlış olduğunu ifade eden Türkekul, "Mantarı sadece ve sadece tanıyıp öyle yiyeceğiz. Köygöçüren ve Ak mantar türlerinin karıştırılması nedeniyle ölümler yaşanıyor. Bunun için en önemli ve kolay çözüm, bu iki mantarı halka afişlerle tanıtıp yememelerini sağlamak" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Türkekul, kültür mantarının gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Zehirli mantarların 1-2 veya 8-9 saat sonra belirtisini gösteren türleri var. Zehirlenme belirtisi, vücutta ateşlenme, kusma ve mide bulantısı şeklinde. Köygöçüren mantar türü çok sinsi bir tür. Bunun zehirlenme belirtisi ilk gün. Sağlık kuruluşunda gözden kaçırılan bir şey olursa ikinci gün siz iyi olduğunuz zannedersiniz, üçüncü gün tekrar nüksediyor. O zaman iş işten geçmiş oluyor. Karaciğer, böbrekler ve diğer iç organlarınızda tahribatlar ortaya çıkıyor. Dördüncü günden sonra böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği gibi durumlarla karşılaşılır, daha sonra ölüm gerçekleşir." - Tokat

Kaynak: AA / Güncel

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İbrahim Türkekul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title