Haberler

Manisa Üzümüne Coğrafi İşaret Başvurusu

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, 2003 yılında "Ege sultani üzümü" olarak tescil edilen çekirdeksiz üzümün adının "Manisa sultani çekirdeksiz üzümü" olarak tescil edilmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan'ı ziyaret eden AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, sultani üzüme coğrafi işaret almak için hazırlanan dosyayı teslim etti. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Yurttaş, "Genellikle Manisa ilimizde yetişen çekirdeksiz kuru üzüm, ne yazık ki bugüne kadar Ege sultaniye üzümü ya da İzmir sultaniye üzümü olarak adlandırılmıştır. Genellikle İzmir Limanı'ndan ihraç edilmesi bunda etkili olmuştur. Ancak tarımsal ürünlerin üretildikleri coğrafi bölge adı ile adlandırılması esastır. Çekirdeksiz kuru üzümün üretiminin ve işlenmesinin büyük kısmı Manisa topraklarında gerçekleşmektedir. Bu konudaki görüşlerimizi değişik platformlarda dile getirdik. Şimdi ağırlıklı olarak Manisa'da üretilen çekirdeksiz sultani üzüme, 'Manisa sultani çekirdeksiz üzümü' adıyla coğrafi işaret alınması amacıyla Manisa Ticaret Borsası tarafından Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapılmıştır. Bugün Patent Enstitüsü Başkanını ve uzmanları ziyaret ederek haklılığımızı ortaya koyan gerekçeleri anlattık ve bir dosya sunduk. Bu işin takipçisi olacağız" dedi.

"ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMÜN YÜZDE 90'INI MANİSA ÜRETİYOR"

Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde dünyada ikinci, ihracatta ise birinci sırada yer aldığını kaydeden Yurttaş, "Yıllık 275-325 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ile ülkemiz tüm dünya üretiminin yüzde 37'sini tek başına karşılamaktadır. Ülkemizde üretilen kuru üzümün yüzde 80-90'ı ihraç edilmektedir. Yıllık ihracatımız 220 bin ton civarındadır. Çekirdeksiz kuru üzüm Türkiye tarımsal üretim ihracatında ilk üç sırada yer almaktadır. Kuru üzüm ihracatından yaklaşık 600 milyon dolar gelir elde edilmektedir. Ege Bölgesi'nde toplam 697 bin 274 dekar alanda sultani çekirdeksiz üzüm üretilirken, bunun 560 bin 102 dekarı Manisa topraklarındadır. 80 bin 582 dekarı Denizli, 50 bin 781 dekarı İzmir topraklarında gerçekleşmektedir. Çekirdeksiz üzümün yüzde 90'nını Manisa üretiyor. Kuru ve yaş sofralık üzüm işletmelerinin büyük kısmı da Manisa topraklarında gerçekleşmektedir. Manisaspor'un armasında, Manisa ve ilçelerimizde pek çok meydanda üzüm resmi ve heykeli yıllardır kullanılmaktadır ve zihinlerde sultani çekirdeksiz üzüm Manisa ile özdeşleşmiş bulunmaktadır. Türkiye'deki ilk çevreci olarak bilinen Manisa Tarzanı'nın güç ve enerjisinin kaynağı sultani çekirdeksiz üzümdür. Manisa'da yetişen 16 şehzadeden biri olan Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karadan yürüten keskin zekasının kaynağı da üzümdür" diye konuştu.

"COĞRAFİ İŞARET VERİLMESİNİ HAKLI OLARAK TALEP EDİYORUZ"

Milletvekili Yurttaş, "Coğrafi olarak üretildiği ve işlendiği bölgenin adıyla anılması, kalitede artmaya, katma değerinde olumlu gelişmeye ve bölgesel ve havza bazında uzmanlaşmaya neden olacaktır. Markalaşmada üst seviyelere ulaşılması, ülke ekonomisine ve ihracata daha çok katkıda bulunması, hem Manisa ekonomisine daha çok katkıda bulunacak, hem de ticarette Manisa'nın daha fazla söz sahibi olmasına neden olacaktır. Manisa Gediz Ovası ve Manisa'nın olumlu iklim etkisi sayesinde çekirdeksiz sultani üzüm ayrı bir renge ve tada sahip olmaktadır. Buradaki tat ve rengi başka bölgelerde elde etmek mümkün değildir. Manisa için 'dağlarından yağ, ovalarından bal akar' deyiminde ovalarından akan bal sultani çekirdeksiz üzümdür. Manisa'daki binlerce üretici ve yüzlerce işletmeci adına, ürettiğimiz çekirdeksiz üzüme 'Manisa sultani çekirdeksiz üzümü' coğrafi işaretinin verilmesini haklı olarak talep ediyoruz" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türk Patent Enstitüsü Muzaffer Yurttaş Ak Parti Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title