Haberler

Manisa Tso, Kasım Ayı Toplantısını Yaptı

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Kasım ayı Meclis toplantısı, meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Kasım ayı Meclis toplantısı, meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Tezcan Ödemiş'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantının, faaliyet raporları bölümünde söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, Türkiye'nin ekonomik şarlarından ve Euro Bölgesi'nde yaşanan krizlerden bahsetti. Koşmaz yaptığı konuşmada, "Euro alanındaki borç krizine ilişkin gelişmeler dünya ekonomisi gündeminde yer almaya, Küresel ekonomideki riskler ise global ekonomiye entegre olmuş ülkemizi Ekim ayında da olumsuz etkilemeye devam etmiştir" dedi. Türkiye'nin kredi notunun son haftalarda yükseltildiğini belirten Koşmaz, "Bu durum iç piyasadaki olumlu gelişmelerden kaynaklanmış gibi görünse de bu etki aslen sıcak paradaki yanı kısa dönemli sermaye girişlerindeki yükselmeden kaynaklanmaktadır. Notun artması piyasalarda olumlu bir hava yarattı" dedi. Manisa ihracatını da değerlendiren Koşmaz, "Manisa ihracatı geçen yılın ekim ayına göre biraz gerilemiş durumda. Geçen sene 484,5 milyon dolar ihracat yapılmışken bu sene bu rakam 398,8 milyon dolarda kaldı" dedi.

"KARŞILIKSIZ ÇEKLER ARTIYOR"

Karşılıksız çek sorununun devam ettiğini sözlerine ekleyen Koşmaz, "Geçen seneye göre yüzde 50'ye yakın bir artış söz konusu. Özellikle Manisa'da bu rakamlar bu şekilde gerçekleşiyor. Bunların temelinde yata çek yasası. Bu yasa ile ilgili bazı düzenlemeler yapılmak isteniyor. Bir banka garantili çek karnesi vermeye başladı. Buna benzer uygulamalar geliştirilirse piyasa da biraz rahatlama olur. Bankaların vatandaşın sırtından sürekli olarak komisyonlarla, hizmet bedelleri ile anormal para almalarının ve büyük külfetlerle vatandaşı karşı karşıya bırakmalarının da önüne geçmek lazım. Bir kiracı ev kirasını yatırmak için bankaya gittiğinde 500 lira kira karşılığında 50 lira komisyon ödemek zorunda kalıyor. Bunlar insanın vicdanını sızlatıyor. Ama bankaların maalesef bu konuda vicdanı sızlamıyor" diye konuştu.

"VERGİ DAİRESİ BAŞKANI MECLİS TOPLANTISINA KATILACAK"

Ekim Ayı meclis toplantısında gündeme gelen KDV iadeleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Koşmaz, şunları söyledi: "Vergi Dairesi Başkanlığı geçen ay toplantıda konuşan İdris Bey ile görüşmüş. Ayrıca sadece KDV iade beyannamesini Vergi Dairesi'ne ulaştırmanın yetmediğini, yeminli mali müşavirinde bir rapor hazırlaması gerektiğini belirttiler. Biz mükellef olarak vergi dairesine verdik ama işimiz görülmüyor diyoruz. Diğer taraftan yeminli Mali Müşavir'in raporunun ve başka evrakların formalitelerin gecikmesinden dolayı da şikayet ediyoruz. Burada en çok gecikmeye sebep olan olay maiyeti itibari ile yanıltıcı veya sahte belge kullanma ifadesi var. Bu tip bazı belgeleri kabul etmek istemiyorlar. Öyle olduğunda da ya bu belgeyi çıkarın ya da teminata bağlayın diyorlar. Öyle olursa bu işlem daha çabuk yürüyor. Bu işlem olmayınca bu dosyalar bekliyor. Vergi Dairesi Başkanımız gerekirse meclis toplantısına katılabileceğini ifade ettiler."

Koşmaz'ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine devam edildi. Celal Bayar Üniversitesi'nin (CBÜ) öncülüğünde 1.5 milyon TL sermaye ile kurulacak olan Tekno Park A.Ş.'ye ortak olunması değerlendirildi. Gerçekleştirilen oylamanın ardından ana sermayesinin CBÜ'ye ait olduğu ve ortaklar arasında Keskinoğlu Tavukçuluk, İndesit, Spil İnşaat, Sarıgözoğlu, KOSGEB, Türk Telekom, ODTÜ Teknokent A.Ş. ve Elginkan'nın yer aldığı Tekno Park A.Ş.'ye, 1.5 milyon TL'lik sermaye üzerinden 150 bin TL ile yüzde 10 ortak olunması oy birliği ile kabul edildi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bülent Koşmaz Türkiye Ödemiş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title