Haberler

Manisa Soma Çevreciler Yırca'da Tek Yürek Oldu

Güncelleme:

Soma Yırca Mahallesinde, Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulması planlanan termik santral için acele kamulaştırma kararı verilen alanda zeytin hasadı yapıldı.

Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde, Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulması planlanan termik santral için acele kamulaştırma kararı verilen alanda zeytin hasadı yapıldı. Çeşitli çevre örgütlerinin destek verdiği zeytin hasadı sonrası yapılan basın açıklamasında ağaçlarının kesilmemesi için mücadelenin süreceği vurgulandı.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma Kolin Termik Santrali'nin kurulacağı alandaki zeytinlikler için acele kamulaştırma kararı verildi. Bunun üzerine, Soma'ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül'de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için de dava açıldı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini tel örgü ile çevirdi. Zeytinliklerin bulunduğu Yırca Mahallesi sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'ni durumdan haberdar edip, şirketin zeytinlik alanlara zarar vermesi olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınmasını için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurularını değerlendiren Soma Cumhuriyet Başsavcılığı da kamulaştırma kararı nedeniyle 'kovuşturmaya yer yok' kararı verdi. Ancak, acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan dava sonuçlanmadan 17 Eylül'den itibaren bölgede aralıklarla ağaç kesimi yapılmaya başlandı.

ÇEVRİLEN ALANDAKİ ZEYTİNLER TOPLANDI

Greenpeace üyeleriyle birlikte Yırcalıların bölgedeki bekleyişi sürerken, köylülere destek için Dikili'nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Salihli Çevre ve Toplumsal Dayanışma Derneği, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP), Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Çanakkale Çevre Platformu, Bergama Çevre Platformu, 'Kuzey Ormanları Savunması' adlı grup, Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 çevreci, dün (çarşamba) öğlende bölgeye geldi. Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın'ın Şirket yetkilileri, çevirdikleri alanda zeytin hasadı yapmamıza karışmayacaklar. Şimdi hep beraber buraya gidiyoruz demesiyle topluluk, çevrilen alandaki zeytin ağaçlarını hasat etti. Sonrasında yapılan ortak basın açıklamasında, Yırca köylülerinin yanındayız. Zeytin nöbetinin 42'inci gününde 29 Ekim'i 'Zeytin Hasadı Günü' olarak kutladık. Hep beraberiz, birleştik. 500 dönümlük Yırca arazisi müşterek alanımız. Validebağ nasıl müşterek alansa, Gezi Parkı nasıl müşterek alansa, Kaz Dağları nasıl müşterek alansa, Munzur dereleri, Artvin dereleri, Karadeniz vadileri, Toroslar nasıl müşterek alanlarsa, Yırca Köyü de müşterek alanımızdır. Yaşasın Yırca dayanışması denildi.

HALK ZEYTİNİNİN KESİLMESİN İSTEMİYOR

Yırcalılara ait zeytinlik alanda dava süreci sürdüğü halde zeytinlerin hukuksuzca kesildiğini, zeytinlerin toplanmasının bile beklenmediğini söyleyen Dikili'nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Ne yazık ki burada 1000 kadar zeytin ağacı acımasızca kesilmiş, zeytinlerin toplanması bile beklenilmemiş. Halk zeytininin kesilmesini istemiyor. Termik santral yapılmasını istemiyor. Sağlıklı yaşam istiyor dedi.

HUKUKSUZLUK VURGUSU

TURÇEP Basın Sözcüsü Av. Hasan Namak, Yırca Köyü'nde acele kamulaştırma kararı ile köylünün zeytinlik arazisine el konulmuş. Acele kamulaştırma kararı savaş, seferberlik, doğal afet gibi çok olağanüstü durumlarda, istisnai şekilde uygulanması gereken bir hüküm. Buna rağmen son yıllarda maden ve enerji yatırımları kamu yararı gerektiriyor gerekçesiyle, istisnai hükmü genel hale getirdiler. Bu konuda Danıştay'ın acele kamulaştırma kararı verilemeyeceği yönünde birçok kararları olmasına rağmen Bakanlar Kurulu ısrarla bu karara devam ediyor. Burada, bu anlamıyla büyük bir hukuksuzluk var diye konuştu. FOÇEP dönem Sözcüsü Bahadır Doğutürk, FOÇEP olarak Yırcalılarla dayanışmak için buradayız. Yurdumuzun dört bir yanında enerji adı altında yaşanmakta olan talanın bir örneğini de burada görmekteyiz. Buradaki köylüler haklı olarak zeytinliklerine sahip çıkıyorlar. Bizler Aliağa'da yapılmak istenilen termik santrallerine karşı mücadele eden bir gurubuz. Burada yeteri kadar kirli havanın olduğunu hepimiz yaşayarak görmüş bulunuyoruz. Dolayısıyla buralarda yeni bir kirletici tesis buraların geleceğinin yok edilmesi anlamına gelmektedir dedi.

YIRCALILAR MÜCADELEYE KARARLI

Yırca sakini Ahmet Sezer, Kolin Şirketi elimizden zeytinimizi almaya çalışıyor. Direnmeye devam edeceğiz. Burada 3'üncü termik santral istemiyoruz dedi. Zeytin hasadına katılan Yırca Muhtarının eşi Hamide Akın, Zeytinlerimizi kestirmeyeceğiz. termik santral istemiyoruz. Sonuna kadar direneceğiz diye konuştu.

TELLERİN ÜZERİNE PANKARTLAR ASILDI

Çevreciler konuşmalardan sonra çevrili alandaki tellerin üzerine yanlarında getirdiği üzerinde 'Nükleer enerji çatlar, patlar, rüzgar, güneş bize yeter', 'Diren Yırca gençlik seninle', 'Havama, suyuma, zeytinime dokunma','Kolin'in zehiri değil, köyümün zeytini', 'Zorba Kolin.A.Ş', 'Hoyrat Kolin.A.Ş', 'Doğayı tüketmek cinayettir' yazılı pankartlar astı. Ardından çevrilen alanın yakınına oluşturulan nöbet yerine geçildi. Soğuk hava nedeniyle ateş yakıldı, çaylar demlendi. 'Halkın ayakkabı kutusu' adıyla oluşturulan yardım kutusunda ihtiyaçlar için para toplandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zeytinlik Soma Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title