Haberler

Manisa'da Yalancı Bahara Aldanan Bağ ve Bahçelerde Don Zararı

Manisa kent merkezi ile ilçelerinde bu sabah sıfırın altına düşen hava sıcaklıkları yüzünden meydana gelen don, bağ ve bahçelerde zarara yol açtı.

Manisa kent merkezi ile ilçelerinde bu sabah sıfırın altına düşen hava sıcaklıkları yüzünden meydana gelen don, bağ ve bahçelerde zarara yol açtı. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, "Yalancı bahara aldanıp erken uyanan bağlarda yüzde 60-70'e yakın hasar meydana geldi" dedi. Geçen yıl Nisan ayında Manisa'da yaşanan dondan büyük zarar gören üzüm bağları, bu yıl da aynı sorunla karşılaştı. Yalancı baharla uyanan bağlar ile çiçek açan erik, kiraz ve şeftali bahçeleri donla zarar gördü. Dondan zarar gören bölgelerde inceleme yapan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, "Manisa çiftçimize çok büyük geçmiş olsun. Hava tahminlerinde soğuk olacağı belliydi. Lokal olarak bazı bölgelerde soğuk etkisini gösterdi. Gece saat 03.00 sıralarında havanın eksi 6'ya kadar düştüğünü öğrendik. Hasar tespit çalışmaları sürüyor. İlçe oda başkanlarıyla görüştük, ciddi bir hasar var. Şehzadeler ilçesinde Bozköy tarafında, Saruhanlı'da yüzde 80'e yakın hasar var. Harmandalı bölgesi, Yeşilköy, Muradiye bölgesi etkilendi. Muradiye'de yüzde 60'ın üzerinde hasar olduğunu biliyoruz. Ayrıca Akgedik, Selimşahlar da büyük oranda zarar gördü. İlçelerde ise Salihli'de büyük oranda zarar yaşandı, Sarıgöl'de çok ciddi bir durumun olmadığını öğrendik" dedi.

BAĞLAR ERKEN UYANDI

Hava sıcaklıkların yüksek olmasından dolayı erken uyanma yaşandığını kaydeden Kaçire, "Yalancı bahara aldanan bağlar uyandı, kirazlar çiçek açtı. Bağlar bu sene erken uyandı. Geçen yıl 23 Nisan'da soğuk vurmuştu. Artık iklim şartları değişti. Artık tarım sigortasız olmaz. Manisa'da sigorta oranının daha yüksek olması gerekiyor. Artık bir üstü açık bir sanayiyiz. Bundan sonra hava şartlarının ne olacağı da belli değil. Nisan 15'e kadar da tehlike var" diye konuştu.

ELEKTRİK ŞİRKETİNE ÇAĞRI

Elektrik dağıtım şirketi GEDAŞ'a da çağrı yapan Kaçire, "Birçok üretici fıskiye dediğimiz sistemle bağlarını koruyor. Bu dona karşı etkili bir sistem. Gece fıskiye sistemi çalıştırıyor, bağ da dondan kendini koruyor. Eğer elektrik kesilirse soğuk vurursa buzlanma oluyor. Geri dönüşü de olmuyor. Bununla ilgili GEDAŞ'la görüştük. Eğer elektrik kesintisi olursa bağları hiç koruyamayız. Artık zarar yüzde 100'e çıkar. Elektrikle ilgili daha dikkatli olmalarını istiyoruz" dedi.

TEHLİKE BİTMEDİ

Geçen yıl verimin düşük olduğunu hatırlatan Kaçire, donun hasada etkisi olacağını belirterek, "Bundan sonra bağlarda yeniden uyanma olur mu olmaz mı belli değil. Bu rekolteyi baya baya etkileyecek" diye konuştu. Önümüzdeki günlerde de don tehlikesi olduğunu dile getiren Kaçire, üreticileri uyardı.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur de Kemiklidere mahallesinde dondan zarar gören bağları inceledi. Okur, "Önümüzdeki günlerde İlçe Tarım Müdürlüğü'nden görevli Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızla birlikte alanımızı bir daha gezip kesin bir hasar tespitinde bulunacağız. Çiftçimize büyük geçmiş olsun. Biz bunu her yıl yaşıyoruz. Burada sigortanın önemi daha da artıyor. Çiftçimize her zaman söylediğimiz gibi tarım sigortanızı mutlaka yaptırın. İlçemiz de yüzde 70 ile 80 oranında çiftçimiz TARSİM sigortası yaptırmış bulunmakta" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Saruhanlı Muradiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title