Haberler

Manisa'da Tarih Ayağa Kalkıyor

Güncelleme:

Manisa Milletvekili Yurttaş, Manisa'da 5 tarihi mekanın restorasyon çalışmalarının sürdüğünü, 8 tanesinin de ihale aşamasında olduğunu söyledi.

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa'da 5 tarihi mekanın restorasyon çalışmalarının sürdüğünü, 8 tanesinin de ihale aşamasında olduğunu söyledi. Yurttaş, "Biz vakıf medeniyetiyiz, ata yadigarı eserlere sahip çıkıyoruz" dedi.

"Biz, geçmişin mirası üzerine geleceği inşa etmek, kökü mazide olan ati idealini yaşatmak gibi bir sorumluluğu taşıyoruz" diyen Yurttaşy, "Vakıf kültür varlıklarımızı koruyoruz. Selçuklu Devletinden, Beylikler Dönemi'nden, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze intikal eden 41.750 adet vakfa ait yurt içindeki taşınmaz vakıf kültür varlıklarının; tespit ve tescil edilmesi sağlanmış, envanteri çıkarılmış, belgeleri arşivlenmiş ve bunlara ait projeler hazırlanarak restorasyonları ve onarımları yapılmıştır. Yurt dışında Osmanlı Coğrafyası içerisindeki ata yadigarı Kırım, Macaristan ve Yemen'deki eserlerin envanter çalışmaları yapılmış olup diğer ülkelerdeki vakıf kültür varlıkları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. 2002 yılından önceki 10 yıl içinde toplam 46 adet vakıf kültür varlığı restore edilmişken, 2003-2013 yılları arasında 10 yılda 4.000 adet vakıf kültür varlığının restorasyonu ve onarımı yapılmıştır.

Üzerinde yaşanılan coğrafyanın sosyal ve tarihi gerçekliğinin öğrenilmesi, kültürel değerleriyle buluşulması tarihi mirasa sahip çıkılması ile mümkündür. Restorasyonlarda büyük titizlik gösterilmekte, aslına uygun olarak ve ciddiyetle çalışılmaktadır. Yıllar boyunca kaderine terkedilmiş, yıkılmaya yüz tutmuş eserlere AK Parti döneminde sahip çıkılarak atalarımızın mirasları en güzel şekilde korunmaya çalışılmaktadır. Bosna Hersek'ten Azerbaycan'a kadar tüm eserler tekrar ayağa kaldırılmaktadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan han, kervansaray ve hamamlar restore edilerek kullanıma açılmaktadır. Yıllarca depolarda kilitli kalmış, bakımsız bırakılmış, binlerce vakıf kültür varlığı artık yeni açılan vakıf müzelerinde gün yüzüne çıkarılarak sergilenmeye başlanmıştır. Kaçakçılar tarafından çalınarak yurt dışına çıkarılan 763 adet eserlerin peşine düşülmüş ve tekrar ülkemize getirilmiştir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Tarih Kurumu işbirliği ile projeler yürütülmektedir.

Biz bir vakıf medeniyetiyiz. Ecdadımız yeni vakıflar kurmak için adeta birbirleriyle yarışmıştır. Ne yazık ki, daha sonraki kuşaklar bırakın bunlara sahip çıkmayı, mevcutları yağmalamış ve hatta çalınmasına göz yummuşlardır. Vakıf kültürü ve geleneği nerede ise yok olmaya yüz tutmuşken son 10 yıldır bu güzel tarihi mirasa tekrar sahip çıkma bilinci oluşmuştur. Manisa ilimizde 2000 civarında vakıf kültür varlığı vardır. Bunun 300 civarındaki tarihi eski eser niteliğindedir. Ortak kültür mirasımız olan bu eserleri tekrar ayağa kaldırmanın gayreti içindeyiz. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ile işbirliği ile bu eserleri tekrar hayata ve milletin hizmetine sunuyoruz." şeklinde konuştu.

Vakıf eserlerinin projesinin yapılması, gerekli izinlerin alınması, ihaleleri ve yapılması hem zaman hem de ödenek isteyen bir konu olduğunu kaydeden Yurttaş, "Bu şekilde devam ettiğimiz takdirde inanıyorum ki 10 yıl içinde tüm eserlerimizi ayağa kaldırabiliriz. Sabır ve gayret ile devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. Yurttaş, diğer tarihi kültürel varlıklar ile ilgili çalışmalar sürdürülmekte olduğunu belirterek" Bu eserlerin tekrar kazandırılmasında emeği geçen Vakıflar Genel Müdürlüğümüze ve Bölge Müdürümüz Kenan İBA beye, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnsanlarımızı vakıflarımıza ve tarihi kültürel mirasımıza sahip çıkmaya davet ediyorum" dedi.

Manisa'da şu an restorasyonu devam eden eserler:

1.Alaşehir Kurşunlu Han Restorasyonu

2.Kırkağaç Kabasakal Camii Restorasyonu

3.Mekez Haki Baba Mescidi Restorasyonu

4.Demirci Hasan Ali Camii Restorasyonu

5.Salihli Çarşı Camii Restorasyonu

Projesi tamamlanan ve ihale hazırlığında olan eserler:

1.Manisa Kurşunlu Han Restorasyonu

2.Manisa İlyas Bey Mescidi

3.Manisa Dere Mescidi

4.Gülgün Hatun Hamamı

5.Rum Mehmet Paşa Bedesteni

6.Gölmarmara Şahuban Camii

7.Soma Damgacı Camii

8.Soma Tarihi Bedesten - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muzaffer Yurttaş Selçuklu Ak Parti Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title