Haberler

Manisa'da Sezonun İlk Kuru Üzümü Borsa'da

Manisa'da sezonun ilk kuru üzümü Borsa'da Ülkenin üzüm ovası Manisa'da yetişen yeni sezonun ilk kuru üzümü, Ticaret Borsası'nda satıldı.

Manisa'da sezonun ilk kuru üzümü Borsa'da

Ülkenin üzüm ovası Manisa'da yetişen yeni sezonun ilk kuru üzümü, Ticaret Borsası'nda satıldı. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Saruhanlı'ya bağlı Gümülceli Mahallesi'nden Veli Adağ'a ait toplam 100 kiloluluk ürünü, sembolik olarak gerçekleştirilen açık artırmada, kilosu 120 liradan satın aldı.

Çekirdeksiz kuru üzümün geleneksel ilk ürün töreni, Manisa Ticaret Borsası'nda yapıldı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Manisa milletvekilleri Recai Berber ve Murat Baybatur, MHP Manisa milletvekilleri Zeynel Balkız ve Erkan Akçay, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çiftçiler törene katıldı. Törende konuşan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, çekirdeksiz kuru üzümün kentin sembol ürünü olduğunu belirterek yaşanan sıkıntılara dikkati çekti.

İHRACATTAN 443 MİLYON DOLAR GELİR

2014-2015 Temmuz sonu itibariyle 322 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin borsalarda tescil edildiğini belirten Özkasap, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin son hafta raporuna göre 247 bin ton ihracat yapıldığını ve 443 milyon dolar gelir elde edildiğini kaydetti.

SİYASETÇİLERE 'HÜKÜMET' ÇAĞRISI

Ülkedeki siyasi istikrarsızlığa dikkati çeken Özkasap, işadamlarının bir an önce hükümetin kurulmasını beklediğini dile getirdi. Özkasap, "Geçen süre maalesef siyasi belirsizliklere ve üzücü gelişmelere neden olmuştur. Yapısal reformlarda gecikme yaşanmış, erken seçim ihtimalleri yatırımları yavaşlatmıştır. Yüzde 4'lük büyüme hedefine ulaşılamayacağı konuşulmaya başlanmıştır. Bu nedenle siyasi partilere ve siyasetçilere çağrı yapıyoruz. Ülke menfaatlerini her şeyden üstte tutun. Yeni hükümetin bir an önce kurulması ve siyasi istikrarsızlığın süratle giderilmesi için herkesin elini taşın altına koyması şarttır" diye konuştu.

MANİSALI VEKİLLER ÜZÜM İÇİN BİRLİK YAPACAK

Özkasap'ın ardından MHP'li Milletvekili Akçay da konuşma yaptı. Üzüme sahip çıkılmadığından yakınan, kayısı ve fındığa verilen desteklerin üzüme de verilmesi isteyen Akçay, kentte 100 bin ailenin bu üründen geçindiğini ifade etti. CHP'li Tur Yıldız Biçer de çiftçilerin zor bir yıl geçirdiğini belirterek bütün afetlerin risk kapsamına alınmasını istedi. Manisa'nın diğer milletvekillerine seslenen Biçer, "Gelin hep birlikte TBMM'de üzüm üreticilerin mağduriyetlerini azaltacak şekilde adımlar atalım. Bunu hep birlikte yapalım" çağrısı yaptı.

AK Partili Recai Berber de, üzüme her koşulda sahip çıkmaya hazır olduklarını belirtierek okul üzümü projesi hakkında bilgi verdi. Rekoltenin 200 bin tonun altında olacağını dile getiren Berber, "60 bin ton okul üzümü için alınacaktı. Ama rekolte düşük olduğundan dolayı bu 20 bin ton olur, 30 bin ton olur. 60 bin ton üzüm almaya kalkarsak bulamayız. Ama okul üzümü projesinden geri dönüş olmayacak" diye konuştu.

MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün de, Manisa'da tarıma destek olmak için kırsal kalkınma alanında çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

İLK ÜZÜM 120 LİRADAN SATIN ALINDI

Konuşmaların ardından 100 kiloluk sezonun çekirdeksiz ilk kuru üzümü, açık artırmaya çıkarıldı. Vali Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün ve milletvekilleri Recai Berber, Murat Baybatur, Zeynel Balkız, Erkan Akçay ve Tur Yıldız Biçer de açık artırmaya katıldı. Yeni sezonun ilk ürünü kilosu 120 liradan Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap tarafından satın alındı. İlk kuru üzümün üreticisi Veli Adağ'a Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ve Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire altın taktı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tur Yıldız Biçer Recai Berber Erkan Akçay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title