Haberler

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Karıştı 2

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı ikinci oturum toplantısını izlemeye gelen bir vatandaşın bir pet şişe su alması MHP ile AK Partili meclis üyelerinin arasında arbede yaşanmasına sebep oldu. Arbedenin yaşandığı toplantı başlamadan ertelendi.

Manisa MHP'li Büyükşehir Belediyesi'nin Mart ayı meclis toplantısı gergin başladı. Şehzadeler İlçesi İshak Çelebi Mahallesi sakinleri, meclisin birinci oturumunda iptal olan Ulucamii nazım imar planıyla ilgili olarak bilgi almak üzere toplantıya katıldı. Toplantıda bazı mahalle sakinleri basın mensupları yüzünden toplantıyı izlemeyecekleri gerekçesiyle tepki gösterdi. Ardından mahalle sakinlerinden Nevzat Arslan'ın MHP'li meclis üyelerinin yer aldığı masalardan bir pet şişe su alması, MHP'li meclis üyelerinin tepkisine neden oldu. Salihli MHP'li Meclis üyesi Osman Vural, Turgutlulu Meclis üyesi Hayriye Hızal Kaygısız ile MHP'li Alaşehir Belediye Başkanı ve meclis üyesi Gökhan Karaçoban ile mahalle sakinleri arasında sözlü tartışma başladı. Bazı meclis üyeleri araya girerek tarafları yatıştırmaya çalıştı. Saat 17.30'da başlaması gereken toplantı yaşanan tartıma nedeniyle saat 18.30'a tekrar ertelendi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ERGÜN TOPLANTIYA GELMEDİ

Yaşanan tartışmanın devam etmesi nedeniyle MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün toplantıya, güvenlik tedbirleri yeterli olmadığı gerekçesiyle gelmedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün'ün toplantıya gelmemesi sebebiyle AK Parti Grup Başkanı Zülfikar Gürcan kanuni hakkının olduğu iddiasıyla meclis kürsüsüne çıkmak istedi.

MHP MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜYE ÇIKMAYA İZİN VERMEDİ

Kanuni hakkı olduğu gerekçesiyle kürsüye çıkmak isteyen AK Parti Grup Başkanı ve AK Parti İl Başkanı Zülfikar Gürcan'a MHP'li meclis üyeleri izin vermedi. MHP'li meclis üyeleri kürsünün önüne etten duvar örerek Gürcan'ın kürsüye yanaştırmak istemedi. MHP'li meclis üyesi Ziya Elmalı, AK Partili Gürcan'a, "Haddini bil, meclisin gerçek başkanı burada. Bu kürsüye seçim kazanmış başkanlar oturur. Sizi bu kürsüye oturtmazsınız" diye karşı çıktı. Kürsü önünde yaşanan sözlü tartışmaların ardından salonda bulunan vatandaşların da tartışmaya dahil olmasıyla birlikte MHP'li ve AK Partili meclis üyeleri arasında arbede yaşandı. Bazı AK Partili ile MHP'li meclis üyeleri arasında yumruklaşmaya varan kavga yaşandı. Olayların büyümesi üzerine bazı meclis üyeleri ile güvenlik görevlileri tarafların arasına girerek onları sakinleştirmeye çalıştı. Yaşanan arbedenin ardından AK Partili Meclis üyeleri salonu terk etti.

GÜRCAN, "KİMİN PROVOKASYON YAPTIĞI ORTADA"

Yaşanan gerginliğin ardından salonu meclis üyeleri ile birlikte terk eden AK Parti Grup Başkanı Zülfikar Gürcan, meclis salonun dışında basın mensuplarına açıklama yaptı. Gürcan, kendilerinin kürsüye çıkmasının engellendiğini belirterek, "Sayın başkanımızın güvenlik kaygılarıyla başlayamamıştır. Kanun bize verdiği yetkiye dayanarak, meclis birinci başkan vekili olarak kendisine süreyi verdik. O süre içerisinde başlatılmazsa biz meclis toplantısına başlayacağımızı ilan ettik. Eğer bize meclis toplantısında kürsüye çıkmamız müsaade edilmiş olsaydı, kürsüye çıkardık ve sayın başkan meclis toplantısına geldiği zamanda başkanlık makamı kendisine bırakırdık. Bizim devretmeme gibi, koltuğu gasp etme gibi bir durumumuz yok. Biz sadece bize verilen yetkiyi kullanmak istedik. Ama bizim meclisi kürsüne çıkışımız engellendi. Toplantı yapılamaz hale geldi. Burada provokasyonun partili arkadaşlarımızca yapılacağı algısı oluşturuldu. Ama provokasyonun yapanın, meclis kürsüne çıkmamızı engelleyenin kimin olduğu ortaya çıktı. Biz toplantının yapılması taraftarıydık. Ancak yapılamamasının olmasının sebebi ortaya çıktı. Tam bir suçüstü haliyle yakalandılar. Toplantıyı yapamadığımızı tutanakla birlikte tespit edeceğiz. Tutanağı zabıta alacağız. Meclis başkan vekilimiz zaten kanun gereği meclis başkanı 3 gün içerisinde meclisi toplantıya davet eder. 3 gün içerisinde toplantımız sükunetle yapılır ümidindeyiz" diye konuştu.

KAVGA BİTTİ, ERGÜN MECLİSE GELDİ

Kavganın bitmesinin ardından MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, sadece CHP'li ve MHP'li meclis üyelerinin bulunduğu toplantıya katıldı. 6 yıldır belediye başkanlığı yaptığını ve meclise başkanlık yaptığı sürede yaşanmamış olayları yaşama noktasına geldiklerini belirten Başkan Ergün, "Her şeyden önce üzüntü verici bir durumla karşı karşıyayız. Bu kürsüler bu meclis herkesin fikirlerini söyleyebileceği demokrasi kuralları içinde söz alıp dile getirebileceği Manisa halkı adına vatandaşı adına alınacak hizmet noktasındaki kararların alındığı bir merci. Ancak bugün açık ve net bir şekilde daha önceden planları yapılmış ve provoke amaçlı salona yaklaşık 1 saat öncesi sokulan insanlarca olaylar çıkarılması noktasında hareket edilmiş" dedi.

MECLİS ÜYELERİMİZ DARP EDİLDİ

Meclis başlamadan, meclis salonuna girmek üzere hazırlandıkları sırada provokasyonların başladığını belirten Başkan Ergün, "İçeride mevcut kendi partimize ait meclis üyelerine dışarıdan getirilen provokatörler tarafından fiili saldırı gerçekleştirilmiş ve darp noktasına gidilmiştir. Bunların hepsi kayıtlarda var. Bu vesile ile salonda güvenlik zafiyeti oluşması sebebiyle yaklaşık saat 17.30'dan saat 20.00'ye kadar 2 buçuk saattir VİP salonunda yukarda bekleme noktasında kaldım. Bu süre içinde güvenlik zafiyetinin ortadan kalkmasına müteakip meclisin görevini devam edeceğine hem grup başkanı hem İl Başkanı olma sıfatını yaşayan Sayın Zülfikar Gürcan'a en az üç defa söyledim. Akabinde mevcut salonun boşalttırılmaması noktasında kararlarında ısrar ettikleri için yasal yetkimi kullanarak Valiliğe öncelikle emniyet amirleri, emniyet müdür vekiline şifai konuşmalarımı yaptıktan sonra Sayın Valimizi aradım" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, yaşanan olayın Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a bildirildiğini belirterek, "Kendilerine de bir dilekçe başvurusunda bulunduk. Bunu da sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi. Başkan Ergün, ardından yazdığı şu dilekçeyi okudu:

VALİLİĞE DİLEKÇE

"Manisa valilik makamına, Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16.03.2015 tarihli 17.30 saatinde başlaması planlanan meclis olağan toplantısına başlanılamadan meclis salonunda bir kısım provokatör katılımcının olaylar çıkarması ve meclis üyelerine sözlü ve fiili sataşmalarda bulunması üzerine meclis üyeleri ve meclis başkanı toplantı salonuna girememiş, belediye meclis çalışma yönetmeliğinin 12. Maddesi gereğince meclis başkanı sıfatıyla şahsım konuyu emniyet müdürlüğüne intikal ettirmiş. Buna rağmen gerekli güvenlik tedbirleri alınmamış hali hazırda saat 19.00 olmasına rağmen salonda bu kişiler çıkartılamamıştır."

BUNDAN SONRA GEREKLİ ÖNLEMLER ALINACAK

Basın mensuplarının bir sonraki meclisin nasıl toplanacağı yönündeki sorularını yanıtlayan Başkan Ergün, "Bundan sonraki meclis toplantısı gerekli önlemler yapılacaktır ondan sonra yapılacaktır. Biz emniyetten önce Zülfikar başkandan, emniyet müdüründen amirinden emniyet müdür vekilinden en sonunda vali beyden istedik. Bu salonun provoke amaçlı doldurulduğunu hep ifade ettim. Ancak ne acıdır ki bu salon boşalttırılmadı. Her şeyin siyasi boyuta taşınmış olması üzüntü vericidir. Gerekli önlemler alınacaktır, gerekirse yine seyircisiz yapılacaktır. Duvarın diplerinde insanların toplanarak, ayakta durarak böyle bir meclis anlayışı yoktur. Su şişelerini eline alıp bu kürsüye atmak üzere hazırlanan, buraya atmaya düşünün insanların içinde meclis yapılamaz. Benim meclis üyelerim darp edildiği salonda meclis toplantısı yapılamaz" dedi.

MECLİS 19 MART'TA TOPLANACAK

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2. oturumunun çoğunluk sağlanamaması üzerine iptalinin ardından yeni toplantının tarihi açıklandı. Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ertelenen toplantısının 19 Mart Perşembe günü, saat 17.30'da Büyükşehir Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirileceği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zülfikar Gürcan Cengiz Ergün Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title