Haberler

Manisa Baro Başkanı Balkız, MİT Yasasını Eleştirdi

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, ziyarette bulunduğu Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün'ü tebrik etti.

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, ziyarette bulunduğu Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün'ü tebrik etti. Kentteki seçmen tercihlerinin siyaset bilimciler tarafından incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Balkız, "Seçim dönemindeki sert ve eleştiri sınırları aşan siyasi söylemlere karşın halk kararını çok güzel verdi. Manisa'da bir Cengiz Ergün rüzgarının estiğini gördük. Seçimin sona ermesiyle birlikte bu sert siyasetin biteceğini umut ediyoruz" dedi.

'ANAYASA MAHKEMESİ DEĞERLENDİRECEKTİR'

Meclis'ten geçen MİT yasasıyla ilgili değerlendirmeler yapan Baro Başkanı Balkız, yasadaki antidemokratik hükümlere hukukçular olarak her zaman karşı çıkacaklarını söyledi. Balkız, "Bizim 26 maddelik bir MİT yasamız var. Bu daha önceki MİT Müsteşarı'nın yargılanması süresinde de gündeme geldi. Bu yasa yetersizdi. Bu yasanın değişmesi gerekiyordu. Değişme ile ilgili adım atıldı. Biz burada hukukçular olarak neye bakarız; burada antidemokratik hükümler var mı, yok mu, biz onlara bakarız. Bu Meclis'te de birkaç kez öneri verildi. Üzerinde itiraz edilen noktalar ile ilgili bir gelişme yapıldı. Ben sadece şu konu üzerinde hassasiyetle durmak istiyorum: Her ülkede Milli İstihbarat Teşkilatı ve muadili teşkilatlar, dış istihbarat ile ilgilenir ve dışarıdaki olaylarla ilgili operasyon yetkileri vardır. MOSSAD'ın da vardır, CIA'nın de vardır, Rus istihbaratının da vardır, İran'ın da vardır. Bunların olması doğaldır. Ama biz, dış istihbarat ve dış operasyonlar yapmakla görevli bir istihbarat örgütünün herkesin hesabını, özel bilgilerini inceleme gibi bir yetkisinin mantığını bulamıyoruz. Onun için buradaki antidemokratik hükümlere bir hukukçu olarak her zaman karşı çıkacağız. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi bir değerlendirme yapacaktır" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Twitter için Anayasa Mahkemesi'ne başvurup 50 bin lira tazminat istemesi konusunda da açıklama yapan Balkız, şunları söyledi:

"Bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne dava açanlar olduğu gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de dava açanlar olacaktır. Burada kriterler önemli. Biz son dönemde Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını Türkiye'deki demokrasinin, insan hak ve hürriyetlerinin gelişmesi, korunması ve ihlallerin önlenmesi konusunda evrensellik kararlar verdiği kanaati ve düşüncesindeyiz. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi'nin son kararlarını özetle altını çizmek istiyoruz. Pek çok hukukçu ve evrensel hukukçu bu konuda 'Anayasa Mahkemesi'nin son ürettiği kararlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi standartlarına uygun kararlardır' diyor. Şimdi bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bir karar verirse, biz de o kriteri ölçmüş olacağız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Zeynel Balkız Cengiz Ergün Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title