Haberler

Mandalina Üreticisi Perişan!

Seferihisar mandalinasında geçen yıl yaşanan sıkıntı bu yıl da tekrarlandı.

Küçük bahçe sahipleri ürünü bir an önce elden çıkarabilmek için çabalarken, en önemli pazar olan Rusya’da olan ekonomik sorunlar ihracatı bıçak gibi kesti. Seferihisar Üretici Birliği Başkanı Cumhur Eriş, yaptığı açıklamada, ''Biz, bu ürünü 12 ay boyunca bakarak, hasat ederek, ürünü toplayarak mücadelesini yaparak yetiştiren insanlarız. Ancak, bu sene ağır bir mağduriyet yaşıyoruz. Basından izlediğimiz kadarıyla bahçede 0,25 kuruş olan mal markette 2,5 lira nasıl oluyor? 1 kilo mandalina da kesim maliyeti 0,20 kuruş, işleme maliyeti 0,20 kuruş, malın paketlenmesi 0,20 kuruş, boylanması 0,10 kuruş, ürün sevkiyatı 0,10 kuruş, halde komisyon fiyatı 0,10 kuruş olursa daha üretici fiyatı belirlenmeden maliyet 0,90 kuruş oluyor. Bu ürün üreticiye hiç para verilmeden toplanmış olsa dahi İstanbul’a 0,90 kuruş maliyet ile gönderiliyor. Bunun üzerine üreticinin 0,50 kuruştan bir tatmin edici rakamı olduğunu düşünürseniz mandalinanın halden çıkışı 1.40 kuruşa denk geliyor. Bu söylediğimiz 8 boya boylandırdığımız mandalinanın en büyük iki boy ve en küçük iki boy hariç ortadaki 4 boy mandalinanın ortalama maliyetidir. Halden çıkması gereken fiyat soğuk hava şartları yüzünden yükseliyor, toplam maliyet artıyor şu dönemde mecbur olarak fiyatı artmak zorunda üreticinin eline geçecek 0,50 Kuruş zaten yetersiz bir para hele küçük bahçe sahipleri açısından büsbütün sıkıntılı. Bunun aşılması için beklentimiz devletimizin ürün bazında 0,15 kuruşluk bir destek vermesi, ayrıca bir talebimiz daha var; soğuktan uğradığımız zarar, Rusya’ya yapamadığımız ihracat yüzünden çok sıkıntılı bir süreçteyiz. Üreticilerimizin Ziraat Bankası'na, Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının yeniden yapılandırılması hatta mümkünse diğer bankaların tarım kredilerinin ödenmesinin yeniden düzenlenmesi istiyoruz, bu konuda devletimizden bir kararname ile destek bekliyoruz'' dedi.

Üreticilerden Yılmaz Atılgan ise, ''Bu mandalinayı büyük emekle büyük bir masrafla yetiştiriyoruz. Rus pazarına gireceğiz diye ümit ediyorduk ama ihracat olmayınca zorlandık. Mandalinamızı tüketici ucuza yesin ama biz de kazanalım'' dedi.Halil Ak ise, ''Bu yılki durumumuz perişan içler acısı. Malımız dallarda daha satılmayı bekleyen bahçe dolu, yerlerde sürünüyor. Mandalinanın bize kiloda 0,10 Kuruş kadar masrafı var ama alacak olduğumuz para yaptığımız masrafı ya karşılayacak ya karşılamayacak. Bu yüzden çok tedirginiz devletimizden yardım bekliyoruz, hiç olmazsa almış olduğumuz müstahsil makbuzları üzerinden 0,10 kuruş 0,15 Kuruş destek çıkarlarsa ürünlerimize çok daha iyi bakmamıza ve ürünümüzün değerlendirilmesi konusunda yardımcı olur'' şeklinde sıkıntısını dile getirdi. 

HALİL BOR

İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Seferihisar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title