Haberler

Mandalina Bahçeli 100 Yıllık Ev, Mimarlık Kütüphanesi Oldu

Dünya Mimarlık Birliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan, mandalina bahçeli 100 yıllık evi, aslına zarar vermeden restore ederek, 'Mimarlık Kitaplığı'nı kurdu.

Dünya Mimarlık Birliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan, mandalina bahçeli 100 yıllık evi, aslına zarar vermeden restore ederek, 'Mimarlık Kitaplığı'nı kurdu. Mimar eşi Yasemin Aysan ile birlikte 48 yıllık meslek hayatları boyunca biriktirdikleri evrak, belge, proje arşivini derleyen Prof. Dr. Özkan, mimarlar, mimarlık bölümü öğrencileri ile meraklıların kullanımına sundu.

Dünya Mimarlık Birliği Kurucu Başkanı olan, ODTÜ'de öğretim üyeliği görevinin ardından emekli olduktan sonra Bodrum'a yerleşen Prof. Dr. Suha Özkan, Bodrum Çarşı Mahallesi'ndeki mandalina bahçeli 100 yıllık bir evi satın aldı. Evin doğal dokusunu bozmadan restore eden Prof. Dr. Özkan, mimar eşi Yasemin Aysan ile birlikte 48 yıllık mesleki hayatları boyunca biriktirdikleri binlerce kitap, evrak, belge ve proje arşivini derleyerek Bodrum Mimarlık Kitaplığı'nda meraklıların kullanımına sundu. Tepecik Mahallesi 1203 Sokak Numara 19/3'te kurulan kitaplığın açılışına çok sayıda mimar ve çeşitli mesleklerden davetli katıldı. Prof. Dr. Suha Özkan ve eşi Yasemin Aysan, davetlilere mekanla ilgili bilgi verdi. Kitaplığın hafta içi saat 14.00 ile 18.00 arasında randevu sistemi ile hizmet vereceği açıklandı. Herhangi bir evrakın doğrudan orijinalinin dışarı çıkmasına izin verilmeyeceği, fotokopi imkanının sağlanacağı belirtildi.

KİTAPLIĞI TANITTI

Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü veren Ağa Han Kültür Vakfı Genel Sekreterliği görevini 25 yıl boyunca yapan, İsviçre'nin Cenevre kentinde de yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Özkan, ülkede mimarlık alanında bireysel olarak yapılmış kitaplıkların bulunmadığını belirtti. Kitaplık hakkında bilgi veren Özkan, "Mandalina bahçeli 100 yıllık ev. Alt katı ahır, üst katı konut olarak kullanılmış, birinci katından girilen bir yapıydı. Hiçbir özgün parçasına dokunmadan, restore ettik. Raflar ekleyerek, kitaplığa dönüştürdük. Alt katta iki büyük mekanımız var. Biri toplantı salonu ve diğeri büro olarak kullanılacak. Üst katta da dört odamız var. Bunların herbiri temalar üzerine düzenlendi. Birini Bodrum'a ayırmayı düşünüyoruz. Bodrum'a ve mahallelerine ait mimari verilerin ve düzenlemelerin yer alacağı bir bölüm olacak. Biri süreli yayınlar, diğeri de mimarlık tarihi ve sanat yapıları yer aldı. Diğer odada şimdilik daha eğilemediğimiz belgeler yığılmış vaziyette. Gelecek 5-6 ay içerisinde onları da toparlayacağız. Genellikle mimarlık öğrencileri, mimarlar ve meslek adamlarına yönelik ama sanat ve diğer konularda kitaplarımız da var. Meraklısı her zaman gelebilir. Her zaman herkese açık" dedi.

15 BİN KİTAP VE 20 BİN BELGE

Koleksiyonları hakkında bilgi veren Özkan, "Koleksiyonumuzdaki kitapların tamamı 15 bin. Buraya sadece 10 bin kitabı yerleştirdik. 20 bin kadar da belge var. Mimarlık belgesi, çizimler, gravürler, eski yapıtlar mevcut. Bunların içerisinde mimar Vedat Tekin koleksiyonunun tamamı var. 1974 yılında Turgutreis'te yaptığımız bir araştırmanın tüm belgeleri de bu kitaplıkta bulunabilir" dedi.

KİTAP VE EVRAK BAĞIŞINA AÇIK

Mesleki alanda kitap bağışı yapmak isteyenlere açık olduklarını belirten Özkan, inceleme ve değerlendirmelerin ardından bağış yapılan kitapları da düzenleyerek kullanıma sunabileceklerini söyledi.

Kütüphaneye gezen Mimar Emre Arolat, "Bu coğrafyada kimsenin düşünemeyeceğini yine Süha Özkan düşündü. Aslında çok büyük bir birikim var içeride. Bu birikim değer verenler için müthiş kullanışlı. Buranın mimarlık, tasarım ve kültür adına bir merkez haline gelmesi gerekir. İnsanların Bodrum'da sadece eğlenmek için değil, bu alanda da beslenmeleri için çok önemli bir yer. Bunu çok cesurca ve müstesna bir hamle olarak görüyorum" dedi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tepecik Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title