Haberler

Bürokraside Vekillik İçin İstifa Üstüne İstifa

Güncelleme:

10 Şubat'a 1 gün kala gözlerin çevrildiği bürokraside istifalar sürüyor. Son olarak Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal ve Harran Üniversitesi Rektörü istifa kararı aldı.

7 Haziran'da yapılacak milletvekilliği genel seçimi için çok sayıda bürokrat aday adaylığı için sıraya girdi. Seçimlerde aday olmak isteyen bürokrat ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının istifa etmeleri için verilen süre yarın doluyor.

BAŞBAKAN'A RAĞMEN İSTİFALAR BAŞLADI

​Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "işaret gelmeden aday olmayın" şeklindeki ifadelerine rağmen, bürokrasinin çeşitli kademelerinde seçimde aday adayı olabilmek için çok sayıda bürokratın istifa hazırlığında olduğu belirtiliyor.

Sürenin dolmasına 1 gün kala istifa haberleri gelmeye başladı. Ekonominin en güçlü bürokratı olarak görülen, Maliye Bakanlığı Müsteşarı siyasete girme kararı aldı. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, milletvekilliği aday adaylığı için yarından geçerli olmak üzere istifa kararı aldı. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu da istifa etti. Mutlu milletvekili adayı olacağını açıkladı.

AĞBAL: NE GÖREV VARSA ALMAYA HAZIRIM

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır Maliye Bakanlığının hemen hemen her kademesinde görev yaptığını söyledi. Ekonomi yönetiminde de 2006'dan itibaren görev almaya başladığını ifade eden Ağbal, şöyle konuştu:

Naci Ağbal (soldaki)

"AK Parti hükümetlerinin ekonomi politikasının bütün gelişim evrelerinde, karar noktalarında bulundum. Ekonomi yönetimi, Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu koşulların oluşumu bakımından önemli role sahip. Ekonomi, maliye politikası başarı öyküsü anlamında Türkiye için önemli bir değer. Bu değerde bugüne kadar hep bürokrat olarak görev aldım. Gelinen noktada artık aynı şekilde ekonomi, maliye politikalarının şekillenmesinde, uygulanmasında, 2023 vizyonun hayata geçirilmesinde, özellikle ekonomi politikaları alanında partimin bana vereceği ne görev varsa hepsini almaya hazırım."

Naci Ağbal, yarından geçerli olmak üzere istifasını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunacağını bildirdi.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ DE İSTİFA ETTİ

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu istifa etti. Mutlu milletvekili adayı olacağını açıkladı.

İki dönemdir Harran Üniversitesi rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, görevinden istifa etti. Mutlu, rektörlük binasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Bugün 8 yıldan beridir görev yaptığım bu güzide kurumdan istifa etmiş bulunmaktayım." dedi.

Milletvekili aday adaylığı için istifa ettiğini dile getiren Rektör Mutlu, "Her şeyin bir sonu var. Rektörlükte yaşantının da bir sonu var. 8 yıl rektörlük, 6 yıl rektör yardımcılığı süresince üniversiteyi bir yerlere getirmeye gayret ettik. Önümüzdeki günlerde müracaatımızı yapacağız. Adaylık verilirse Şanlıurfa ve ülke için elimizden geleni yapacağız. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden aday adayı olmayı düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Öte yandan Rektör Mutlu'nun görev süresinin 2 yıl sonra biteceği öğrenildi.

ÜNLÜ GÜREŞÇİ ÇEBİ DE İSTİFA ETTİ

Trabzon'un yetiştirdiği ünlü güreşçilerden, Avrupa ve Dünya Şampiyonu Selçuk Çebi, AK Parti'den Milletvekilliği aday adaylığı için Spor Bakanlığı'ndaki Müşavirlik görevinden istifa etti. 1982 Araklı doğumlu evli ve iki çocuk babası Selçuk Çebi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. 2 yıl öğretmenlikten sonra, Spor Bakanlığı'nda Spor Koordinatörlüğü görevinde bulundu. Çebi, 3 yıldan beri de Spor Bakanlığı'nda Müşavir olarak çalışıyordu.

REKTÖR YARDIMCISI İSTİFA ETTİ, HDP'DEN ADAY OLACAK

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektör Yardımcılığı görevden istifa eden Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, milletvekili adaylığı için görevinden istifa ettiğini açıkladı.
Basın toplantısında konuşan Yıldırım, HDP adayı olarak Haziran ayında yapılan seçimlerde Meclis'e girmek kısmet olursa hem genelde Mardin Artuklu Üniversitesi'ni, hem de özelde Kürdoloji birimini yalnız bırakmayarak onlar için mecliste mücadele edeceğini söyledi.

MEB'DEN İSTİFA HABERİ GELDİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcıları Salih Çelik ve Yusuf Büyük, 7 Haziran 2015'te yapılacak genel seçimler öncesi, milletvekili aday adayı olmak üzere görevlerinden istifa etti. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli de milletvekili aday adayı olmak üzere istifa dilekçesini verdi.

MECLİS BAŞKANI ÇİÇEK'İN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ DE İSTİFA ETTİ

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Özel Kalem Müdürü Mücahit Durmuşoğlu, AK Parti'den milletvekili adayı olabilmek için görevinden istifa etti. 2011 yılından bu yana TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Özel Kalem Müdürü olan Durmuşoğlu, AK Parti'den Osmaniye Milletvekili aday adayı oldu. Durmuşoğlu, bu nedenle görevinden istifa etti.

FİDAN'IN ÇALIŞMA ARKADAŞI DA İSTİFA ETTİ

Sosyal Güvenlik Kurumu İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Abdullah Kavaklı da milletvekili aday adaylığı için istifa eden bürokratlar kervanına katıldı. Kavaklı, 2003-2007 yılları arasında TİKA Başkanlığı yapan Hakan Fidan ile Daire Başkanı olarak çalışmıştı. Fidan'ın yakın arkadaşları arasında gösterilen Kavaklı, 2004-2011 yılları arasında Personel, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı idi. 2011-2012 arasında Başkan Müşaviri olan Kavaklı, 2012 yılında İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığına atanmıştı. Kavaklı bugün Ak Parti'den milletvekili aday adayı olmak için istifasını verdi.

İSİM İSİM İSTİFA EDENLER

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı Aydın Ünal, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk, THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşavirliği görevini yürüten Adnan Boynukara AK Parti'den aday olmak için istifa ettiler.

Adnan Boynukara - Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri - AK Parti

Ali Akay - İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı

Ali Akmaz (Prof. Dr.) - Şırnak Üniversitesi Rektörü- AK Parti

Aydın Er (Op. Dr.) - Alaşehir Hastane Yöneticisi, Başhekimi- AK Parti

Aydın Ünal - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı- AK Parti

Ayhan İsen - Enerji Bakanlığı Müşaviri- AK Parti

Cafer Giyik - Van Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) - AK Parti

Cevdet Kesen (Dr.) - Aile hekimi Elazığ- AK Parti

Demirhan Şerefhan - Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun başkanı

Hakan Fidan - Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı- AK Parti

Halim Orta (Prof. Dr.) - Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü

Hasan Albayrak - Başbakanlık Müşaviri- Kredi ve Yurtlar Kurumu eski Genel Müdürü- AK Parti

İsmail Gündoğdu (Yard. Dç. Dr) - Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi- AK Parti

Mehmet Çakırtaş - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı

Mehmet Atalay - Basın İlan Kurumu Genel Müdürü - AK Parti

Muammer Muşmal- Merkez Valisi- MHP

Nihat İnanç (Prof. Dr.) - Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü- AK Parti

Özgür Enginyurt (Dr.) - Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi- AK Parti

Recep Konuk - Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı

Suat Kolukırık (Doç. Dr.) - SDÜ Sosyoloji Bölümü- AK Parti

Süleyman Girgin - Türkiye Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı- CHP Muğla

Şanal Tosun (Dr.) - Tütün Alkol Piyasaları Düzenleme Kurulu'nda Sağlık Bakanlığı temsilcisi- AK Parti

Sezai Ensari - Sümerbank Genel Müdürü

Tancan Uysal - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı- AK Parti

Ünsal Ban - THK Üniversitesi Rektörü - AK Parti

Vural Şahbenderoğlu - Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı- CHP

Yalçın Karatepe (Prof. Dr.) - Ankara Üniversitesi SBF eski Dekanı- CHP

Yaşar Uğurlu (Dr.) - RTÜK Başkanlık Müşaviri- AK Parti

Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümü öğretim üyesi Hüseyin Yayman - AK Parti

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal - AK Parti

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu - AK Parti

Spor Bakanlığı Müşaviri Çebi - Ak Parti

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektör Yardımcısı Kadri Yıldırım - HDP

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik - AK Parti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük - AK Parti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Özel Kalem Müdürü Mücahit Durmuşoğlu - AK Parti

Sosyal Güvenlik Kurumu İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Abdullah Kavaklı - AK Parti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş - AK Parti

İSTİFA İÇİN İSMİ ÖNE ÇIKANLAR

Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; Bakanlar ile seçmen-milletvekilleri arasında köprü görevi verilen ve büyük çoğunluğunu eski milletvekillerinin oluşturduğu bakan yardımcılarının da önemli bir kısmının yeniden parlamentoya dönebilmek için istifa etmeleri bekleniyor. Bunlar arasında, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Kalkınma Bakanı Yardımcı Mehmet Ceylan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kudbettin Arzu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ön plana çıkıyor.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da önceki gün istifasını resmi olarak açıklarken, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin istifa edecek müsteşarlar arasında gösteriliyor.

BDDK'DAN DA İSTİFALAR OLABİLİR

Bank Asya yönetimine el konulmasıyla gündeme gelen BDDK'da da bazı bürokratların istifa etmesi beklenirken, bu kurumda öne çıkan isim ise Başkanvekili Müttalip Ünal. RTÜK Başkanı Davut Dursun, eski Savunma Sanayi Müsteşarı olan ve halen Başbakanlık danışmanlığını yürüten Murad Bayar'ın da aday olmak için istifa edecekleri öne sürülüyor.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt yanı sıra, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TETAŞ Genel Müdürü Münip Karakılıç da istifa etmesi beklenen bürokratlar arasında olduğu iddia ediliyor.

İSTİFASI BEKLENEN DİĞER BÜROKRATLAR

İstifa etmesi beklenen diğer bürokratlar ise şöyle: "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Sağlık Bakanlığı Danışmanı Mustafa Kiremitçi, RTÜK üyesi Hasan Tahsin Fendoğlu, Adalet Bakanı Başdanışmanı Adnan Boynukara , Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Ümit Güner, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Osman İyimaya, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas. Ayrıca, Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yalçın, Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü Osman Güzelgöz, RTÜK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Dr. Mehmet Çakırtaş ile Başbakanlık Müşaviri Hasan Albayrak'ın da aday adayları arasında adı geçiyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin de aday adayı olmak için istifa edebileceği konuşuluyor. Ankara Üniversitesi SBF Dekanlığı görevinden bir süre önce istifa eden öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe CHP'den aday adayı olmak için öğretim üyeliğinden ayrıldı. CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Ali Öztunç'un ismi de aday adayları arasında geçiyor.

Bu arada TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun da seçimlerde aday adayı olabilmek için istifa edeceklerini öne sürülüyor.

İŞ DÜNYASI RENK VERMİYOR

Seçimlerde aday adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin istifa etmeleri için verilen süre yarın doluyor. Birçok bakan yardımcısı ve müsteşarın istifa edebileceği konuşuluyor. İş dünyasında fazla hareket gözlenmiyor. Aday olacağı konuşulan isimler şöyle:

Balo AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Harun Karacan, İSO Başkanvekili İsmail Gülle, KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Manisa-Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygör, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Sakarya TSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç. Her seçimde iş dünyasından birkaç temsilci TBMM'ye girerken, 7 Haziran seçimlerinde oda ve borsa yönetiminde görev alan iş dünyası temsilcileri son ana kadar fazla renk vermemeyi tercih ettikleri gözleniyor. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı iken AK Parti'den Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak istifa eden ve seçimin ardından TOBB bünyesindeki Balo AŞ'nin başına geçen Harun Karacan'ın milletvekilliği için de şansını deneyeceği konuşuluyor. İSO Başkanvekili İsmail Gülle, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Manisa-Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygör, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'un isimleri de kulislerde aday adaylığı için konuşuluyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da seçimlerde aday adayı olacağı konuşulan isimler arasında. Ancak konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı İş dünyasında milletvekilli adayı adayı olacağı konuşulan bir diğer isim SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ise DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, "Şimdilik aday olmayı düşünmüyorum. Ayrıca, bürokrat olmadığım için istifa etmem gerekmiyor" açıklamasında bulundu.

KİMLERİN İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR

Yüksek Seçim Kurulu, 6 Ocak'ta yayınladığı genelge ile seçimlerde aday adayı olabilmek için kimlerin istifa etmesi gerektiğini şöyle belirledi:"Yüksek yargı organı mensupları, öğretim elemanları, RTÜK üyeleri, memurlar, belediye başkanları, subaylar-astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, oda borsa başkanları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs ve ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar."

Kaynak: AA / Güncel

Harran Üniversitesi Maliye Bakanlığı Naci Ağbal Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metrosu durakları neler? Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metrosu ne zamana kadar ücretsiz olacak? Metro hattı açıldı mı? Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (71)

ahmetmobilWeb@haberler.com:

Boşuna aday olmayın akp ye bu halktan oy yok

19
2
yanıtYanıtla
Muhsin T:

Dünyanın hiç bir yerinde yok ! bulmuşlar koyunları sırayla milletvekil olup vatanı soyan soyana , zaten TC diye bir şey de kalmadı ya. . Koyun Türkler ! siz bu hırsız hükümete layıksınız !

16
5
yanıtYanıtla
...:

ak eşekler aşkına ne oluyor lan

15
4
yanıtYanıtla
KİM:

YAĞMA ÜLKE SİZİ BEKLİYOR ÇABUK OLUN İNSAN KANI İLE BESLENEN YAMYAMLAR

17
1
yanıtYanıtla
garadağlı:

dokunulmazlık kalksın, ücrette 3 veya 5 binlira olsun, bakalım kim yada kimler aday olabilecek, batan geminin malları ha.

17
0
yanıtYanıtla
hasan tahsin:

sıraya girin kutucular sıraya!. .

13
4
yanıtYanıtla
dumrul:

Nasıl olsa hırsızların hırsızlıktan sorgulanmadığı bir parti ve hükümet, toplanın akp''de her türlü hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet mübah arayan yok soran yok , eğerki soracak biri çıkarsa oda paralelci yada darbecilikle suçlanırYiyin efendiler devletin malı deniz. .

15
2
yanıtYanıtla
BAŞBUĞ:

bu akp den adaylar bu seçimde herhes görecek oyu yüzde 37 de kalacak

14
3
yanıtYanıtla
AKREP:

şimdi bu milletvekili adayı olacakları biz mi secmiş oluyoruz ! (ALLAH yardımcımız olsun)

14
1
yanıtYanıtla
siyaset zor zanaat:

Aday olanları inceledim nerdeyse hepsi AKP tarafından atanmış yani bileğinin hakkıyla biryere gelen yok sonuçta atanmış adamlar dahada fazlası var niye benim olmasın diyor yoksa hizmet etmek falan sözkonusu değil akp siyaseti böyle

12
3
yanıtYanıtla
Tüm 71 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title