Haberler

Maliye Bakanı Unakıtan Organlarını Bağışladı

Güncelleme:

AÜ Hastanesi'nde geçtiğimiz cumartesi günü böbrek nakli yapılan eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, organlarını bağışladı.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde geçtiğimiz Cumartesi günü böbrek nakli yapılan eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, organlarını bağışladı. Böbrek nakli yapılmasının ardından organ nakli ekibi ile birlikte kameralar karşısına geçen eski Maliye Bakanı Unakıtan, "Çok şükür iyiyim, gördüğünüz gibi" dedi.

Kemal Unakıtan'ın durumuyla ilgili bilgi vermek için, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya; eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AÜ Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, AÜ Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Koç, AÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ali Osmanoğlu, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Zeki Ertuğ, Organ Nakli Koordinatörü Ayşe Kumru Özkan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başmüdürü Yavuz Yıldırım katıldı.

UNAKITAN'IN DURUMU İYİ

Eski Bakan Unakıtan'ın durumuyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Unakıtan'ın 2012 Aralık ayı itibariyle AÜ Hastanesi'ne başvurduğunu belirtti. Unakıtan'a nakil yapılması planlandığını kaydeden Dinçkan, gerekli hazırlıklar yapılırken bazı sorunlarla karşılaştıklarını ve tedavilerin uygulandığını bildirdi. Yaklaşık 6 aylık bir sürecin ardından nakil yapılmasına bir engel görmediklerini ifade eden Doç. Dr. Dinçkan, kendilerinin de isteğiyle beş gün önce Unakıtan'a, dünürü Ali Rıza Üstün'den alınan böbreği naklettiklerini aktardı. Nakilin başarılı geçtiğini belirten Dinçkan, "Nakilden sonraki süreçte bütün hastalarda 4-5 günlük bir süreç yaşıyoruz. O süreci yaşadık. Bir sorunla karşılaşmadık. Şu anda kendisinin böbrek testleri gayet iyi, ilaçlara uyumu gayet iyi. Bir sorunumuz yok. Bugün beşinci gün itibariyle kendisini karşınıza çıkardık" şeklinde konuştu.

"ÇOK ŞÜKÜR SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM"

AÜ Hastanesi'ne böbrek yetmezliği nedeniyle geldiğini söyleyen Unakıtan ise, buraya bilinçli olarak geldiğini belirtti. Unakıtan, "Organ nakli konusunda fevkalade gurur duyacak bir duruma gelmiş Akdeniz Üniversitesi. Ben de nereye gideyim diye düşündüğümde Akdeniz Üniversitesi'ni tercih ettim. Buraya geldim ve buraya gelmekten dolayı da fevkalade memnunum. Başarılı bir ameliyat oldu. Bu başarılı ameliyatın sonunda da, kısa bir dönemde de çok şükür sağlığıma kavuştum" dedi.

Organ naklinin önemine dikkat çeken Unakıtan, şöyle devam etti: "İnsan iyiyken sağlığını düşünemiyor, bilemiyor. Sağlığı elden gidince sağlığın ne kadar önemli olduğunu o zaman anlıyor. Bir organa ihtiyacınız olduğu zaman o organ nakli öyle bir şey ki, bir hayat kurtarıyor. Bu fevkalade önemli. Akdeniz Üniversitesi'nin rektörü başta olmak üzere bütün rektör yardımcıları, idarecilerine, bu organ nakli dolayısıyla beni ameliyat eden bütün ekibe teşekkür ediyorum. Yakinen bunları gördüm ki gece yarılarında organ nakli dolayısıyla gelip ameliyat yapılıyor. Bundan bir çoğumuzun haberi olmuyor. Hele sağlam vatandaşın hiç yok. Doktorlarımız isimsiz kahramanlar..."

"ORGAN BAĞIŞINI DESTEKLEMEMİZ LAZIM"

Artık Türkiye'de bu işlerin daha iyi yapıldığını ifade eden Unakıtan, 1975 yıllarında Türkiye'de diyaliz makinelerinin bulunmadığını, böbrek yetmezliği bulunan hastaların göz göre göre hayatlarını kaybettiğini belirtti. Böyle bir merkezin kurulmasının fevkalade önemli olduğuna değinen Unakıtan, her gün birçok hastanın hayatının kurtulduğunu bildirdi. Unakıtan, "İhtiyaç sahibi bir kimseye nasıl yardım ederiz diye düşünüyoruz. Birinci yardım bana göre organ nakline çok önem verip, organ bağışını desteklememiz lazım. Kimse başına ne geleceğini bilemiyor. Yani 'ne oldum değil; ne olacağım' dememiz lazım. Organ nakline ihtiyacı olan kimseye organ bağışlamak kadar güzel bir şey yok. Sevapsa sevap, insanlıksa insanlık" diye konuştu.

30-35 yıllık arkadaşı olan dünürü Ali Rıza Üstün'den alınan böbrekle sağlığına kavuşan Unakıtan, dünürünün de sağlıklı bir şekilde hastaneden ayrıldığını kaydederek, hastalığı sürecinde eşinin kendisini hiç yalnız bırakmadığını da sözlerine ekledi. Unakıtan, "Her zaman yanımda. Gece gündüz beni yalnız bırakmayan eşime de teşekkür ve minnetlerimi bildiriyorum" dedi.

"SEVİLMEK GÜZEL ŞEY"

Aralık ayında AÜ Hastanesi'ne geldikten sonra prostatla ilgili bir sorun çıktığını belirten Unakıtan, daha sonra ameliyat olduğunu ve o hastalığının nakil için bir engel olmadığını kaydetti. Hastalığı döneminde Türkiye'nin dört bir yanından mektuplar aldığını ve kendisine böbrek vermek istediklerini ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu: "Kan gruplarını bildirdiler. Bazı yerlerden 'Bakanımıza böbreğimizi vermeye hazırız' diye televizyonlara gitmişler. Bunlar tabi insanı çok duygulandırıyor. Ama sevilmek güzel bir şey. İnsandan daha üstün bir yaratık yok. O bakımdan insana hizmet en güzel hizmettir. Ona hizmet de bir organa ihtiyacı olan kişiye organını vermektir. Başıma geldiği için idrak edebiliyorum. Daha önce farkında değildim."

BÖBREK FONKSİYONLARI İYİ

Böbrek yetmezliği hastalığının en iyi tedavisinin nakil olduğunu söyleyen Doç. Dr. Hüseyin Koç ise, Unakıtan'ın böbrek fonksiyon testlerinin sonuçlarının çok iyi olduğunu aktardı.

Konuşma sırasında eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tüm organları bağışlamak için form doldurdu. Organ bağışı kartı kendisine teslim edilen Unakıtan, daha sonra dinlenmek üzere, hastanede kendisine ayrılmış VIP odasına geçti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Kemal Unakıtan Ayhan Dinçkan İbrahim Ali Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title