Haberler

Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması

"Bizim derdimiz Türkiye hangi konjonktürde olursa olsun serbestleşmeye geçsin, özel sektörün dinamizmini kullansın, daha çok üretsin, Türkiye kazansın.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl için 6,9 milyar liralık özelleştirme gelirinin öngörüldüğünü ve bunun 5 milyar lirasının zaten gerçekleştiğini belirterek, "Bizim derdimiz, Türkiye hangi konjonktürde olursa olsun serbestleşmeye geçsin, özel sektörün dinamizmini kullansın, daha çok üretsin, Türkiye kazansın. Özelleştirme bu demek" dedi.

CNBC-e televizyonunun canlı yayınında soruları yanıtlayan Şimşek, 30 Mart seçimlerinin yapıldığı şartlar ve muhalefet partilerinin belli yerlerdeki "birlikte hareket etme" çabaları dikkate alındığında seçim sonuçlarının AK Parti açısından büyük bir başarı olduğunu söyledi.

"Yerel seçimlerde alınan yüzde 45,5 civarında bir sonuç Cumhurbaşkanı'nın çok rahat bir şekilde ilk turda seçilebileceğini ifade ediyor" diyen Şimşek, Türkiye'nin birkaç yılda bir seçim yapmamasının iyi olacağını dile getirdi. Yoğun seçim dönemlerinin tahribatının büyük olduğunu anlatan Şimşek, kısa vadeli siyasi kazanımlar yerine ülkenin menfaatini partinin menfaatlerinin üzerinde gördüklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin belirsizliğin 1-2 ay içinde bu konunun açıklığa kavuşacağını düşündüğünü ifade eden Şimşek, "O konuda bence tedirginliğe gerek yok. Ülkemiz, partimiz eminim doğru patikada devam eder. Biz de belirsizliğin azaltılmasının hem ülke ekonomisi hem de siyaseti açısından faydalı olacağı kanısındayız" dedi.

Faizlerin yeniden tek haneye indiğine ilişkin haberler okuduğunu belirten Şimşek, bunda siyasi risk priminin düşmesinin etkili olduğunu ifade etti.

"Derdimiz özelleştirme geliri değil Türkiye'nin kazanması" -

Özelleştirme programına ilişkin soruları da yanıtlayan Şimşek, Kemerköy-Yeniköy Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesi için 10'a yakın talipli bulunduğunu söyledi.

Termik santrallerin özelleştirilmesini çok kritik gördüğünü kaydeden Şimşek, bu kapsamdaki özelleştirmeleri Türkiye'nin cari açığını azaltacak bir adım olarak değerlendirdi.

Özelleştirmeleri hemen hızlandıracağını bildiren Şimşek, özelleştirmelere reform olarak baktığını dile getirdi. Bu yıl için 6,9 milyar liralık özelleştirme gelirinin öngörüldüğünü anlatan Şimşek, bunun 5 milyar liranın zaten gerçekleştiğini ifade etti.

"Bizim derdimiz Türkiye hangi konjonktürde olursa olsun serbestleşmeye geçsin, özel sektörün dinamizmini kullansın, daha çok üretsin, Türkiye kazansın. Özelleştirme bu demek" değerlendirmesinde bulunan Şimşek, özelleştirmelerin tüketicinin ve Hazine'nin lehine olduğunu söyledi.

Yılın ilk yarısındaki özelleştirmelerden en önemlilerinin Kalamış ve Derince limanları özelleştirmeleri olduğunu belirten Şimşek, termik santral özelleştirmelerinin de süreceğini bildirdi.

Portföydeki özelleştirmeler -

Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine Şimşek, ilginin termik santrallere göre daha zayıf olduğunu dile getirdi.

Köprü ve otoyolların işletilmesi konusunda yasal düzenlemenin tamamlandığını ve şirketleşmeye gideceklerini hatırlatan Şimşek, şu an tercih edilenin halka arz olduğunu ancak son kararın verilmediğini ifade etti.

Köprü ve otoyollar ile ilgili konunun bu yıl içinde tamamlanıp tamamlanmayacağına dair soruya Şimşek, "Biraz karmaşık, piyasa şartları ile ilgili bir konu. Çok iddialı olmak isterim ama o şartları da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bir bakacağız" yanıtını verdi.

Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü'nün özelleştirilmesi ile ilgili bir yasa taslağı bulunduğunu anlatan Şimşek, tasarı TBMM'den geçer geçmez şirketleşme ve özelleştirme sürecine başlayacakların bildirdi. Şimşek, taslağın temmuzdan önce TBMM'den geçmesini öngördüklerini dile getirdi.

Türkiye'nin itibarı yükseldikçe talebin fazla olduğunu ve ülkenin kazandığını anlatan Şimşek, "Gönül ister ki göreceli istikrar dönemini iyi kullanalım" dedi.

Avrupa ekonomisindeki toparlanmayı Türkiye için büyük bir şans olarak nitelendiren Şimşek, toparlanma aşamasında en cazip ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Geçen senenin en fazla gelir getiren halka arzlarından birinin Halk Bankasının halka arzı olduğunun hatırlatılarak, başka bir kamu bankasına ilişkin benzer bir adım atılıp atılmayacağının sorulması üzerine Şimşek,  "Şu anda somut olarak bir proje yok. Ama Vakıfbank'a ilişkin bir çözüm söz konusu. Hazine'nin vakıfların payını alması... O süreç tamamlandığında bir noktada bunlar gündeme gelebilir, halka arzlar gündeme gelebilir ama şu anda somut bir karar yok" diye konuştu.

Gelir vergisi sonuçlarına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, sonuçların derlenme aşamasında olduğunu bildirdi. Şimşek, bu konuda son yıllarda gerek mükellef sayısı gerek beyan edilen miktar açısından bakıldığında ciddi kazanımlar elde edildiğini kaydetti.

Türkiye'de kayıt dışılığın azaldığının ve vergi tabanının genişlediğinin altını çizen Şimşek, "Gelir Vergisi Tasarısı geçse Türkiye hakikaten çok daha farklı bir noktaya gelir" ifadesini kullandı. Şimşek, tasarının 2015'ten itibaren yürürlüğe girme umudunu hala taşıdığını sözlerine ekledi.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Şimşek Ak Parti Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title