Haberler

Maliye Bakanı, Maaşını Eleştiren CHP Liderine "Benden Çok Alıyor" Dedi

Güncelleme:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maaşına yönelik eleştiride bulunan Kılıçdaroğlu'na "Benim aldığımdan çok daha fazlasını alıyor, çünkü muhtemelen bir de emekli" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun maaşına yönelik eleştirilerine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerinin sorulması üzerine Şimşek, Kılıçdaroğlu'nun doğru şeyleri söylemediğini ifade etti.

"KILIÇDAROĞLU BENDEN ÇOK MAAŞ ALIYOR"

Şimşek, "Sayın Kılıçdaroğlu, benim aldığım maaştan çok daha fazlasını alıyor. Çünkü muhtemelen bir de emekli. Türkiye'de 550 milletvekili var. Ana muhalefet partisi özlük haklarını, örneğin maaşı azaltacak bir düzenlemeyle gelsin, Maliye Bakanı olarak çoktan desteklerim ama böyle bir şey yapmıyor, yine istismar ediyor" dedi.

ASGARİ ÜCRET POLEMİĞİ

Devlette şu anda asgari ücretle çalışanın olmadığını, bu kişilerin özel sektörde bulunduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Siz, ticari gerçeklerle bağdaşmayan, rekabet gücünü, işletmelerin maliyetlerini dikkate almadan devlet olarak bir tasarrufta bulunursanız, örneğin asgari ücreti yüzde 50 artırırsanız, bunu özel sektör ödeyeceği için muhtemelen şu olur; ya kayıtdışılık artar... Bir işçiyi, emekçiyi kayıtdışı çalıştırmak topluma, o emekçiye yapılacak en büyük haksızlıktır. Çünkü kayıtdışılık, sosyal güvenliğin olmaması demek. İkincisi maliyetler çok fazla artarsa, belki işçi çıkarmak zorunda kalacak. Bu da yine çalışana yapılacak büyük bir haksızlıktır. Sayın Kılıçdaroğlu, 'Ben asgari ücreti yüzde 50 artıracağım, bu yüzde 50'lik artışı da Hazine bütçesinden karşılayacağım, işverene yük olmayacak. Bunun için de şu vergileri artıracağım veya şu diğer giderleri kısacağım" dese, belki kredibilitesi olurdu."

"KILIÇDAROĞLU BENDEN DAHA FAZLA ALIYOR"

Kılıçdaroğlu'nun, kendisinin maaşına yönelik sözleri üzerine de Şimşek, maaş konusunu tartışmadığını, Kılıçdaroğlu'nun, kendisinden daha fazla maaş aldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun muhtemelen emekli olduğunu, kendisinin ise 8 yıldır milletvekilliği görevinde bulunduğunu ancak emekli olmadığını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Ama konumuz bu değil. Türkiye'de 550 milletvekili var. Ana muhalefet partisi özlük haklarını, örneğin maaşı azaltacak bir düzenlemeyle gelsin, Maliye Bakanı olarak çoktan desteklerim ama böyle bir şey yapmıyor, yine istismar ediyor. Konu milletvekilinin aldığı maaş değil. Bu tartışılabilir, ayrı konu. Konu şu; Bir seçimin arefesindeyiz. İçi boş vaatlerle milletin önüne çıktı. Aradan neredeyse bir 10 gün geçti ama hâlâ hangi vergileri artıracağını, hangi harcamaları kısacağını anlatamıyor veya hangi özelleştirmeleri yapacağını, hangi gelirlerle bu vaatlerini finanse edeceğini anlatamadı. Onun yerine çıkıyor, polemik yapıyor."

"MİLLETİMİZ BELKİ KAALE BİLE ALIR"

En kötü şeyin popülizm olduğunu, bunun bir hastalık olduğunu ve Türkiye'nin popülizmden çok çektiğini dile getiren Şimşek, "Şimdi ana muhalefet, 'Ben 1.500 yapacağım' diyor. Diğer muhalefet çıktı, '1.800 yapacağım' dedi. Bir başkası çıktı '2.000 yapacağım', bir diğeri de '5.000 yapacağım' dedi. Ortaya kaynak koyarlarsa, belki milletimiz onları kaale alır" diye konuştu.

Şimşek, 1990'lı yıllarda hükümetin emekli maaşlarına zam yaptığını, o dönemde SSK Genel Müdürü olan Kılıçdaroğlu'nun ise "Zammı kim yaptıysa, kaynağını bulsun" dediğini hatırlattı. Şimşek, "Biz de diyoruz ki bu vaatlerin içi boş. Bütçe açığını 10'a katlayacak vaatlerde bulunuyor" dedi.

MÜCEVHERE YÖNELİK VERGİLER

Kılıçdaroğlu'nun elmas, mazot ve yatlardan alınan vergilerle ilgili ifadelerine de cevap veren Şimşek, bu sözlere hayret ettiğini söyledi.
Şu anda bir kişinin mağazaya gidip, bir yüzük veya kıymetli taş içeren herhangi bir mücevher alması halinde, bu alışverişten yüzde 18 KDV ve yüzde 20 ÖTV alındığını anlatan Şimşek, "Üretim maksatlı toptan satışlarda ise bu yok. Niye yok? Türkiye'yi bir ihracat üssüne dönüştürmek için, bu sektörün gelişmesi ve üretim için. Dolayısıyla burada tamamen bir çarpıtma var. Milletin gözüne baka baka, çok iyi bildiği bir konuyu çıkıyor ve bu şekilde çarpıtıyor ve millete doğruyu söylemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatlardaki vergi konusuna da değinerek, Türkiye'ye getirilen yatların çoğunun başka ülke bayraklı olduğunu bildirdi.

Bunların vergilendirmenin ise neredeyse imkansız olduğunu dile getiren Şimşek, "Türk Bayrağı'na geçişi özendirmek için, bundan dolayı böyle bir düzenleme var, doğrudur ama çıksın desin ki dürüst bir şekilde ben, 'Şu ürünlere, şu hizmetlere şu vergileri artıracağım' desin. Mesela çıkıp dese ki 'Kıymetli taşların ÖTV'si yüzde 20, KDV'si yüzde 18. 'Ben bunu yüzde 120'ye çıkarıyorum, buradan şu kadar para kazanacağım ve bu parayla şu kadar milyar liralık vaadimi yerine getireceğim' desin, bunu demiyor. Çünkü yapamayacağını biliyor" ifadelerini kullandı.

"BUNLAR HESAP DAHİ BİLMİYORLAR"

Mazotun 1,5 liraya satılıp satılamayacağını da değerlendiren Şimşek, "Bunlar hesap dahi bilmiyorlar" dedi. Vergi hariç, bayi payı dahil olmak üzere mazotun rafineri çıkış fiyatının 1 lira 76 kuruş olduğuna işaret eden Şimşek, buna göre mazotun zararına satılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de mazotu üreten, ithal edenin özel sektör olduğuna işaret eden Şimşek, "Bunları halka siz nasıl bedava veya vergisiz dağıtacaksınız?" diye sordu. Bakan Şimşek, şu anda mazot ve benzinden vergi alındığını hatta yüksek miktarda vergi alındığını belirterek, "Bu, doğru bir politikadır. Niye? Biz buradan topladığımız vergileri eğitime harcıyoruz, Türkiye'nin geleceğine. Sağlığa, sosyal güvenliğe, Ar-Ge'ye harcıyoruz. Şimdi bize söylesin, hangi harcamayı kısacak? Eğitimi mi kısacak, sağlığı mı kısacak, maaşları mı düşürecek, hayır. Yoksa çıkarsınız, seçim arefesinde vaatlerde bulunursunuz ama o vaatlerin içini doldurmanız lazım. Yoksa milletin gözünün içine baka baka yalan atamazsınız" şeklinde konuştu.

TAŞERON İŞÇİLERİN DURUMU

Taşeron işçilere yönelik yapılan çalışmaları da anlatan Şimşek, 800 bin taşeron işçiyi kadroya almak gibi bir planlarının bulunmadığını bildirdi. Çünkü bunun maliyetinin, aynı iş kolundaki işçinin aynı maaşı alması koşuluyla 25 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, buna karşın, konuyla ilgili bir kanun geçirdiklerini söyledi.
Söz konusu kanunla taşeron işçilerinin özlük haklarının garanti altına alındığını anlatan Şimşek, geçen 1 yıl içinde taşeron işçilerin durumlarını iyileştirecek adımların atıldığını ifade etti. Şimşek, "Hizmet alımına konu olan alanlarda mevcut sistem devam edecek ama asli işi yapanları... Onun da kadroya geçirilmesinin önünü açtık. Onunla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çalışma yapılıyor" dedi.

NASREDDİN HOCA FIKRASI

Son günlerde vaatlerin maliyetinin sorulması üzerine, CHP'nin sözcülerinin farklı farklı rakamlar açıklamaya başladığını dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Kaynak açıklamıyorlar, şimdi biz bunları söyleyince sözcüleri birtakım şeyler söyledi. Dediler ki, 'Biz kayıtdışılığı azaltacağız, oradan gelen gelirle biz bunları finanse edeceğiz. Şimdi kayıtdışılığı siz 10 yılda 5 puan dahi azaltsanız ki gerçekçi yaklaşım budur. Siz, 'İlk 100 günde şu taahhütleri yerine getireceğiz' dediniz. O halde bütçe açığını patlatıyorsunuz. Bu, Nasreddin Hoca'nın bir fıkrasına benziyor. Borç istemiş birisinden, tabii vatandaş hocanın durumunu biliyor. Diyor ki, 'Hoca bunu nasıl ödeyeceksin?' Hoca da diyor ki 'Evin etrafında tel örgüler var, koyunlar oradan geçecek, yünleri tel örgüye takılacak, ben onları toplayacağım, satacağım.' Şimdi aynen böyle. Biz kaynağı sorgulayınca, Nasreddin Hoca fıkrasına benzer açıklamalarla geliyorlar."

Kaynak: AA / Ekonomi

Kemal Kılıçdaroğlu Nasreddin Hoca Mehmet Şimşek Türkiye Politika Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (121)

HAKANHAKANmobilWeb@haberler.com:

AK PARTI HALKA NE VERDI DIYE SORAN ZAVALLILAR.12 YILDA YAPILAN BUTUN YATIRIMLAR BU ULKENIN HALKINA YAPILDI.DEDIM YA ADAM OLAN ANLAR:

13
23
yanıtYanıtla
HamburgluMobil-IOS:

Say'ın Şimşek AKPb nin MV sayısı muhalefetten fazla MV maaşları ile ilgi siz neden düşürelim diye önerge vermiyorsunuz vermezsiniz çünkü işinize gelmez muhalefetin asgari ücreti artırması ile ilgili atıyorlar kaynağı yok diyorsun Halktan birisi olarak kaynağı nereden bulunacağını ben sıralayım. 1.örtülü ödeneği kaldırırsın 2.Sarayın şaşalı giderini kısarsın 3.Hiç bir iş yapmayan Diyaneti kaldırırsın 3.Üç parti almış olduğunuz yardımı kaldırırsın 4.Her seçimde uygulanan mitingler konvoyları kaldırırsın 5.Altınzdaki lüks araçlardan feragat edersin 6.Tuvalete bile mersedesle gitmezsin olur biter 7.Gelelim Nasrettin hocanın sözüne Ak Saray'ın çevresine tel örgü koyarsın AKP ye oy veren koyunların yününden ve de sütlerini saparsın al sana kaynak

22
8
yanıtYanıtla
Hayrettin Mobil-IOS:

Biz bu mangala üfleyenleri çooookk gördük yaşımız altmış evladım ..Öyle atmayla tutmayla dervişle olmaaaazz.. Şu kanunları üç günde çıkarın IMF para verecek yoksa maaş yok ları duydu bu kulaklarrrr evladımm ..YOK ÖYLE GÖBEKTEN ATMALAR YOOOOKKK Yemedi bu millet yemeyecekte.. AKP YİNE İKTİDAAAARR

7
22
yanıtYanıtla
babamobilWeb@haberler.com:

Kilicdarogluyan kimki kaale alacam yaa

10
19
yanıtYanıtla
Mustafa ErbasMobil-IOS:

AKP'ye hic tereddüt etmeden tekrar oyumu veririm....

13
15
yanıtYanıtla
tc:

gumbur gumbur gidiyolar artık az kaldı be ya inşallah

18
10
yanıtYanıtla
...:

SAYIN KILIÇDAROĞLU SENİ TAKDİR EDİYORUM KUTLUYORUM ÇOK TEMİZ VE HARİKA BİR KİŞİLİĞE SAHİPSİN SENİN PLANLARIN PROĞRAMLARIN KISKANILIYOR VE SANA ÇATILIYOR YIPRATILMAK İSTENİ, YORSUN BOŞVER SEN İŞİNE BAK PROĞRAMIN PLANLARIN ÜZERİNDE ÇALIŞMAYA BAK KISKANILIYORSUN BUNU BİL SÖZLERE VE MÜNAKAŞAYA GİRME BİLE DERİM DOST NASİHATİ OLARAK BU SÖZÜMÜ AL BAZILARI SANA ÇATSIN. SSK YI BATIRDIĞINI VE ZAM YAPAMADIĞINI SÖYLEYEN KAFASI ÇALIŞMAYAN İNSANLARADA ŞUNU DİYORUM. OGÜNÜN HÜKÜMETİ NE ZAM YAPARSA SSK MÜDÜRÜDE O ZAMMI YANSIDIR MAAŞLARA BEYEFENDİLER YOKSA KILIÇDAROĞLU CEBİNDEN VERECEK DEĞİLDİ ŞUAN SGK MÜDÜRÜ ZAM NASIL YAPAMIYORSA OZAMANINDA SSK MÜDÜRÜ ÖYLEYDİ MEVCUT HÜKÜMETLER ZAM VERİRSE SGK DA ONU UYGULAR KİMSE KARNINDAN KONUŞMASIN

19
9
yanıtYanıtla
SEREN ÇETİN:

HİÇ UTANMADAN KENDİNİ SAVUNMAYA ÇIKMIŞ ORAYA HİÇ GURURDA YOK BUNLARDA ÜLKE AÇLIK SINIRINDA BUNLAR SEN FAZLA ALIYON BEN AZ ALIYOM KİMİN PARASINI TARTIŞIYORSUNUZ SEBEP NEDİR

23
5
yanıtYanıtla
Cenk can Mobil-IOS:

Sen git imf de çalış sana bu ülkenin ihtiyacı yok 5 milyon suriyeliye parayı nerden buldun

24
4
yanıtYanıtla
HAKANHAKANmobilWeb@haberler.com:

70 YILDA 15000 KM DUBLE YOL.12 YILDA 17000 KM DUBLE YOL. HANGI IKTIDARLARIN DEVLETIN PARASINI HARVURUP HARMAN SAVURDUGU.HANGI IKTIDARINDA IS YAPTIGI GOSTEREN SADECE BIR ORNEK..KOPRULERE.METROLARA.HIZLI TRENLERE.TIKILERE.VE DIGERLERINE DEGINMEDIM DAHA.: ADAM OLAN ANLAR.

9
18
yanıtYanıtla
Tüm 121 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title