Haberler

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: İşgücü Piyasasını Esnekleştirmek İçin Gerekli Adımları Atamadık - 2

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin nabzının attığı Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapanış oturumunda 2019'daki seçimlerde başarılı olmak için işgücü meselesini çözmekten başka çare olmadığını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin nabzının attığı Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapanış oturumunda 2019'daki seçimlerde başarılı olmak için işgücü meselesini çözmekten başka çare olmadığını söyledi.

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Şimşek, Türkiye'nin işgücü piyasasını esnekleştirmede çok konuştuğunu, ama gerekli adımları atamadığını söyledi. Bakan Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Nedense bu ülkede işsizin sahibi yok. Şu an halen kadınların istihdamını artırmaya yönelik çalışmalar Meclis'te bekliyor. Türkiye işgücü piyasasını daha esnek hale getirmek zorunda... Kadın istihdamında yol aldık, ama bunu artırmamız lazım. Çünkü nüfusun yarısının üretken olmadığı bir ekonomi kalkınamaz. İşgücü piyasasının geliştirilmesi için reform uygulanmazsa bunun siyasi faturası yüksek olur. Bu reform programı mutlaka uygulanacaktır, başka yolu yoktur. İş alemi hiç tereddüt etmesin bunu çözmek zorundayız. 2019'daki seçimlerde başarılı olmak istiyorsak işgücü meselesini çözmekten başka çaremiz yok.'

Türkiye ile ABD'yi karşılaştıran Mehmet Şimşek, 'Türkiye işgücü piyasası esnek değil ABD'de derindir. Sermaye piyasalarımız derin değil, ABD'de derindir. ABD o nedenle başarılı olmuştur' diye konuştu.

Bu yıl yüzde 4 büyüme

AR-Geye çok ciddi destek verdiklerinin altını çizen Bakan Şimşek, 'Kayıt dışılıkla mücadele etmek öncelikli konumuz. Yeni bir eylem planımız var. Çalışanların üçte biri kayıt dışı. Ekonominin de dörtten birinden fazlası kayıt dışı' dedi. Büyümeye bu yıl yavaş başladıklarını ifade eden Şimşek şunları söyledi: 'Öncü göstergeler ilk çeyrek için biraz yavaş. Biz bunun farkındayız. Seçim sonrasında benim senaryoma göre siyasi istikrarın devam etmesiyle son 2 yıldır yavaşlayan özel sektör yatırımları artacak. Ötelenen tüketim artacak. AB'den toparlanma sinyalleri geliyor. Jeopolitik riskle açısından geçen yıl zaten çok kötüydü. İkinci yarıdan itibaren ekonomi toparlanacağına inanıyorum. Bu yıl yüzde 4'e yakın bir büyüme düşünüyoruz. İlk çeyreğin referans olmaması gerektiği kanısındayım.'

FED'in faiz artışına kimsenin hazır olmadığını söyleyen Bakan Şimşek, 'Eninde sonunda bu toz duman yatışacak. Ülkenin makroekonomik temellerine bakacak. Ama her ülkede sorun var. Yatırımcı şuna bakacak 'Bir ülke sorunlarının farkında mı, reform yapma iradesi var mı" Bence piyasalardaki dalgalanma kaçınılmazdı ve devam ediyor. Ama AB'deki toparlanma olumlu. Kaderimiz AB ile yakın ilişkili? dedi.

Güçlü sponsor desteği

Başladığı yıldan bu yana ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama'nın üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin co-sponsorları arasında Avea, Nef, Samsung, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Fatih Belediyesi, Global Liman İşletmeleri, Hafele, Integral Forex, Intel, Microsoft, Nutricia, TEB, UnionPay ve Verifone'un oturum sponsoru olduğu Zirve'de Arzum Okka, Doğa Koleji, TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e ve Hürriyet'in medya ortakları arasında yer aldığı Zirve'de, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası Masters, konaklama sponsoru Ağaoğlu, içecek sponsoru ise Uludağ İçecek oldu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Şimşek Türkiye Uludağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title