Haberler

Malezyalı Uzmanlar Ukrayna Uçaklarının Açtığı Ateşin Altında Kaldılar

Malezya Havayolları'na ait Boeing tipi uçağın düştüğü bölgede araştırma yapan bir grup Malezyalı uzmanın Ukrayna uçaklarının açtığı ateşin altında kaldığı iddia edildi.

Malezya Havayolları'na ait Boeing tipi uçağın düştüğü bölgede araştırma yapan bir grup Malezyalı uzmanın Ukrayna uçaklarının açtığı ateşin altında kaldığı iddia edildi.

Ria Novosti'de yer alan habere göre, 21 Temmuz günü akşam saatlerinde 12 Malezyalı uzmandan oluşan grup ve hükümet yetkilileri Kharkov'dan, Donetsk'e gitti. Yapılan açıklamalarda, uzmanların geciktiği ve bu durumun Ukrayna'nın sabah saatlerinde Donetsk'in kuzeyinde operasyona başlamasından kaynaklandığı belirtildi. Donetsk Belediyesi'nden edinilen bilgilere göre, çatışma sırasında 5 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi ise yaralandı. Aynı zamanda Dzerzhinsk kentinde Rus yanlıları ve Ukrayna milli muhafız birliği arasında süren çatışmalarda da 7 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda insan yaralandı.

Malezya gazetesi Star'da yer alan haberde, "Donetsk istasyonuna geldiğimiz zaman ateş açıldı. Siviller panik içinde kaçmaya çalıştı. Ukrayna ordusu yeni bir saldırıya başladı" ifadeleri yer aldı.

Donetsk'e ulaşan Malezyalı uzmanlar uçağın düştüğü bölgeyi araştırmak için Torez şehrinin doğusuna gitmeye karar verdiler. Uzmanlara eşlik edenler milislerin yaptıkları açıklamalara göre, yolun yarısında Ukrayna uçakları ateş açtı ve bir araç olay sırasında yandı. Bunun üzerine Malezyalı uzmanlar Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Başkanı Aleksandr Boroday'ın yanına Donetsk'e geri dönmeye karar verdiler ve uçağın kara kutusunu teslim aldılar. Gece saatlerinde cesetleri taşıyan tren de Donetsk'e ulaştı. HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE, PUTİN'İ DESTEKLEDİ

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk'deki uçak kazasıyla ilgili incelemelerin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) himayesinde yapılmasıyla ilgili fikrini desteklediğini bildirdi.

Hükümetin cesetlerin teşhisinin yapılması için Hollanda'ya götürülmesini beklediklerini söyleyen Rutte, uçağın kara kutusunun ICAO'ya verilmesi gerektiğini kaydetti, Rusya'dan uçak kazasının yapıldığı yerde incelemelerde bulunmaları için uygun koşullar oluşturmaları için milisleri ikna etmesini istedi.

Hollanda Parlamento'sunda konuşan Rutte, "Rusya'nın olay yeri incelemelerinin yapılabilmesi için milisleri ikna etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde olay yerine ulaşım sağlanamazsa o zaman bu işten dolaylı veya doğrudan sorumlu olan kişilere karşı hem politik hem ekonomik hem mali eylemler gibi tüm seçeneklerin gündeme getirileceğini belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Geçtiğimiz gün Rusya Devlet Başkanı Putin, kaza yerindeki incelemelerin ICAO himayesi altında yapılması ve olay yerinde uluslararası uzmanların çalışması için uygun koşullar oluşturulması gerektiğini açıklamıştı.

RUS EMEKLİ MAAŞINDAN VAZGEÇENE UKRAYNA ÖDEYECEK

Ukrayna hükümet portalında yer alan bilgiye göre, Ukrayna hükümeti mart ayında Rusya'ya dahil olan Kırım bölgesinde yaşayan emeklilere Rusya'dan aldıkları emeklilik maaşından vazgeçmeleri durumunda emekli maaşı vereceğini bildirdi.

Portalda yer alan yazılı açıklamada, "Emekli maaşını Ukrayna'dan almak isteyen Kırım sakinleri Ukrayna'nın Kherson bölgesinde bulunan Geniçhensk, Kalanhatsky, Novotroitsky ve Çaplınsky ilçelerindeki Emekli Sandıkları'ndan herhangi birine giderek şahsen başvuruda bulanacaklar. Emekli Sandığı'na Rusya'dan emekli maaşı almaktan vazgeçtiğine dair belgeyi de sunmaları gerekiyor. Emekli maaşı uluslararası para transferi şeklinde postanelere yatırılacak" ifadesi yer aldı.

Öte yandan Ukrayna Maliye Bakanlığı ülke ekonomisinin 2014'te yüzde 6- 6.5 oranında düşeceğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 19 olacağını tahmin ediyor. Söz konusu veriler, Ocak ayında Ukrayna kamu bütçesi ekonominin yüzde 3 büyüyeceği, enflasyonun yüzde 4.3 oranında olacağı temeline dayanarak hazırlandı. Mart ayında ise mali belgelerde düzenlemeler yapıldı, belgede gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3 küçüleceği, enflasyonun yüzde 14 oranında olacağı tahminleri yer aldı. - Moskova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Malezya Ukrayna Boeing Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title