Haberler
BBC

Malezya Kuzey Kore Elçisini Geri Çekti

Malezya, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam'ın öldürülmesinin ardından iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle Kuzey Kore'deki elçisini geri çağırdı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam'ın Malezya'da öldürülmesinin ardından iki ülke arasında gerilimin artması nedeniyle Malezya Kuzey Kore'deki elçisini ülkeye geri çağırdı.

Kim Jong-nam'ın geçen hafta Kuala Lumpur'da havalimanında uçak beklerken gerçekleşen ölümü henüz aydınlatılamadı.

Önce bazı kadınları gözaltına alan emniyet güçleri son olarak dört Kuzey Koreli'nin peşine düştü.

Kuzey Kore'nin Malezya elçisi ise açıklamaları nedeniyle Malezya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Cinayetin arkasında Kuzey Kore'nin olduğuna yönelik söylentiler olsa da, buna yönelik bir kanıt ortaya çıkmadı. Kuzey Kore de konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Güney Kore ise Kuzey Kore'yi doğrudan suçlayan bir açıklama yayınladı.

Öte yandan Japonya'da bir televizyon kanalı, saldırının yapıldığı anı gösteren güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı.

'Düşman güçlerle işbirliği' suçlaması

Malezya, Kuzey Kore'de diplomatik ilişkisi bulunan az sayıda ülkeden biriydi.

Ülke, geçen hafta boyunca Kuzey Kore'den gelen "cesedin otopsi yapılmadan Kuzey Kore'ye teslim edilmesi" talebini reddetmişti.

Bunun üzerine Kuzey Kore'nin Malezya Büyükelçisi Kang Chol, Malezya'yı "düşman güçlerle işbirliği yapmakla" suçlamış ve Malezya'nın saklayacak şeyleri olduğunu ifade etmişti.

Malezya Dışişleri Bakanlığı ise bu açıklamaya sert bir şekilde yanıt vermiş, Kim'in Malezya toprakları üzerinde ölmesi nedeniyle bu cinayeti araştırma sorumluluklarının bulunduğunu vurgulamıştı.

Kim'in bedenine ne olacak?

Malezyalı yetkililer otopsi sonuçlarını bekliyor.

Büyükelçi Kang Chol, kendi temsilcilerinin bulunmadığı bir ortamda yapılan bu otopsinin sonucunu tanımayacaklarını açıklamıştı.

Malezya, otopside DNA testi de yapabilmek için Kim'in Pekin ve Makao'daki ailesinden DNA örneği almaya çalışıyor.

Emniyet yetkilileri otopsinin ardından cenazeyi Kuzey Kore'ye teslim edeceklerini açıkladı.

Gözaltında kaç kişi var?

Bugüne kadar gözaltına alınan erkeklerin isimleri ve yaşları şöyle: Ri Ji Hyon, 33; Hong Song Hac, 34; O Jong Gil, 55, and Ri Jae Nam, 57.

Bu dört erkeğin yanı sıra iki de kadın gözaltında: Endonezyalı Siti Aisyah ve Vietnamlı Doan Thi Huong.

Malezya emniyeti bu kişilerin dışında dört erkek daha arıyor ancak şüphelilerin yurtdışına kaçmış olabileceğini belirtiyor.

Kim'in yüzüne kimyasal bir bez sürerek ölmesine yol açan ve gözaltına alınan Endonezyalı Siti Aisyah, kendisine bunun bir kamera şakası olduğunun söylendiğini ve bunun için para aldığını söylemişti.

Kim Jong-nam kimdir?

Kim, 2011'de yaşamını yitiren Kuzey Kore'nin eski lideri Kim Jong-il'in en büyük oğlu.

Babasının ardından ülkenin başına geçmesi beklenen Kim'in geleceği, 2001 yılında sahte pasaportla Japonya'ya gitmeye çalışırken yakalanmasının ardından değişti.

Kim, o tarihten sonra Çin, Singapur ve Makao'da sürgün hayatı yaşarken ülkenin başına üvey kardeşi Kim Jong-un geçti.

Kim daha önce ülkenin hanedanlıkla yönetilmesini açıkça eleştirmişti.

BBC

Dışişleri Bakanlığı Kuala Lumpur Kuzey Kore Malezya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title