Haberler

Malezya'da Düzenlenen 27. Asean Zirvesi

KUALA Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen 27'nci Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi"ne katılan liderlerin gündemini uluslararası terör, insan kaçakçılığı ve Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik oluşturdu.

KUALA  Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen  27'nci Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi"ne katılan liderlerin gündemini uluslararası terör, insan kaçakçılığı ve Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik oluşturdu.

ABD ve Güneydoğu Asya ülkeleri tarafından yayımlanan ortak bildiride, Güney Çin Denizi'nde devam eden gerginliğe karşı bölgede seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünün devam etmesi çağrısı yer aldı. Bildiride, bölgedeki çatışmaların "tehdide veya güç kullanımına başvurulmadan çözülmesi" gerektiği vurgulandı.

DAEŞ'e ile mücadele

Malezya Başbakanı Necip Rezak, zirvede yaptığı açılış konuşmasında DAEŞ'e karşı mücadelede  ülkesinin yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Konuşmasına Beyrut, Sina, Mali, Paris ve Filipinler'in güneyindeki terör olaylarında hayatını kaybedenleri anarak başlayan Rezak, DAEŞ gibi örgütlerin barış, adalet ve itidal dini İslam'ı çarpıtmaya çalıştıklarını belirtti.

DAEŞ ile mücadelede askeri yöntemlerin tek başına yeterli olmayacağını ifade eden Rezak, bu kişilerin çarpık ideolojilerinin düzeltilmesinin en önemli hedef olması gerektiğini vurguladı.

Bu korkakça terör eylemlerini gerçekleştirenlerin hiçbir ırkın, dinin ve mezhebin temsil etmediğini kaydeden Rezak, "Bu kişiler terörist ve buna göre muamele görmeli" dedi.

Rezak, "Tüm Müslümanların, Hinduların, Budistlerin, Hristiyanların, ve bütün inançlardan insanların duaları Rusya, Fransa, Lübnan, Mali ve Türkiye'de düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin aileleriyle, uzun zamandır acı çeken Suriye ve Irak halkıyladır" şeklinde konuştu.

Diğer yandan, zirve için Kuala Lumpur'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, ülkedeki 8 sivil toplum kuruluşunun liderleriyle görüştü. Obama, Rezak'ı hakkındaki yolsuzluk skandalı nedeniyle eleştiren ve ülkedeki insan hakları için mücadele eden bu kişileri "seçkin ve cesur insanlar" olarak niteleyerek, ABD'nin bu kişilerin çabalarını desteklediğini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama ayrıca Mali'deki saldırının terörün tüm milletleri tehdit ettiğini gösterdiğini belirterek, Obama, Müslümanların çoğunlukta olduğu Malezya'nın terörizm tartışmalarına katkıda bulunmasının önemli olduğunu kaydetti.

İnsan kaçakçılığıyla mücadele

Zirvede, insan, özellikle kadın ve çocuk kaçakçılığını önlemeye yönelik yasal bir çerçeve sağlayacak bölgesel bir kurultay oluşturulması önerildi.

ASEAN üyesi 10 ülkenin liderleri yaptıkları toplantıda, bakanlarını, uluslararası hukukla uyumlu olacak "insan kaçakçılığı kurbanlarını, özellikle korunmasız kadın ve çocukları korumaya yönelik bölgesel bir yasa" üzerinde çalışmasına karar verdi.

Ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin desteklenmesinin yanı sıra bölgesel barışın ve güvenliğin artırılmasını hedefleyen ASEAN'a üye ülkeler arasında Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya yer alıyor.

En önemli gündem maddelerinde biri 31 Aralık 2015'te yürürlüğe girmesi beklenen ASEAN Ekonomik Topluluğu çalışmaları olan zirvenin gününde üye ülkelerin liderleri, ASEAN Ekonomik Topluluğu belgesini de imzalayacak.

Zirveye, aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Çin Başbakanı Li Kıçiang ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin de bulunduğu liderler de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Kuala Lumpur Malezya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title