Haberler

Malatya Genelinde 363 Tescilli Kültür Varlığı Bulunuyor

Güncelleme:

Büyükşehir, Malatya'nın Kültür Envanterini Çıkarıyor


Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili olarak kurulan 'Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu' (KUDEB), Malatya'nın kültür varlıkları envanterinin çıkarılması amacıyla çalışmalara başladı.
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan KUDEB, kurulmasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

Arşiv Merkezi oluşturuldu

Sivas Kültür Varlıklarını Koru

ma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nde alınan eğitimin ardından kurulan KUDEB Birimi, Arşiv Merkezi oluşturdu.
Malatya genelindeki tüm belge ve arşiv kayıtlarını bünyesinde toplayan KUDEB, arşiv belgelerini ilçe ilçe tasnif etti.
Oluşturulan arşiv merkezi sayesinde elde edilen bilgiler, KUDEB tarafından gerçekleştirilecek olan çalışma ve faaliyetlerle ilgili olarak önemli bir veri tabanı oluşturacağı kaydedildi.

Malatya genelinde 363 tescilli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor

Kısa bir sürede Arşiv Merkezi oluşturan KUDEB, bu sayede Malatya'nın Kültür Varlıkları Envanterinin de çıkarılması çalışmalarına başladı.

Tabiat Varlıkları ile ilgili yetkiler, çıkarılan bir kararnameyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğuna verildiğinden dolayı doğal sit ve doğal anıtlar listeye alınmazken, Malatya genelindeki toplam 363 kültür varlığının 142'sinin merkezde, 121'inin ise kırsal ilçelerde bulunduğu kaydedildi.

Büyükşehir Belediyesi KUDEB tarafından çıkarılan envantere göre; Akçadağ'da 2 dinsel kültürel, 1 idari ve 23 arkeolojik sit olmak üzere toplam 26, Arapgir'de 33 dinsel kültürel, 25 sivil, 1 askeri ve 7 arkeolojik sit olmak üzere toplam 66, Arguvan'da 9 arkeolojik sit, Battalgazi'de 43 dinsel kültürel, 19 sivil, 5 idari, 2 askeri ve 15 arkeolojik sit olmak üzere toplam 84, Darende'de 23 dinsel kültürel, 9 sivil, 1 idari, 1 askeri ve 25 arkeolojik sit olmak üzere toplam 59, Doğanşehir'de 3 dinsel kültürel ve 13 arkeolojik sit olmak üzere toplam 16, Doğanyol'da 1 sivil ve 1 arkeolojik sit olmak üzere toplam 2, Hekimhan'da 7 dinsel kültürel, 2 sivil, 2 idari ve 9 arkeolojik sit olmak üzere toplam 20, Kale'de 1 arkeolojik sit, Kuluncak'ta 1 dinsel kültürel ve 4 arkeolojik sit olmak üzere toplam 5, Pütürge'de 1 dinsel kültürel, 4 sivil ve 2 askeri olmak üzere toplam 7, Yazıhan'da 3 dinsel kültürel, 1 idari ve 6 arkeolojik sit olmak üzere toplam 10, Yeşilyurt'ta 15 dinsel kültürel, 36 sivil ve 7 arkeolojik sit olmak üzere 58 tescilli kültür varlığı bulunuyor.

KUDEB tarafından Malatya genelinde bulunan kültür varlıklarının tespit çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, tespit edilen tescilsiz kültür varlıklarının Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'ne iletilerek tescil edilmesinin sağlanacağı kaydedildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Malatya Sivas Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title