Haberler

Malatya'da Nevruz Bayramı Kutlaması

Malatya’da nevruz kutlaması İnönü Üniversitesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün ortak organizasyonu ile üniversite kampusunda gerçekleştirildi.

Malatya'da nevruz kutlaması İnönü Üniversitesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün ortak organizasyonu ile üniversite kampusunda gerçekleştirildi.

İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda kutlama kapsamında 'Kültürümüzde Nevruz' konulu konferans verildi. Konferansa; Vali Yardımcısı Abdullah Abit Öztoprak, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdülkadir Gündem, Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, rektör yardımcıları, akademik personel ve davetliler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Binlerce yıllardır bu coğrafyada, içinde bulunduğumuz coğrafyada, Orta Asya'da, Hindistan'da, Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Kafkasya'da kullanılan bir bayram, değişik amaçlarla algılanır hale gelmiştir. Bundan normal tabi seyri içerisinde insanların kutladığı bir bayramdan, birileri bir şeyler çıkartmaya ve kendilerine buradan bir anlam kazandırmaya gayret göstermişlerdir. Nasıl Kurban Bayramını biz resmi olarak, Ramazan Bayramı'nı resmi olarak kutlamıyorsak, milletin gönlünden gelerek kutlanıyorsa, Nevruz Bayramını da bu şekilde kutlamamız gerekiyor" diye konuştu.

'Kültürümüzde Nevruz' konulu konferans veren Öğretim Görevlisi Dr. Faruk Güler, "Milletlerin teşekkülünde din, dil, tarih; örf, adet gibi kültürel unsurlar yer almaktadır. Milletlerin var oluşlarında ve gelişmesinde önemli yeri olan örf ve adetler tarihi kesin olarak tespit edilemeyen dönemlerden günümüze kadar gelişerek süregelmişlerdir. Öyle ki hangi takvimi kullanırsanız kullanın, hangi ölçü birimini esas alırsanız alın kültürel kodlarımızda yer edinmiş geleneksel unsurların günlük hayatımızdaki izlerini silmeniz mümkün olamayacaktır. Nitekim günümüz insanının teknolojiyle iç içe olması kendine ait geleneksel halk takvimine göre hareket etmesini sınırlandıramamıştır. Nevruz, bu boyutuyla kültürel kimliğimizin inşasında var olan genetik bir unsur olarak binlerce yıldır var olmakta ve var olmaya da devam edecektir. Binlerce yıldır kutlanmakta olan tabiatın uyandığı, yeni bir hayatın ilk ışıklarının serpildiği 21 Mart tarihinde aynı anlayışı korumak, birlik ve beraberlik içerisinde bu günü idrak etmek güzel olandır. Bu sebeple 21 Mart Nevruz Bayramı'nın herhangi bir mezhep, din, etnik menşe adına bağlı gösterilmesi istismar edilmeye çalışılması yanlıştır. Tarihimizin ve kültürümüzün bütün gerçeklerine aykırı bir durumdur. Milli kültürü yozlaştırmak, yok etmek, milli kültür unsurları üzerinde şüphe yaratmak maalesef en büyük sorunlarımızdandır. Nevruz, toplumsal yaşamda canlandırıcı etkisinin bulunması, geleneklerin sürmesine aracı olması, törelerin kökleşmesini sağlaması yönüyle işlevseldir. Bu geleneği sürdürenler kültür taşıyıcıları olarak görev yapmaktadırlar. Nevruz bayramının kardeşçe, arkadaşça, dostça, eğlenerek, doğayı keşfederek, onu yıkan, bozan bir varlık olarak değil de doğayla uyum içinde yaşamayı başaran bireyler olarak kutlanması güzel olandır. İnsanoğlu, doğayı keşfettikçe kendi içsel yolculuğunu başarıyla tamamlayacak ve kamil bireyler olarak mutlu bir dünyanın kapılarını ardına kadar açacaktır" ifadelerini kaydetti.

Konferansta Nevruz konulu resim yarışmasında derece yapan Sevilay Güvercin, Özlem Düz ve Mesut Gültekin'e, Şiir dalında derece yapan Berfin Öztürk, Furkan Oğuztürk, Erdem Sevimli ve Eyyüp Samur'a da belgeleri ve para ödülleri protokol üyelerince verildi.

Konferansın ardından Mudanya Meydanı'nda Hlak Olunları ekibi gösteri yaparken, müzik bölümü öğrencileri ise kısa bir konser verdi. Nevruz Ateşini vali Yardımcısı Abdullah Abit Öztoprak yakarken, protokol üyeleri ateşin üzerinden atladı. Protokol üyeleri arasında yumurta tokuşturma esnasında ise ilginçlikler yaşandı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdülkadir Gündem'in tokuşturduğu yumurta kırılmayınca, 'adalet güçlü, adalet sağlam' şeklinde espriler yapıldı.

Nevruz kutlaması nedeniyle rektörlük tarafından protokole ve öğrencilere nevruz yemeği ikram edildi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevruz Bayramı Cemil Çelik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title