Haberler

Malatya'da İlk İnce Bağırsak Nakli Yapıldı

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde geçen yıl alınan nakil ruhsatıyla, ilk kez 2 hastaya ince bağırsak nakli yapıldı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde geçen yıl alınan nakil ruhsatıyla, ilk kez 2 hastaya ince bağırsak nakli yapıldı.

Üniversite ve merkez yöneticileri tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversitelerinin pek çok alanda olduğu gibi nakiller konusunda da önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Karaciğer nakli konusunda başarılarının bilindiğini belirten Rektör Çelik, "İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bundan sonra organ nakilleri merkezi olarak anılacak. Bunun içerisinde karaciğer nakli önemli yer tutuyor ama asıl hedef organ nakilleri merkezi olma yolunda ilerlemek" dedi.

Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz da geçen yıl 203 karaciğer nakli yapıldığını ve yüzde 80 oranında başarı sağlandığını aktararak, ülkede ve Avrupa'daki bir numaradaki yerlerini pekiştirdiklerini söyledi.

Yeni açılan Karaciğer Nakil Hastanesinin bu yıl veya gelecek yıl dünyanın bir numaralı nakil merkezi olmasını kaçınılmaz olarak gördüklerini vurgulayan Yılmaz, Malatya'nın dünyanın "karaciğer nakil başkenti" olarak anılacağına inandığını kaydetti.

"İnce bağırsak nakli riskli"

İnce bağırsak nakli ekibinde yer alan Genel Cerrah Yrd. Doç. Dr. Sait Murat Doğan ise ince bağırsak ameliyatı yapma ruhsatını geçen yıl aldıklarını aktararak, "Türkiye'de bu nakil sadece İzmir Tepecik Eğitim Hastanesinde ve üniversitemizde bu nakil yapılıyor" dedi.

İnce bağırsak naklinin önemine işaret eden Doğan, şunları kaydetti:

"İnce bağırsak yetmezliği gelişen hastalara bu nakil yapılıyor. Yapılmazsa hastalar normal yoldan beslenemedikleri için damar yolunda beslenmek zorunda kalıyorlar. Belirli bir süre sonra bunlarla ilgili komplikasyonlar görülüyor. Karaciğer yetmezliği gelişiyor bu hastalarda ve enfeksiyonla ilgili çok ciddi problemleri oluyor. Hastalar beslenemedikleri için 2,5 yılda çok kötü duruma geliyorlar, çok zayıflıyorlar. Bu yüzden diğer organ nakillerine göre yapılması çok daha riskli. Dünyada bu riskleri göze alarak 20 yıldır yapılmaya başlandı. Ülkemizde de 6-7 yıldır yapılıyor. Biz de geçen sene yapmaya başladık. Şu an nakil yaptığımız 2 hastamız var."

Önceleri ince bağırsak yetmezliği yaşayan hastaların naklin ardından kalan ömrünü evinde geçirebildiğini vurgulayan Doğan, "İnce bağırsak dokusu yapısı itibarıyla diğer organlara göre reddedilmeye çok müsait. O yüzden verdiğimiz ilaçlar diğer nakillerde verdiğimiz ilaçlara göre biraz fazla oluyor. Bunun dezavantajı, organı korurken hastayı enfeksiyonlara açık hale getiriyoruz. Bunun dengesini kurmak çok zor" diye konuştu.

- Nakille sağlıklarına kavuştular

Adıyaman'dan sevk edilerek Malatya'da ince bağırsak nakli yapılan 38 yaşındaki Sinan Yanar, hastalığı dolayısıyla çeşitli hastanelere başvurduğunu ancak sonuç alınamadığını ifade ederek, "İnce bağırsak rahatsızlığından dolayı ameliyat oldum. Ankara'da 4-5 ay yattım, oradan Adıyaman'a geldim. Nakil yapılması gerekiyordu, Malatya'da bağırsak nakli yapıldığını öğrendim. Ameliyat geçirdim ve şu an çok iyiyim. Yürüyüş yapıyorum, kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Her şey güzel gidiyor" dedi.

Ayrıca Kahramanmaraş'tan gelen 39 yaşındaki Fatma Eryaman da Malatya'da ince bağırsak nakliyle sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Bu arada, Turgut Özal Tıp Merkezinde bu yıl içerisinde pankreas nakli yapılmasının planlandığı belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Murat Doğan Turgut Özal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title