Haberler

Malala Yusufzay'a Düzenlenen Saldırı

Pakistan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asım Salim Bajwal, Pakistanlı kız öğrenci Malala Yusufzay'a 2012 yılında silahlı saldırı düzenleyen 10 Taliban militanının yakalandığını bildirdi.

Rawalpindi kentindeki Genelkurmay Başkanlığı karargahında basın toplantısı düzenleyen Bajwal, Swat Vadisi'nde 2012 yılında okuldan evine dönerken Malala Yusufzay adlı kız öğrenciye silahlı saldırıda bulanan 10 Taliban militanın yakalandığını duyurdu.

Saldırının, Zafer İkbal adlı militanın öncülüğünde ve örgüte bağlı Şura adlı 10 kişilik grup tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Bajwal, saldırganların Kuzey Veziristan'da devam eden operasyonda yakalandıklarını ve terörle mücadele mahkemelerinde yargılanacaklarını açıkladı.

Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü mücadele nedeniyle Pakistan Talibanı'nın hedefinde olan Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde militanlar tarafından düzenlenen silahlı saldırıda baş ve boynundan vurulmuştu.

Ravalpindi kentindeki askeri hastanede tedavi altında alınan Malala, daha sonra İngiltere'ye götürülmüştü. Yusufzay, daha sonra ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edilmiş, uluslararası camiada insan hakları ve kız çocuklarının eğitimi konusunda çalışmaları ile tanınmıştı. Yusufzay, son olarak Avrupa Parlamentosu'nun her yıl insan hakları dalında verdiği Sakharov Ödülü'nün bu yılki sahibi olmuştu.

-"1000'den fazla militan öldürüldü"-

Kuzey Veziristan'da Pakistan Talibanı militanlarına yönelik devam eden 'Zarb-e Azb' adlı operasyon hakkında da bilgi veren Bajwal, bölgenin militanlardan tamamen temizlenene kadar durmayacaklarını söyledi. "Şimdiye kadar 1000'den fazla militan öldürüldü" diyen Bajwal,  2200 operasyon yapılarak 45 üst düzey Taliban militanın etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Bajwal, başkent İslamabad'da devam eden hükümet karşıtı gösterilerin arkasında ordunun olduğu iddiaların da tamamen asılsız olduğunu ifade ederek, "Ordu tamamıyla demokrasiyi desteklemeye devam etmekte ve sorunların diyalog yolu ile çözülmesini beklemektedir" dedi.

Pakistan Adalet Hareketi lideri İmran Han, Mayıs 2013'teki genel seçimlerde hile yapıldığını iddia etmiş, tüm yasal girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Han ve destekçileri, bunun üzerine Başbakan Navaz Şerif ve seçim komisyonunun istifası talebiyle Lahor'dan İslamabad'a yürümüştü.

Devrim yapma iddiasıyla haziranda ülkeye dönerek hükümetin istifasını isteyen Pakistan Halk Hareketi (PAT) lideri Tahir-ul Kadri de yürüyüşe ve muhalif gösterilere destek vermişti. - İslamabad

Kaynak: AA / Güncel

Malala Yusufzay Pakistan Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title