Haberler

Makine Mühendisi Güngör Kaya'dan, Yeraltı Kapalı Otopark Uyarısı

Makine Mühendisi Güngör Kaya, havalandırma sistemi standartlara uygun olarak yapılmayan veya havalandırma sistemi çalışmayan kapalı otoparklarda çalışanlar ile kapalı otoparklara araçlarını park etmek için kısa bir süreliğine olsa da gelen ziyaretçilerin tahliyesi yapılmayan zehirli gazlardan dolayı sağlıkların risk altında olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Kaya, "Ülkemizde çok sayıda kapalı otopark olmasına rağmen maalesef denetimlerin istenilen düzeyde olmamasından dolayı bu otoparklarının çoğunda havalandırma sistemi bulunmamaktadır. Havalandırma istemi olmayan otoparklar zehir odası gibidir. Bu otoparklarda çalışan her otomobilin egzozundan çıkan zehirli gazlar o ortamı kullanan kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Araç egzozundan çıkan başta karbon monoksit olmak üzere zehirli tüm gazlar, insan duyularıyla algılanamadığından o ortamı kullanan başta çalışanlar ve araçlarını park etmek için gelen vatandaşların sağlığı büyük tehlike altındadır." dedi.

MEVZUATLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Makine Mühendisi Güngör Kaya, kapalı otoparklardaki zehirli gazların algılanması ve bu gazların uluslararası standartlara göre belirlenmiş şekilde uygun havalandırması yapılarak mahalden dışarı atılması insan sağlığının korunması açısından çok önemli olduğunu belirttiği açıklamasında önemli noktalara değindi.

Açıklamasında kapalı otoparklarda hava kalitesi gerekliliklerini sağlaması için mevzuatların en kısa zamanda yeniden gözden geçirilmeli ve denetimler sıklaştırılması gerektiğine de dikkat çeken Kaya, "Kapalı otoparkları kullanan ve de burada çalışan insanların sağlığı göz önünde bulundurularak standartlara uygun havalandırma sistemi mutlaka yapılmalıdır. Aksi durumda havalandırma sistemi olmayan kapalı otoparkların faaliyetlerine toleranssız derhal son verilmelidir" diye konuştu.

Makine Mühendisi Güngör Kaya, Türkiye'de yüzlerce kapalı otoparkın tekniğine ve standartlara uygun şekilde çalışmadığını işaret ettiği açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi;

"Ne yazık ki bazı kapalı otopark işletmecileri denetimlerin yetersizliğinden ve mevzuatlardaki boşluklardan yararlanarak havalandırma sistemini faaliyete geçirmemektedirler. Oysaki gerek kapalı otoparklarda çalışanların gerekse aracını otoparka park etmek için gelenlerin araç egzozundan çıkan zehirli gazlara maruz kalmamaları için kapalı otoparklardaki havalandırma sistemi yeterli olmalı ve sürekli olarak çalışır halde olmalıdır. İnsan sağlığına kasteden bu sorunun giderilmesi için denetim ve tedbirleri sıklaştırmak şarttır. Başta yerel yönetimler olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar kapalı otoparkları sık aralıklarla denetlenmeli ve havalandırma sisteminin çalışıp çalışmadığı kontrol etmelidirler.

Havasındaki karbon monoksit konsantrasyonu, CO detektörü ile sürekli olarak izlenmeyen ve kapalı otopark havasındaki karbon monoksit konsantrasyonu sınır değerlerinin üstünde olan yani havalandırma sistemi yeterli olmayan ya da havalandırma sistemi standart değerlere uygun çalışmayan kapalı otoparklar gerekli önlemler alıncaya kadar derhal kapatılmalıdır. Gerek orada çalışanların sağlığı için gerekse araçlarını park etmek için gelen yaşlısıyla genciyle, bebeğiyle binlerce vatandaşımızın sağlığı için bu yapılmalıdır." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güngör Kaya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title