Haberler

Makedonya, Vietnam ile İlişkilerini Geliştirmek İstiyor

Güncelleme:

Vietnam Başkan Yardımcısı Nguyen Thi Doan, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile bir araya geldi.

Vietnam Başkan Yardımcısı Nguyen Thi Doan, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile bir araya geldi.

Vietnam'dan Makedonya'ya yapılan bu ilk üst düzey resmi ziyareti gerçekleştiren Doan, Cumhurbaşkanlığı'nda askeri törenle karşılandı.

Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı dostluk, güven ve saygıya dayandığını belirterek, son 20 yılda son derece "mütevazi ve işbirliği anlamında yeterli olmayan" ilişkilerin gelişmesi gerektiğini kaydetti.

İvanov, Vietnam'ın Makedonya'yı anayasal ismiyle tanıdığını ve hem ikili hem de uluslararası ilişkilerde bu ismi kullandığını hatırlatarak, "Önümüzdeki dönemde, ilişkilerimizi geliştirmek ve iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan ekonomik işbirliği alanında her fırsatı değerlendirmek istiyoruz" diye konuştu.

Vietnam Başkan Yardımcısı Doan da iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını belirterek, " Ekonomi, eğitim, turizm, kültür başta olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğine hazırız" ifadesini kullandı.

Doan, Makedonya'daki temasları kapsamında ayrıca Meclis Başkanı Trayko Velyanovski ile de görüştü.

İkili anlaşmalar

Doan'ın Makedonya'daki temasları kapsamında ayrıca çeşitli işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Hükümet binasındaki heyetlerarası görüşmelerin ardından Makedonya Ekonomi Bakanı Bekim Neziri ile Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Do Thang Hai ekonomi alanında işbirliği anlaşmasını imzalarken, Makedonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Dragana Kipriyanoska ile Vietnam Dışişleri Bakan Yardımcısı Vu Hong Nam da diplomatik pasaportlara karşılıklı olarak vize uygulanmamasını öngören anlaşmaya imza attı.

İki ülke arasında yapılan ilk üst düzey resmi ziyaret, 2012 yılında Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki'nin Vietnam'ı ziyaretiyle başlatılırken, Doan'ın Makedonya'ya yaptığı bu ziyaret Vietnam tarafından Makedonya'ya yapılan ilk üst düzey resmi ziyaret olarak tarihe geçti. - Üsküp

Kaynak: AA / Güncel

Gyorge İvanov Makedonya Vietnam Üsküp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title