Haberler

Makedonya'daki protestolar -

Makedonya'da iki yıl önce beş Makedon genci öldürdükleri gerekçesiyle, altı Aranvut kökenli vatandaşa müebbet hapis cezası verilmesi sonrasında ülkedeki Arnavutlar'ın başlattığı protestolar sürüyor.

Makedonya'da iki yıl önce beş Makedon genci öldürdükleri gerekçesiyle, altı Aranvut kökenli vatandaşa müebbet hapis cezası verilmesi sonrasında ülkedeki Arnavutlar'ın başlattığı protestolar sürüyor.

Başkent Üsküp'ün Çayırçanka semtinde toplanan grup, ilk olarak kararı veren mahkeme ve Başbakanlık binasına yürümek istedi. Makedon polisi olaylara müdahale ederek, grubun binalara yürümesini engelledi.

"Etnik Arnavutluk", "Monte edilmiş davaları durdurun", "Uyduruk deliler, uyduruk sebepler", "UÇK ne teröristtir, ne de radikal", "Delillere karşı saygılı olun" şeklinde pankart açan gruba, ülkedeki Arnavut entelektüelleri de katıldı.

Kardeşi müebbet hapis cezasına çarptırılanlardan biri olan Bedri Hajdari, gazetecilere yaptığı açıklamada, protestoya adaletin yerine getirilmesi için katıldığını söyledi.

"Öyle görünüyor ki Makedonya'daki adalet seçici davranıyor" diyen Haydari, şöyle konuştu:

"Onların sağlıklarından endişe ediyoruz. Biz sadece kendimize değil gerçekten adalet istiyoruz. Bu yüzden protesto ediyoruz ve burayı sokakta kurulan bir parlamento gibi görüyorum. Çünkü bizim isteklerimiz parlamento gündemine gelmiyor" dedi.

Gruptakiler, yapılan protestonun ardından dağıldı.

- Olay

Makedonya'nın başkenti Üsküp yakınlarındaki Smiljkovski Gölü'nde, 12 Nisan 2012 tarihinde Kire Triçkovski, Filip Slavkovski, Tsvetanco Atskovski, Aleksandar Nakevski ve Borçe Stefanovski isimli Makedon gençler otomatik silahla öldürülmüştü.

Üsküp Ceza Mahkemesi, ''Monstrum'' olarak bilinen davada, kısa süre önce Arnavut kökenli Alil Demiri, Afrim İsmailovik, Agim İsmailovik, Feyzi Aziri, Haki Aziri ve Sami Luta'yı ''terör eylemi suçundan'' müebbet hapse mahkum etti. Mahkeme ayrıca, sanıklardan Seydi Rami'nin beraatına karar verdi.

Kararın ardından, geçen hafta cuma günü başkent Üsküp'te başlayan protestolar, Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kalkandelen, Gostivar ve Ustruga şehirlerine de yayılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Arnavutluk Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title