Haberler

Makedonya'da, "Ustalar Çıraklarına" Hünerlerini Öğretecek

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Balkan ülkelerinde gerçekleştirilen "Ustadan Çırağa Projesi" kapsamında verilen el sanatları kursları Üsküp'te başladı.

Yunus Emre Enstitüsü'nce Balkan ülkelerinde gerçekleştirilen "Ustadan Çırağa Projesi" kapsamında verilen el sanatları kurslarının yeni dönemi Makedonya'nın başkenti Üsküp'te başladı.

Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Feyzullah Bahçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurslara getirdikleri yeni format nedeniyle kursların artık bir yıl değil üç ay süreceğini söyledi.

İlk etapta kursiyerlere ahşap boyama ve kazaziye öğretileceğini ifade eden Bahçi, "Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde üçüncü veya dördüncü bir el sanatını daha da Üsküp'te canlandıracağız. Üsküp'te bu iki el sanatının devam etmesinden dolayı mutluyum. Bu projenin geleceğinde Balkanlar'da bu el sanatlarını ihya etmesi açısından faydalı olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Bahçi, kursları başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan ve kendisine bir atölye açmak isteyen kursiyerlerin Halkbank tarafından destekleneceğini aktararak, şunları kaydetti:

"Bu bizim teklifimiz değil, Halkbank'ın bir jesti. Başarılı olan kursiyerlerimizi yıl sonunda ödül olarak Türkiye'ye göndereceğiz. Türkiye'de belli bir eğitim alacaklar ve oradaki el sanatlarını canlı bir şekilde nasıl yaşandığını kendileri görecekler. Onlar buraya geldikten sonra, atölye açmak isteği olursa Halkbank onlara destek çıkmak istiyor."

Kazaziye ustası Sevinç Kök de projeye dahil olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirerek, "Umarım güzel şeyler başarır ve ustalar yetiştiririz. Bu unutulmuş sanatı yeniden canlandırmak tek amacım" ifadesini kullandı.

Kazaziye kursiyerlerinden Daniela Naumova ise gümüş işlemeciliğiyle uğraştığını ve alanında uzmanlaşmak için bu kursa geldiğini söyledi.

Proje daha önce, Makedonya'nın Üsküp, Arnavutluk'un Tiran ve İşkodra, Kosova'nın Priştine, Prizren ve İpek, Romanya'nın Bükreş ve Köstence, Bosna Hersek'in Saraybosna ve Fyonitsa şehirlerinde uygulandı. Proje kapsamında 2012 yılından itibaren verilen kurslarla unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeniden canlandırılması ve kadınların bu sanat dallarında eğitim almaları sağlandı. - Üsküp

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yunus Emre Türk Halk Bankası Makedonya Üsküp Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title