Haberler

Makedonya'da Siyasi Belirsizlik Devam Ediyor

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un, ülkedeki siyasi krizin çözümüne katkı sağlamak amacıyla hakkında daha önce hukuki işlem başlatılan siyasilere af kararının ardından başlayan protestolar bir aydır sürüyor.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un, ülkedeki siyasi krizin çözümüne katkı sağlamak amacıyla hakkında daha önce hukuki işlem başlatılan siyasilere af kararının ardından başlayan protestolar bir aydır sürüyor.

Af kararının açıklandığı 12 Nisan gecesinden itibaren neredeyse her gün başkent Üsküp'te toplanan göstericiler, affın geri çekilmesini ve Cumhurbaşkanı İvanov'un istifasını talep ediyor.

Siyasiler hakkındaki soruşturmaların yürütüldüğü savcılık binası önüne gelerek kuruma destek veren göstericiler, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Halk Ofisi önüne yürüyerek İvanov'a tepkilerini gösteriyor.

Seçimler 5 Haziran'da

İvanov'un kararına tepkiler devam ederken, karardan sadece üç gün sonra, 15 Nisan'da Makedonya Meclis Başkanı Trajko Veljanovski, erken seçimin 5 Haziran'da yapılmasını öngören kararnameyi imzalayarak gerilimin daha da büyümesine neden oldu.

Yine aynı gün Cumhurbaşkanı İvanov da basın toplantısı düzenleyerek kararının arkasında durduğunu açıkladı.

Devam eden siyasi krizi çözmek amacıyla 18 Nisan'da AB Komisyonunun genişleme müzakereleri ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn ve bazı Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin ara buluculuğunda 22 Nisan'da Viyana'da bir toplantı yapılması için ülkedeki dört büyük siyasi partinin liderlerine çağrıda bulunuldu.

Toplantı çağrısından üç gün sonra ise Makedon siyasi liderlerin gerekli koşulları yerine getirmemesi üzerine toplantının iptal edildiği açıklandı.

Öte yandan göstericiler "alaca devrim" olarak nitelendirdikleri protestolara da belli aralıklarla devam etti.

Diğer yandan, gösterilere karşı çıkan "Makedonya Sivil Savunma Hareketi" destekçileri de meclis binası önünde toplandı. Grup, İvanov'un kararına tepki gösterenlere heykellere ve kamu binalarına zarar vermemeleri çağrısında bulunarak siyasi krizin çözümü için seçimin 5 Haziran'da yapılmasına destek verdi.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, iktidardaki sağ eğilimli VMRO-DPMNE partisi, 5 Haziran'da yapılacak seçim için milletvekili aday listesini seçim komisyonuna teslim eden tek parti oldu.

Muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM), Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) ve Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) ise seçimin yapılması için şartların yerine getirilmesi ve İvanov'un af kararını geri çekmesi gerektiğini savundu.

Devlet Seçim Komisyonunun 48 saatlik bir süre zarfında teslim edilen aday listesini inceleyerek 5 Haziran'daki genel seçime dair yol haritasını belirlemesi bekleniyor.

Ülkedeki siyasi belirsizlik ekonomiyi de etkilerken, Makedonya Cumhuriyeti Ulusal Bankası ekonomik büyüme ile ilgili tahminlerini yüzde 3,5'ten 1,6'ya düşürdü.

Kaynak: AA / Güncel

Gyorge İvanov Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title