Haberler

Makedon Öğrenciler Yunusemre'yi Ziyaret Etti

Yunusemre Belediyesi ve Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin katkılarıyla Makedonya’nın Debre şehrinden gelen 40 öğrenci Yunusemre Belediyesi’ni ziyaret etti.

Yunusemre Belediyesi ve Katip Çelebi Üniversitesi'nin katkılarıyla Makedonya'nın Debre şehrinden gelen 40 öğrenci Yunusemre Belediyesi'ni ziyaret etti. Türkçe şiirlerin de okunduğu ziyarette Makedonya'daki Türk öğrencilerin Türkçe öğrenmesinin arttırılması kararı alındı.

Yunusemre Belediyesi ve Katip Çelebi Üniversitesi'nin katkılarıyla Balkanlardaki Türklerin çocuklarının Türkiye'yi Gezdirme Projesi kapsamında Makedonya'nın Debre şehrinden 40 öğrenci Yunusemre Belediyesi'ni ziyaret etti. Ziyarette Makedonya'dan gelen öğrenciler tarafından şiirler okundu ve Balkanlardaki Türk öğrencilerin durumu görüşülerek Makedonya'daki Türk öğrencilerin Türkçe öğrenmesinin arttırılması kararı alındı.

Yunusemre Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda Balkanlardaki Türk öğrencilerin durumu görüşüldü. Toplantıya TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcıları Ramis Şiyak ve Şule Uygur ile Katip Çelebi Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Şenel, Makedonya'dan gelen öğretmen ve öğrenciler katıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, Müslüman vatandaşlara yönelik üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Diğer bölgelerdeki Müslüman vatandaşlarımız ile üzerimize düşen ne ise onları yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Anadolu'da ki bir vatandaşımıza yapacağımız hizmet ne kadar önemliyse Balkanlar'da Orta Doğu'da ve diğer bölgelerdeki vatandaşlarımızın da yardımına koşmak bizim için en önemli meseledir. Onun için bu konuda hiç kimsenin endişesi olmasın." dedi.

"BİZİM SİZLER OLAN TEMEL DEĞERLERİMİZ VAR"

Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Yunusemre'de çok sayıda Makedonya'dan gelen vatandaşın olduğunu belirterek, "205 bin nüfuslu Yunusemre'de çok sayıda Makedonya'dan gelen vatandaşımız var. Ayrıca Balkanlar'dan ve Batı Trakya'dan göç eden vatandaşlarımız var. Sizler orada kalmışsınız, göçmen vatandaşlarımız oradan göç etmişler. 1 ay önce Makedonya'ya gezi gerçekleştirmiştik. Orada vatandaşlarımızı görmekten çok memnun olmuştum. Bizi bir araya getiren en temel değerlerimizden birisi dinimiz, kitabımız, vicdanımız ve ruhumuzdur. Onun için bu değerlerimizi diri tutmamız gerekmektedir. Bunları yaşatamazsak özümüzü de kaybedebiliriz. Oradaki gençlerimizin geçmiş muhasebesini iyi yapması gerekmektedir. Kimdik nereden geldik nereye gidiyoruz. Bunların muhasebesini iyi yapması gerekmektedir. Balkanlardaki Müslüman kardeşlerimizin kendi benliğini yaşaması ve yaşatması gerekmektedir. Dilini, dinini yaşaması ve yaşatması gerekmektedir. Bizlerde Türkiye olarak Anavatan olarak bunun bilincindeyiz. O bölgeler bizim ümmetin yetimlerinin olduğu bölgeler. Sadece Balkanlar değil, Ortadoğu, Afrika ve diğer bölgeler özellikle Osmanlı Devleti'nin çekilmesinden sonra geride çok mazlum ve mağdur insanlar kaldı. Çok şükür bugün çok güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti devleti var. Mazlum milletlere el uzatan bir Türkiye var. Düşmüşe el uzatmak bizim genlerimizde vardır. Tarihi geçmişimize sahip çıkacağız ve Türkiye'nin güçlü elleri tüm bu coğrafyalara uzanacak. Bir kimlik ve dirilişe sahip olma noktasında bir bilinç sahibi olmamız lazımdır. Böyle bir kültürün çocuklarıyız biz. Daha çok görüşmemiz lazımdır. Hem dilimizi, hem dinimizi öğrenmemiz ve korumamız lazımdır. Sizleri belediyede ağırlamaktan çok memnunum." şeklinde konuştu.

Katip Çelebi Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Şenel ise Makedonya'dan gelen öğrencilerin Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirerek bilinçlendiğini belirterek, "Makedonya'dan Türkiye'ye gelerek Türkiye'yi tanıyor sanayisini ekonomisini öğreniyor ve çok mutlu oluyorlar. Çocuklarımızı tarihi, turistlik ve sanayi yerlerini gezdirerek onların bilinçlenmesini sağlıyoruz." dedi.

Makedonya'dan gelen Edebiyat Öğretmeni Merita Mustrefa da Yunusemre Belediyesi'ne ziyaret gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Bizi buraya davet ettiğiniz için çok mutluyuz. Resmi dilimiz Türkçedir. Çocuklarımız Türkçe konuşuyor Türkçe düşünüyor biz sizler ile beraber daha güçlüyüz ve hep böyle kalacağız. Göz bebeğimiz olan Türkiye'miz inşallah el birliği ile daha da güçlü olacaktır." ifadelerini kullandı.

Toplantıda Azize Ramodan ve Fetiye Bayron'un Türkçe şiirleri duygu dolu anlar yaşattı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Makedonya Yunusemre Çelebi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title