Haberler

Makbule Hanım, Atatürk'ün Manevi Çocuklarını Evlatlık Edinmiş

Güncelleme:

'Benim Ailem - Atatürk'ün Saklanan Ailesi' kitabında Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Hanım'ın mahkeme kararıyla evlatlık edindiği kişilerin Ata'nın manevi çocukları olduğu detayına yer verildi.

Atatürk'ün seceresi ve aile yaşamı hakkında araştırmalar yapan eski Anıtkabir Müze Komutanı- hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Ali Güler, 'Benim Ailem-Atatürk'ün Saklanan Ailesi' başlıklı yeni bir çalışmaya imza attı. Ata'nın seceresi ve aile bilgileriyle ilgili birçok belgenin yer aldığı kitapta, en dikkat çeken bölümleri ise kızkardeşi Makbule Hanım'ın mahkeme kararı ile evlatlık edindiği kişiler oluşturuyor. Makbule Hanım, İstanbul 12. Asliye Hukuk Hakimliği'nin kararıyla Atatürk'ün manevi evladı Mustafa Demir ile bir diğer manevi evladı Abdürrahim Tunçak'ın eşi Hatice Mualla Tunçak'ı evlatlık edinmiş.

"YAKINDAN İLGİLENİYOR"

Güler, ilk kez gün yüzüne çıkarılan Makbule Hanım'a ait mahkeme kararıyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Katıldığım bir TV programından sonra sosyal medya aracılığıyla bana ulaşan Merter Dinç Bey, bir belge paylaşmak istediğini belirterek önemli bir mahkeme kararının suretini tarafıma ulaştırdı. Merter Bey, e-posta üzerinden yaptığımız yazışmalarda belgeyi çok yakın aile dostu olan Sığırtmaç Mustafa'nın kızı Tacinur Demir'in kendisine verdiğini belirtti. Belge, Makbule Hanım ölümünden (1956) yaklaşık iki yıl önce (1954) mahkeme kararıyla Atatürk'ün manevi evladı Abdürrahim Tunçak'ın eşi Hatice Mualla (Tunçak)'yı evlatlık edindiğini ortaya seriyor. Makbule Atadan, genç kızlığının geçtiği evde büyüyen Abdürrahim'i, abisinin ölümünden sonra da yalnız bırakmıyor. Onu kendi nüfusuna geçirmek isteyip bu engellenince, Abdürrahim Tunçak'ın eşi Mualla Tunçak'ı evlat edinip nüfusuna geçiriyor."

"1954 TARİHLİ KARAR"

Tunçak, belgedeki detaylar hakkında şu bilgileri veriyor: "Hatice Mualla (Tunçak)'ın Makbule Hanım tarafından evlatlık edinilmesi hususundaki karar İstanbul 12. Asliye Hukuk Hakimliği'nin kararında yer alıyor. Bize ulaşan belgede 'evlat edinilen Hatice Mualla Hanım'ın kimlik bilgilerinin yanı sıra, Makbule Hanım'ın da kimlik bilgileri yer alıyor. Mahkeme'nin kararı 17 Kasım 1954 tarihli. Yani karar Makbule Hanım'ın ölümünden kısa bir süre önce. Elimizdeki mahkeme karar suretinin, Yalova Noter Muavinliği tarafından 30 Kasım 1954'te çıkartılmış olduğunu tespit ettik. 12. Asliye Hukuk Hakimi Nail Topaz tarafından görülen davanın katipliğini Ayşe Matlakan yapıyor. Makbule Hanım'ın avukatlığını Vecih Işık üstleniyor."

AİLENİN ONAYIYLA TEDAVİ ETTİRİLİYOR

Yrd. Doç Ali Güler, Atatürk, kız kardeşi Makbule Hanım'ın evlat edindiği ikinci kişi olan Mustafa Demir (Sığırtmaç Mustafa) hakkında şu bilgileri veriyor: "Atatürk, Sığırtmaç Mustafa'yı 1929'da himayesine alıyor. Mustafa'nın yakınları Bulgaristan'dan Yalova'ya yerleşen fakir bir göçmen aile. Okuma-yazma bilmeyen, 1918'de Varna'da doğan Sığırtmaç Mustafa, Atatürk'e yol tarif ederken tanıştığında sıtma hastalığına yakalanıyor. Atatürk, ailesinin de onayını alıp Mustafa'yı tedavi ettiriyor. Daha sonra da okula gönderiliyor. Demir, Kuleli Askeri Lisesi'ni bitirdikten sonra 1941'de Kara Harp Okulu'ndan Tankçı Teğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katılıyor. Yüzbaşı rütbesindeyken Rıfkiye Hanım'la evlendikten sonra 1954'te, Makbule Atadan tarafından manevi evlat olarak kabul ediliyor."

4 KİŞİYİ EVLATLIK EDİNİYOR

Mahkeme kararına göre Makbule Hanım'ın evlat edindiği 4 kişi, Hatice Mualla (Tunçak), Mustafa Demir (Sığıtmaç Mustafa), Fikret Avcı ve Zeynelabidin Bey. Ancak Hatice Mualla Hanım ile Mustafa Demir Bey'in durumu çok özel. Beşiktaş Abbasoğlu Mahallesi'nde 1918'de doğan Hatice Mualla Hanım'ın eşi Atatürk'ün manevi evladı Abdürrahim Tunçak.

Abdürrahim Tunçak duruşma günü mahkemeye gelerek eşinin Makbule Hanım'a evlat olmasında muvafakati olduğunu beyan ediyor. Sığırtmaç Mustafa aslında Atatürk'ün manevi evlatlarından. Demir, Atatürk tarafından okutulduktan sonra yarbay rütbesiyle TSK'dan emekli oluyor. 1918 doğumlu Demir'in eşi Rıfgıye Hanım, İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya gelerek tıpkı Abdürrahim Tunçak gibi eşinin Makbule Hanım'a evlat olmasına muvafakati olduğunu beyan ediyor. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Demir Ali Güler İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500

Yorumlar (44)

mine:

Atatürk özel Hayati ne olursa olsun kim olursa olsun o bizim kurtaricimiz. onun devrimleriyle ayakta durduk. zekasi ve iradesi sayesinde hür bir Devlet olduk. Bizler Atatürkün cocuklariyiz. Atamiz hakkinda kötü yorum yazan örümcek kafalilari kiniyorum. Türk dogdum Türk ölecegim ne mutlu Türküm diyene. .

30
12
yanıtYanıtla
YALANLARDAN USANDIK:

Bildigim cok sey var ama yayinlamiyorlar, , lütfen burezil koruma kanununu derhal kaldirsinlarda, gercekler artik toplumdan saklanilmasin, vatani kimin kurtarmadigi ortaya ciksin, nesebi ve sülalesi ortaya ciksin, vel hasil 90 senedir topluma yutturulan CHP nin tüm yalanlari ortaya cikarilsin artik.

18
21
yanıtYanıtla
azrail:

Örümcek kafalı seni.....

yanıt10
yanıt6
ölüyü koruyan kaanunlar:

süreki yeni masallar . . kaldırın dokunulmalığını gerçek ortaya çıksın

23
8
yanıtYanıtla
YAZILAN TARİH DEĞİL YAŞANILAN TARİH:

KORUMAYI KALDIRIN GERÇEKLER ORTAYA ÇIKSIN. TARİHİ YENİDEN YAZMAK VE DEĞİŞTİRŞMEKLE DOĞRUYA ULAŞAMAZSINIZ. TARİHİ SANSÜRLEMEDEN DOĞRULARLA ARAŞTIRIRSANIZ GERÇEĞE ULAŞABİLİRSİNİZ. TARİHİNDEN KORKMAYAN BİR MİLLET TARİHİNE SANSÜR UYGULAMAZ, KAHRAMAN İLAN ETTİKLERİNİ KORUMAYA ALMAZ

19
10
yanıtYanıtla
sevgi kaya:

usakligil de anlatilsin gercek tarih yazilsin artik . . bu adam neyin nesi kimin nesi ortaya ciksin . . . . özellikle o dolmabahcede yasanan kadinsiz günler . . . . herles cok iyi bilyir ama dile getiremyior . .

11
18
yanıtYanıtla
Genc Öğretmen:

Ali GÜLER ne güzel bir çalışma yapmış. Eline sağlık. Zaman zaman bir kaç tane kendini bilmez çıkıp saçma sapan şeyler ortaya atıp Ata''yı karalıyorlar, ailesine hakaret ediyorlar. Bu tarz saçmalıklara inananlarda, onlara pirim verenlerde kabahat. Müslümanlara ATATÜRK''ü kötüleyen yabancı uşağıdır. Mustafa Kemal bağımsızlık demektir. Mustafa Kemal olmasa cuma namazı bile kılınamazdı esaret altında. İstanbul''u ikinci kez fetheden komutandır ATATÜRK. Selam olsun o güzel komutana.

20
6
yanıtYanıtla
kamil:

saf karakter , saf merhamet, saf nezaket, saf onur, saf haysiyet seni her gördüğümüzde kalbimiz aydınlanıyor

14
9
yanıtYanıtla
kara:

saklanan aile dedıklerı evlatlık edınılen ler bende sandımkı Atatürkün aılesı varmış anası babası dedesı nenesı nı buldular sandım

18
4
yanıtYanıtla
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK:

MUSTAFA KEMAL ATATÜRKÜN ADINI SİLMEYE KARALAMAYA ÇALIŞAN TARİH İLİM BİLMEZ VATAN HAİNLERİ GÜCÜNÜZ YETİYORSA GELİN BUNU BAŞARIN MUSTAFA KEMAL ADI DAHA YÜZYILLAR YANKILANACAK SİZİN BUNA GÜCÜNÜZ YETMEZ!

17
4
yanıtYanıtla
Tüm 44 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title