Haberler

Mahkemeden Yüz Binlerce Çalışana Tazminat Müjdesi

Güncelleme:

Yasaya göre İzmir İl Özel İdaresi yerel seçim sonrası kapandı. İşçilerin, tazminat hakları için mahkemenin verdiği karar ise tüm çalışanlara emsal olacak.

İzmir İl Özel İdaresi'nin yerel seçim sonrası yasa gereği kapatıldı. Ardından açıkta kalan işçiler, ihbar, kıdem, yıllık izin gibi haklarını da almak için mahkemeye gitti. Mahkemeden taşeron işçileri sevindirecek yargı haberi geldi.

MAHKEMEDEN EMSAL KARAR

Mahkemeye başvuran 125 işçiden 17'sinin davası geçen hafta sonuçlandı. Mahkeme, işçilerin yaklaşık 8-12 bin TL tutan ihbar, kıdem ve yıllık izin ücretlerinin devlet tarafından ödenmesine karar verdi. İşçilerin avukatları Muharrem ve Özcan Çiçek, "Özel İdare kapatılınca bu işçiler ortada ve işsiz kaldı. Sorumluluğu kimse üstlenmedi. Valilik ve Belediye de almayınca biz de devlete dava açtık. 125 müvekkilimizden 17'sinin davası sonuçlandı.

GERİ DÖNECEK KURUM YOK AMA

İşe geri dönecekleri bir kurum kalmadığı için sadece ihbar ve kıdem tazminatları ile yıllık izin ücretlerini alacaklar. Bu da kişi başı ortalama 8-12 bin TL. Sadece İzmir'de benzer durumda 300 civarı işçi var. Bu karar aynı konumdaki yüzlerce işçi için de emsal olacak" dedi.

NE OLMUŞTU

İl Özel İdaresi'nin kapatılmasıyla işsiz kalan taşeron işçiler, Vali Mustafa Toprak'la görüşmüş, "Yapacak bir şey yok" yanıtı üzerine bazıları gözyaşlarına hakim olamamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, "Taşeronun bizle ilgilisi olmadığını dünya alem biliyor. Kim çalıştırdıysa onun sorunu. Bizim eleman alacak durumumuz yok. Yasanın kendisinden kaynaklı bu durum. Kim işini kaybetse üzülürüz, ama Büyükşehir'in özel sektörde ya da başka yerlerde işini kaybeden insanlara iş verecek ne gücü, ne de kaynağı var. İhtiyacın üzerinde eleman çalıştırmak gibi bir durum söz konusu değil" demişti.

'YENİ DAVALAR İÇİN ÖRNEK OLUR'

Muharrem Çiçek İzmir 10. İş Mahkemesi'nde açtıkları dava süreci ile ilgili şu bilgileri verdi: "Mahkeme süreci 6 ayda sonuçlandı. Biz Maliye Hazinesi'ne karşı davayı açtık ancak onlar sorumlu olmadığı için itiraz etti. 7. ayda açmışız. Bu yüzden de süreç biraz uzadı. Aslında daha kısa sürebilirdi hasım belli değildi. Takdir Komisyonu, 6360 Sayılı kanun kapsamındaki 178 Sayılı Maliye Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 9. Madde G bendine göre Takdir Maliye Hazinesi'nin sorumlu olduğunu takdir etti. Boşta kalan devlet kurumları için bu kanun Maliye sorumludur diyor. Alacaktan ya da devirden sorumlu olduğu gibi borçlardan da sorumludur diyor. Bundan sonraki davalar daha çabuk sonuçlanacaktır. Valililk mi belediye mi kimin sorumlu olduğu bilinmiyordu. Şimdi hasım belli oldu."

29 İLDE BİNLERCE İŞÇİ

30 Mart Yerel Seçimleri sonrası Özel İdarelerde çalışan binlerce taşeron işçi işsiz kaldı. Ancak şu an İzmir hariç diğer illerde toplam kaç işçinin dava açtığı bilinmiyor. Bursa'da 72 kişi, seçim sonrası tazminatsız olarak işsizler kervanına katılacağı açıklanmıştı. İzmir'de 307, Mersin'de 153, Samsun'da 224, Konya'da 53, İstanbul'da yaklaşık 200 kişi olmak üzere 29 ildeki özel idare bünyesinde binlerce kişi, valilikler bünyesinde temizlik işçisi, güvenlik görevlisi ve şoför olarak çalışıyordu. Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, İstanbul ve Kocaeli illerindeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği, 30 Mart 2014 seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılıp, bu il özel idareleri kapatıldı. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Samsun Mersin İzmir Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (3)

Adınızı Yazın:

zaten bunların derdi beleş para onu da mahkeme onaylamış hayırlı uğurlu olsun vatana millete

1
11
yanıtYanıtla
TUNCAY:

seçim söylemi seçim bitsin töbe lafını dahi yapmazlar akp gerçeği öğrenin artık

10
1
yanıtYanıtla
GsLiMobil-ANDROID:

Nihat adamın dibidir. suçsuz ve namusludur kesin sesinizi.

1
4
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title