Haberler

Mahkeme Salonundaki Oturma Düzenini Değiştirecek Karar

Gaziantep 6. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Orhan Gazi Ertekin, bir davada, avukatların, ''savcının kürsü dışında konumlanması gerektiği' yönündeki talebi üzerine, avukatların da kürsüde bulunmasını sağlayarak, duruşma yaptı Savcının kürsüde oturmasının adil yargılamayı ihlal olduğunu değerlendiren Ertekin, mahkeme salonunun, savcı ve avukatların aynı kürsüde bulunacağı şekilde düzenlenmesi için Cumhuriyet Başsavcılığına yazı gönderdi Ertekin: ''Mevcut yasada tarafların nereye oturacağına ilişkin bir düzenleme yok. Mevcut durum geçmişten bugüne geldi.

Gaziantep 6. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Orhan Gazi Ertekin, avukatların talebi üzerine, savcı ile avukatların aynı kürsüde bulunmasına karar vererek, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığından, salonun bu şekilde düzenlenmesini istedi.

Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir duruşmaya katılan avukatlar Muharrem Ercan ve Mehmet Arif Şahin'in, yargılamanın adil ve sağlıklı biçimde yürütülmesi için "cumhuriyet savcısının kürsü dışında konumlanması gerektiği' yönünde talepte bulunduğunu anlattı.

Bunun üzerine söz verdiği savcının, bu konudaki takdirin hakimde olduğunu belirttiğini ifade eden Ertekin, savcının aşağıya inme yönünde inisiyatif göstermemesi üzerine, avukatların geçici olarak kürsüye oturtulduğunu ve duruşmanın tamamlandığını söyledi.

Hakimle savcının duruşmada yan yana oturmasının da "iddiayla hükmün birleşmesi" anlamına geldiğini vurgulayan Ertekin, "Bunun da adil yargılama ihlali olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu uygulamanın değiştirilmesine yönelik bir karar aldım. Uygulamanın değiştirilmesi ve duruşma salonunun mevcut şartlara göre yeniden dizayn edilmesi için Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına yazı gönderdim."

-"Teamül" değil "alışkanlık"

Ertekin, mevcut yasada tarafların nereye oturacağına ilişkin bir düzenleme olmadığını, mevcut oturma biçiminin geçmişten bugünü geldiğini vurgulayarak, "Buna teamül deniyor ama böyle bir teamül yok. Teamül ve geleneklerde bir rıza aranır. Mevcut geleneklerde kesinlikle bir rıza yoktur. Özellikle avukatların hiçbir rızası yoktur. Bu nedenle buna gündelik alışkanlık demek daha doğru olur" diye konuştu.

Hakim, savcı ve avukatların kendi pozisyonlarını yeniden sorgulamasının önünün açılması gerektiğini aktaran Ertekin, bu kararın, tarafların duruşmada nasıl konumlanacağına dair adil bir görüntünün oluşmasına yönelik yeni bir tartışma açacağını dile getirdi.

Ertekin, Türkiye'de doğru ve adil konumlanma biçiminin, Anayasa Mahkemesi'nde uygulandığını dile getirdi.

Kararın alınmasından rol oynayan avukatlar

Kararın alınmasında rol oynayan avukat Muharrem Ercan ise devleti temsil eden savcı ile toplumu temsil eden avukatın eşit hiza ve seviyede oturması gerektiğini savundu. Kürsüye çıkmalarının sembolik bir anlamı olduğunu anlatan Ercan, "Burada asıl önemli nokta mahkemenin verdiği kararla iddia makamı ile savunma makamının kendisini rahatça konumlandıracağı, görevini rahatça yapacağı bir hale gelmesiydi" ifadelerini kullandı.

-"Sembolik de olsa bir mesaj verilmeye çalışıldı"

Avukat Mehmet Arif Şahin de kararın, hukuk ve yargı tarihi açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Hukukta devrim niteliği taşıyan bir karara şahit olduklarını belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Talebimiz egolarımızın tatmini değil. Burada Türk yargı tarihi açısından çok mühim bir karar verilmiştir. Burada, Türk hukuk tarihinin bir yarası olan iddia ve savunmanın eşitliği konusunda sembolik de olsa bir mesaj verilmeye çalışıldı. Bu geleneği yıkmak bizim elimizde. Biz özellikle bu kararı veren Orhan Gazi Ertekin'e diğer yargıçlar tarafından da destek verilmesini istiyoruz. Çünkü bu kuralı Türkiye'nin ve Türk yargısının kabul etmesi gerekiyor."

"Hakimlerimiz böyle cesur kararlar verebiliyor"

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ise Ertekin'in kararının sevindirici olduğunu belirtti.

Bu konuda yasal bir düzenleme olmadığını belirten Şarklı," Bu, Türk yargı tarihinde şu ana kadar bildiğimiz ilk ve güzel bir örnek. Savcının yetkilerinin yanında avukatların da aynı hak ve yetkilerle donatılmasını istiyoruz. Bu noktada, talepte bulanan avukat arkadaşlarımıza ve kararı veren hakime teşekkür ediyorum. Savunmaya hak ettiği değeri veren hakimlerimiz böyle cesur kararlar verebiliyor" şeklinde konuştu.

Şarklı, bu kararın ardından yasal bir düzenleme gerektiğini sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel

Asliye Ceza Mahkemesi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title