Haberler

Mahkeme, Bakanlığı 50 Bin Lira Tazminat Ödemeye Mahkum Etti

Güncelleme:

Eskişehir 2'inci İdare Mahkemesi, 6 kişinin öldürülmesi olayında son öldürülen kişinin yakınlarının açtığı davada İçişleri Bakanlığı'nı kusurlu buldu.

Eskişehir 2'inci İdare Mahkemesi, 6 kişinin öldürülmesi olayında son öldürülen kişinin yakınlarının açtığı davada İçişleri Bakanlığı'nı kusurlu bularak 572 lira maddi, 50 bin lira da manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Eskişehir merkeze bağlı belde iken, son yapılan düzenlemeyle mahalle statüsüne geçirilen Muttalip'te, 24 Ağustos 2010 tarihinde meydana gelen olayda İhsan Doğu (58) aralarında husumet bulunan komşusu Yusuf Toprak (62), eşi Fatma Toprak (59), oğlu Selahattin Toprak (39) ile yeğeni Zeynep Ruhan Toprak'ı (48) iftar sofrasında pompalı tüfekle öldürüp, ailenin diğer oğlu Mehmet Sadık Toprak'ı (35) da yaralayarak kaçtı. İhsan Doğu, 11 Kasım 2010 tarihinde, daha önce yaraladığı Mehmet Sadık Toprak'ı, 17 Kasım 2010 tarihinde ise Yusuf Toprak'ın eniştesi olan Ziya Akın'ı (71) av tüfeği ile ateş ederek öldürdü ve kaçmak isterken de jandarma ekipleri tarafından yakalandı. Doğu yargılandığı Eskişehir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  6 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 

İhsan Doğu tarafından en son öldürülen Ziya Akın'ın eşi Hafife Akın, çocukları İlhan Akın ve Mustafa Orhan Akın ile torunları Hüseyin Fevzi Toprak ve Abdullah Toprak avukatları aracılığıyla 2012 yılında Eskişehir 2'inci İdare Mahkemesi'ne İçişleri Bakanlığı hakkında 5 bin lira maddi, 100 bin lira da  manevi tazminat davası açtı. 

GÜVENLİKLE İLGİLİ AĞIR HİZMET KUSURU İDDİASI

Davacılar, Ziya Akın'ı öldürülmesi olayında davalı idarenin güvenlikle ilgili ağır hizmet kusurundan kaynaklandığı iddiasında bulundu. Davacılar, ilk iki cinayetten sonra davaya konu olan cinayetin işlenmesini idarenin engelleyemediğini, göz göre 3 seferde aynı aileden toplam 6 kişinin öldüğünü, küçük bir beldede zanlının yakalanmamasının kabul edilebilir olmadığını, sanığın yakalandığı yerin cinayetin işlendiği evin karşısı olmasının bu kadar yakın bir yerde saklanıyor olmasının işin baştan savma yapıldığının göstergesi olduğunu savundu. Yakınları, Ziya Akın'ın ölümü nedeniyle manevi yönden sarsıldıkları gibi maddi bakımdan kayba uğradıkları söyleyerek mağduriyetlerine yol açan eylemin davalı idarenin güvenlikle ilgili ağır hizmet kusurundan kaynaklandığını öne sürdü.

MAHKEMENİN KARARI

Eskişehir 2'nci İdare Mahkemesi, davalı İçişleri Bakanlığı'nın 572 lira maddi ve 50 bin lira da manevi tazminat ödemesine karar verdi. Kararda şöyle denildi:

"Kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması devletin asil görevidir. İdarenin bu görevi yerine getirmek, kamu düzenini ve esenliğini sağlamak üzere kolluk örgütünü kurması gerekli araç ve olanakları sağlaması yeterli önlemleri zamanında alması  gerektiği açıktır. 4 kişiyi öldürüp kaçan, 11 Kasım 2010 tarihinde ilk saldırıda yaralı olarak kurtulan kişiyi daha öldürüp  tekrar kaçan ve davacılar murisi Ziya Akın'ı 17 kasım 2010 tarihinde öldüren katil zanlısının olayla ilgili her türlü bilgi ve delilin değerlendirilip araştırma yapılmasına rağmen bulunamadığı, olayın oluş şekli, yeri ve zamanı ile olay sonrasında yapılan çalışmalarda davalı idareye küçük bir beldede peş peşe üç seferde toplam 6 cinayetin işlenmesinin engellenmemesi, zanlı yakalanana kadar yakın korumaya devam edilmemesi hizmetin kusurlu işlemesi olması nedeniyle davalı idarenin sorumlu olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır. Ölenin eşi Hafife Akın'a  cenaze gideri olarak 527 lira maddi tazminat ödenmesi ve davacılar tarafından talep edilen manevi  tazminatın 50 bin liralık kısmının kabulü gerektiği sonucuna varılmıştır. Hafife Akın'a manevi tazminat olarak 15 bin lira, çocukları Mustafa ve İlhan için ayrı ayrı 12 bin 500 lira, torunlar Abdullah ve Hüseyin için ayrı ayrı 5 bin lira ödenmesine karar verilmiştir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İçişleri Bakanlığı Yusuf Toprak Eskişehir Muttalip Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title