Haberler

Mahkeme, Festus Okey Davasında Direndi

Festus Okey’in gözaltında tutulduğu sırada ölümüne neden olmakla suçlanan polis memuru Cengiz Yıldız’ın yargılandığı davada mahkeme heyeti, Yargıtay'ın bozma kararına karşı verdiği kararda oy birliğiyle direndi.

Festus Okey'in gözaltında tutulduğu sırada ölümüne neden olmakla suçlanan polis memuru Cengiz Yıldız'ın yargılandığı davada mahkeme heyeti, Yargıtay'ın bozma kararına karşı verdiği kararda oy birliğiyle direndi.

Festus Okey davasında mahkemenin verdiği 4 yıl 2 ay cezanın Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı tarafından bozulmasının ardından davanın yeniden görülmesine başlandı. Mahkemenin ailenin müdahillik talebinin reddi konusunda oy birliğinde direnme kararının ardından dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidecek.

13 Aralık 2011'de Yıldız'ın 4 yıl 2 ay hapse çarptırılmasının ardından Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Okey'in kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu'nun maktulle biyolojik bağı araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda bir karar verilmesi için kararı bozdu. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 duruşma boyunca reddettiği müdahilliği kabul etti ve dava bugün yeniden görülmeye başlandı.

Bozma kararının ardından İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davanın ilk duruşmasında maktul vekilleri, sanık polis memuru Cengiz Yıldız ve sanık vekili hazır bulundu. Maktulün vekilleri olduklarını beyan eden Muhsin Kemal Şimşek, Can Atalay, Alptekin Ocak, Özgür Ceylan Aytaç, Özgür Yılmaz, Murat Boduroğlu, İlknur Alcan, Şükriye Erden, Şerif Özgür Urfa müdahillik talebinde bulundu ancak mahkeme hakimi talebi reddetti. Müdahillik talebinde bulunan vekiller, dışarıda duruşmaya katılmak isteyen 10 kişinin barikat arkasında bekletildiğini, bu vatandaşların da duruşmaya izleyici olarak katılmaları gerektiğini, aksi takdirde mahkemenin aleniyet ilkesine uymadığını belirtti. Mahkeme hakiminin talebi reddetmesi üzerine mahkeme hakimi ile avukatlar arasında tartışma çıktı. Yaşanan gerginliğin ardından avukatlar taleplerinin bu sefer tutanağa geçirilmesini istedi. Mahkeme hakimi da talebi dikkate alarak tutanağa geçirdi.

DURUŞMADA TANSİYONLAR YÜKSELDİ

Öte yandan bu tartışma esnasında kalbinin sıkıştığını, tansiyonun yükseldiğini belirten ve davaya müdahillik talebinde bulunan avukat Muhsin Kemal Şimşek ise duruşmadan çıkma ve dışarıda bekleme talebinde bulundu.

Ardından mahkeme hakiminin Yargıtay'ın bozma kararı ile ilgili, "Kararın bozulmasını istiyor musunuz?" demesi üzerine maktul Okey'in vekilleri kararın bozulmasını talep ettiklerini belirtirken, sanık Yıldız ve sanık vekilleri ise takdirin mahkemeye ait olduğunu söyledi.

DOSYA YARGITAY GENEL KURULU'NA GİDECEK

Bunun üzerine duruşmaya ara verilirken, aranın ardından mahkeme ailenin müdahillik talebinin reddi konusunda oy birliğinde direndi. Bunun üzerine dava ikinci kez tartışmalı olarak bitti.

Kararın ardından dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidecek.

Davaya müdahil olmak isteyen Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri ise duruşma öncesi adliye önünde bir basın açıklaması yaptı.

FESTUS OKEY'İN DAVASINA MÜDAHİL OLMAK İSTEYENLERE SUÇ DUYURUSU

Basın açıklamasını yapan Çağdaş Önder, Nijeryalı göçmen Festus Okey'in 2007 Ağustos ayında gözaltına alındığını Beyoğlu Polis Karakolu'nda polis tabancasından çıkan bir kurşunla öldüğünü belirterek, mahkemenin 4 yıl boyunca Festus Okey'in kimlik bilgilerini beklediğini, celseleri birbiri ardında ertelemek ve süreci geciktirmek dışında başka bir şey yapmadığını söyledi. Yapılan açıklamanın devamında mahkemenin yine 4 yıl boyunca Festus'un kimlik bilgilerini beklemek dışında bir şey yapmadığı, karakol kamera kayıtlarını ve kayıp gömlek ile ilgili bir soruşturma başlatmadığı belirtildi. Öte yandan açıklamanın devamında yüze yakın kişinin, "Festus bizim kardeşimizdir" diyerek bireysel müdahillik dilekçesi verdikleri ancak mahkemenin bu talebi reddetmekle kalmayıp haklarında suç duyurusunda bulunduğu ifade edilirken, bireysel başvuru dışında birçok sivil toplum kuruluşunun da davaya müdahil olmak istedikleri ancak mahkemenin sivil toplum kuruluşlarının taleplerini gerekçesiz reddettiği belirtildi.

Bozma kararının ardından İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davanın ilk duruşmasında, mahkemenin ailenin müdahillik talebinin reddi konusunda oy birliğinde direnmesi nedeniyle dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidecek. Bu duruma tepki gösteren maktulün ÇHD'li avukatlarından Alptekin Ocak, "Tetiği çeken polis Cengiz Yıldız'a adeta ödüllendirir gibi 4 yıl hapis cezası verildi. Gözaltına dahi alınmadı bu polis memuru" dedi.

FESTUS OKEY'İN AİLESİNİN TALEBİ REDDEDİLDİ

Ocak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Festus Okey'in ailesinin avukatlarından biri olarak, eğer Türkiye'de kolluk kuvveti işkence uyguluyorsa, insanlık dışı muamele yapıyorsa adli makamların hak ettiği gibi bunu cezalandırmasını talep ediyorum. Festus Okey'in ailesi bu davaya katılmak istedi. Katılma talebi maalesef Yargıtay'ın kararına rağmen İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi" dedi.

Ocak, dosyanın Yargıtay Genel Hukuk Kurulu'na gideceğini ve temyize gideceklerini ifade ederek bu davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cengiz Yıldız kemal şimşek İstanbul Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title