Haberler

Mahçupyan'dan HDP'ye Barajı Geçme Formülü

Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu'nun Başdanışmanı Mahçupyan, "HDP'nin yüzde 10 barajını geçmesinin tek yolu Öcalan'ın silahların tamamen bırakıldığını deklare etmesi" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, "Türkiye, Kürtler ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Paneli" için bulunduğu Erbil'de Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Mahçupyan, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) haziran ayındaki genel seçimlerde yüzde 10 barajını aşmasının ya da barajın altında kalmasının önemli siyasi sonuçları olacağını söyledi. Mahçupyan "HDP'nin seçimde yüzde 10 barajını geçmesinin tek yolunun Öcalan'ın silahların tamamen bırakıldığını deklare etmesi ve Kandil'in de buna sahip çıkmasından geçtiğini" dedi.

"HDP BARAJIN ALTINDA KALIRSA ÇÖZÜM SÜRECİ KARŞITLARININ ELİ GÜÇLENECEK"

"HDP yüzde 10 barajını geçebilirse Meclis'te çok daha etkili olur, ağırlığı artar. Anayasa sürecinde çok daha belirleyici olur. Umarım geçerler. Çünkü öyle bir şey HDP'yi Türkiye partisi yaptığı gibi çözüm sürecinde de meşruiyet zeminini genişletir. Ancak eğer barajın altında kalırlarsa bu, kendi kararlarıyla böyle olduğu ölçüde o zaman bir miktar çözüm süreci karşıtlarının elini güçlendirmiş olacaklar. AK Parti'yi yalnız bırakmış olacaklar. Süreci de zora sokarlar.

"YÜZDE 8'İ BİLE ZOR BULACAKLARINI DÜŞÜNÜYORUM"

HDP'nin seçim barajını geçmesinin tek bir yolu olduğunu söyleyen Mahçupyan "Çözüm sürecinin bundan sonraki aşamasında Öcalan, silahların tamamen bırakıldığını deklare eder, Kandil de bu deklarasyona sahip çıkar ve bütün dünyaya 'Ben Türkiye'de silahlı hareketi bıraktım' derse toplumun teveccühünün artacağını düşünüyorum. O zaman HDP'nin barajı geçme ihtimali vardır. Ancak eğer öyle bir şey olmazsa yani şu an Cizre'de olduğu gibi ya da 6-8 Ekim'deki gibi olaylar devam ederse Kandil'in davranışı öyle kalırsa, ben yüzde 8'i bile zor bulacaklarını düşünüyorum. Yine yüzde 10'un altında kalırlar" dedi.

"DİĞER PARTİLERDEN OY ALMALISIN"

Etyen Mahçupyan, PKK'nın Kandil'deki yönetiminin silahsızlanmayı sahiplendiğinin Türkiye'de duyulması gerektiğini belirterek, "Öyle olmalı ki AK Parti'den, CHP'den ve MHP'den insanlar oy verebilsin. Yoksa nasıl oyunu yüzde 6,5'tan 10'a çıkaracaksın? Diğer partilerden oy almalısın. Burada alabileceğin oy, diğer Kürtlerdeyse bunlar AK Partililer. Bu AK Partili Kürtler'den sen oy istiyorsan o zaman AK Parti'yle ortak olan bu siyasete sahip çıkman gerekiyor. Yoksa sen AK Parti'nin çözüm isteğine rağmen onun tam karşısında pozisyon alırsan AK Partili Kürt'ün oyunu alman çok çok zor olur" diye konuştu.

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE SIKINTI OLMAZ DEMEK ZOR"

Mahçupyan, Kürt sorununa çözüm sürecini değerlendirmesinde ise, "Çözüm sürecinde sıkıntı olmaz demek çok zor. Neticede olaylar oluyor, insanlar ölüyor. Cizre'de de olayların olması tesadüfi değil. Oradaki olayların olması iradidir. Dolayısıyla bu irade de karşı tarafın iradesi olarak okunuyor. Yani Kandil'in iradesi. Eğer Kandil'in iradesi buysa o zaman çözüm sürecinde nasıl ilerleyeceksiniz" dedi.

DÜNYADAKİ EMSALLERİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Mahçupyan "Geldiğimiz noktada esas problem sürecin doğal olarak vaat ettiği şeylerin, Kandil tarafından yetersiz bulunmasıdır. Kandil'in ayrıca kendisi için bir şeyler istiyor olması halidir. Esas mesele bu. Bugün dünyanın herhangi bir yerinde bu tür bir sorun yaşansaydı tedavi olarak, çözüm olarak ne olacak idiyse Türkiye'de de o olacak. O kadarı olacak. Ondan fazlasının olmayacağını insanların bir şekilde içselleştirmesi gerekiyor. Ondan fazlası olabilir ancak siyaset üzerinden olabilir. Sen bir parti kurarsın. Bugün Türkiye'de ayrılıkçı parti de federasyoncu parti de var. Şimdi federasyoncu parti yüzde 40-50'lerle iktidara gelirse, Türkiye herhalde bölgede federasyonu tartışır."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Etyen Mahçupyan Ahmet Davutoğlu Kandil Dağı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (45)

Bozkurt RomaMobil-IOS:

Bu ermeniye hiç güvenmiyorum Allah belanızı versin ermeniler

19
24
yanıtYanıtla
y.ovalıMobil-ANDROID:

her biji hdp barajı geçeceğine inanıyoruz yüzde on barajını onların başına yıkacazzzzz

26
14
yanıtYanıtla
ErmeniMobil-ANDROID:

lütfen yorumlarınıza dikkat edin bizde bu vatan topraklarında doğduk büyüdük bu topraklar bizimde toprağımız bizimde Allahımız aynı ,sizinde, bu öfke niye arkadaşlar niye? Askerliğimizi yapıyoruz, vergimizi veriyoruz kimsenin hakkına tecavüz etmiyoruz niçin bizim etnik kimliğimize hakaret ediyorsunuz benim soyum EGİN Ermenilerinden gelmekte etnik kimligim niçin zorunuza gidiyor biz uzaydan gelmedik bu vatanın insanlarıyız lütfen saygı Allah katında bütün insanlar eşittir üstünlük yaptığınız iyiliklerde takvanızdadır

31
0
yanıtYanıtla
fırfır:

ABDÜLHAMİT HAN BİR ERMENİ NİN ÜLKENİN KADERİNİ BELİRLEYECEK ACIKAMAYI YAPACAĞINI BİLSE KAHRINDAN BİR KEZ DAHA ÖLÜRDÜ, SEVR HAYALİ HİÇ BİTMEYECEK BUNLARDA, ELBET ÇIKAR BU VATANI KURTARACAK BİR VATAN EVLADI DAHA .

17
13
yanıtYanıtla
Yüksel:

HDP ile akp bence anlaştı, HDP barajın altında kalacak, oyları akp ye geçecek. akp de istediği gibi at koşturacak, Türk halkı danışıklı dövüşle karşı karşıya. . .

22
2
yanıtYanıtla
kendine sakla aklinimobilWeb@haberler.com:

Yuru isine bak. Kurtlere akil verme. Kendine sakla aklini AKP danismanina bak..

15
9
yanıtYanıtla
JembeyMobil-IOS:

Ermeni = Kürt hepsi aynı soydan bunların

8
16
yanıtYanıtla
IAYLIM DERDImobilWeb@haberler.com:

Apo ya ve pkk ya neden ermeni dölü ve yalcısı denmesinin delili bu olsa gerek

5
17
yanıtYanıtla
FenasiMobil-IOS:

Ermeniye kaldik koskoca ülkede basdanismanlik yapacak bir müslüman evladi bulamadinizmi ya???

8
14
yanıtYanıtla
emre aydın Mobil-ANDROID:

mahçupyan hemşerihlerine akıl veriyor hdp nin kürt değil ermeni partisi olduğunu biliyor eyyy mahçupyan defol git türkiyeden

9
11
yanıtYanıtla
Tüm 45 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title