Haberler

Mahalli Sanatçıdan Gençlere Müzik Eğitimi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Kurstan görüntüler Bağlama kursu alan çocuklardan görüntüler 76 yaşındaki Kültür Bakanlığı mahalli sanatçısı Ömer Yarşi'nin kurstan görüntüleri Yarşi'nin açıklamaları Mahalli sanatçıdan gençlere müzik eğitimi Kültür Bakanlığı mahalli sanatçısı Ömer Yarşi, gönüllü ders verdiği öğrencileriyle birlikte 25 konser verdi Yarşi: "Öğrencilerin sahne kültürünü de almaları için konserler veriyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Kurstan görüntüler

Bağlama kursu alan çocuklardan görüntüler

76 yaşındaki Kültür Bakanlığı mahalli sanatçısı Ömer Yarşi'nin kurstan görüntüleri

Yarşi'nin açıklamaları Mahalli sanatçıdan gençlere müzik eğitimi

Kültür Bakanlığı mahalli sanatçısı Ömer Yarşi, gönüllü ders verdiği öğrencileriyle birlikte 25 konser verdi

Yarşi:

"Öğrencilerin sahne kültürünü de almaları için konserler veriyoruz. Müziği öğretirsiniz ama sahneye çıkarmazsanız hiç kıymeti yok. Konserler yüreklenmelerini sağlıyor, medeni cesaretlerini arttırıyor"

Afyonkarahisar'da yaşayan 76 yaşındaki Kültür Bakanlığı mahalli sanatçısı Ömer Yarşi, müziğe olan aşkını gençlik merkezinde gönüllü kurs vererek taze tutmaya çalışıyor.

Bağlamayla 7 yaşında ağabeyinin sazını gizli gizli çalarak tanışan Yarşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzik sevgisi yüzünden ilk başlarda babası ile sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Çocukluk yıllarında çevresindekilerde müziğe karşı önyargı olduğunu, müzisyenlerin iyi karşılanmadığını belirten Yarşi, "Ağabeyim evde bağlama çalardı. Ben de evde kimsenin olmadığı zamanlarda bağlamayı alır tıngırdatırdım. Bir gün telini koparınca, bağlamayla uğraştığım ortaya çıktı. Ağabeyim bana 'madem saz çalmak istiyorsun, benimle çalışmalara gel' dedi. Ondan görerek ilerlettim. O zamanlar kışları daha çetin olurdu. Bağlamayı öğrenmek için, dizlerimize kadar karda yanına gidip geldim" diye konuştu.

Asıl mesleğinin oto tamirciliği olduğunu, gençlik yıllarında birçok işte çalışsa da müziğe ilgisini hiç kaybetmediğini anlatan Yarşi, şöyle devam etti:

"19 yaşında İstanbul Radyoevi'nin sınavına girdim. Ağabeyim beni saklı gönderdi. 'Kazanırsan babama söyleriz' dedi. Ben de kazandım diye telefon ettim. Babama söylemiş, rahmetli, 'Eğer orada kalıp radyo sanatçısı olacağım derse, evlatlıktan reddederim. Gelirse başımın üstünde yeri var' demiş. İstanbul Radyoevi'nin sınavını kazanınca babam ağabeyime, 'Oğlum ben sokakta nasıl gezeceğim. Senin oğlan radyoda saz çalıyormuş derler' demiş. Memleketimizde o zamanlar müziğe karşı bir mutaassıplık vardı. Buna rağmen aradan çıkan birkaç sanatçıdan biri benim."

Bir süre yurtdışında işçi olarak çalıştığını, ardından iş yeri açarak müzikten para kazandığını ifade eden Yarşi, 1975'de Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici olarak yeni nesle müzik aşkını aşılamaya başladığını aktardı.

Öğrencileriyle 25 konser verdi

Yarşi, yaklaşık 30 yıldır Gençlik Merkezinde gönüllü olarak bağlama kursu verdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bizim için müzik bir yaşam biçimi. 7 yaşından beri bağlama çalıyorum. Müzik sevgimi, öğrencilerime bağlama öğreterek yaşatıyorum. Her işimi bırakıp öğrencilerimle ilgilenmeye çalışıyorum. Haftada 3-4 gün ders veriyorum. Bazen evlerine de gidiyorum ya da onlar evime geliyor. Onlara müzik öğretirken mutlu oluyorum. Bugüne kadar kurs verdiğim öğrencilerimle 25 konser düzenledik. Öğrencilerin sahne kültürünü de almaları için konserler veriyoruz. Çünkü sahne çok önemli. Müziği öğretirsiniz ama sahneye çıkarmazsanız hiç kıymeti yok. Konserler yüreklenmelerini sağlıyor, medeni cesaretlerini arttırıyor."

- "Benimle beraber mezara gitmesin"

Gençlerin halk müziği ve bağlamaya çok fazla ilgisinin olmadığına değinen Yarşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gençler daha çok popüler müziğe ilgi duyuyor. 5 yıl İspanya'da kaldım. Yurtdışında bağlamayı gören ilgi duyuyor. Her yerde çaldıracaklardı neredeyse. Az kalsın orada sokak sanatçısı olacaktım. Bakanlık 6 yıl önce mahalli sanatçılık için sınav açtı. Kültür Bakanlığı mahalli sanatçısıyım. Onu da gençlik merkezlerinde, halk eğitim merkezlerinde yıllarca eğitim vermemiz sayesinde kayıt altına alındığı için belirleyebildiler. Artık kimse kalmadı. Benimle beraber mezara gitmesin diye üniversitemizden bir hocamız ve belediye başkanımızın desteğiyle 'Afyon Türküleri' diye bir CD hazırladık. Türkülerimizin kaybolmaması için böyle bir çalışma yaptık."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Bakanlığı İstanbul Bağlama Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title