Haberler

Mahalle Bakkallarının Mücadelesi

Kırklareli iline bağlı Babaeski Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Türkay Topal, küçük bakkalların büyük marketlerle rekabet edemediğini belirterek, "Uluslararası sermaye ile rekabet edemezsin" dedi.

Bakkalın büyük marketlerle rekabet edemediğini söyleyen Topal, "Onlar gidiyor aynı üründen belki tonlarca alıyor. Küçük esnafın gidip de o şansı yok. Tonlarca mal alıp, aldığı malı ufak iş yerinde satacak gibi bir durumu yok. Bunlar istedikleri malı Türkiye'nin her yerinde yerleri var. Türkiye'nin her yerinde yerleri var, aldıkları malı tabi ucuza alıyorlar. Ucuz olarak halka satmaya çalışıyorlar. Bu yüzden küçük esnaf olarak bizim artık rekabet etme şansımız kalmıyor. Uluslararası sermaye tamamen bizleri bitirme aşamasında. Vatandaşta tabi haklı olarak kendini düşünüyor. Bakkalı düşünmüyor, ancak veresiye mal alanlar bakkalına gidiyor. Veresiye olarak alıyor. Marketler veresiye vermiyor, ya karttan alıyor ya da nakit para alıyor. O yüzden veresiye alışveriş yapanların küçük esnaf ile alışverişleri var ama diğer kartla, para ile alışveriş yapanın mecburen marketlere gidiyor" diye konuştu.

"ANAHTARINI, ÇOCUĞUNU EMANET ETTİĞİN ESNAFINA SAHİP ÇIK"

Sosyal medya hesabından küçük esnafa destek niteliğinde paylaşımlar yaptığını belirten Topal, "Herkese söylüyorum hatta alışverişinizi esnaf ve sanatkarlardan yapalım, bu dükkan sizin diye bir şey vardı, esnafımıza sahip çıkalım. Yerel esnafımızdan alışveriş yapalım. Kimi zaman anahtarını, kimi zaman çocuğunu emanet ettiğin esnafına sahip çık. Kötü günümüzde, düğünümüzde, cemiyetimizde hep bizimle olan; üzerimizde param yok sonra versem olur mu? diyebileceğimiz esnafımıza sahip çıkalım. Bu tür şeyleri paylaşmaya bakıyorum küçük esnaf ile ilgili. Küçük esnaf, mahallenin en çok her şeyi bilen insanıdır. Herkes ona güvenir. Kar marjları düşük. Bir tek esnaf onlarla avunmaya çalışıyor. Yaz olunca da dondurma satışları oluyor" dedi.

"KÜÇÜK ESNAFIN PARASI YİNE BU İLÇEDE DÖNÜYOR"

Ben ne kadar söylesem de, elinde belli miktarda sermayesi olan insan onlara giremez diyen Topal, "Rekabet etme şansı yok çünkü. Bir uluslararası sermaye ile rekabet edemezsin. Onlar aldıkları paraları malları buradan stoklayıp götürüyorlar ama küçük esnafın parası yine bu ilçede dönüyor. O yüzden küçük esnaf zor durumda. Kapatanlar da var, kapatanların yerine belki bir umut adam çocuğunu okutmuş üniversiteye yollamış, herhangi bir işe koyamamış mecburen ona üç beş getirisi olsun diye o düşünceyle açıyor. Ama çok uzun sürmeden yine kapatıyor. Büyük marketler yok ediyor. Bizim burada bereket AVM yok, bir de AVM olmuş olsa iyice temizlenir" diyerek sözlerini sonlandırdı. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kırklareli Babaeski Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title