Haberler

"MAĞDURLAR İçin Adalet" Gaziantep'te Anlatıldı

Güncelleme:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "Mağdurlar İçin Adalet" paneli gerçekleştirildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekil Osman Toprak, Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki (ŞKM) panelin açılışında, belediyeciliğin sadece yol, kaldırım yapmak olmadığını, beşikten mezara tüm problemleri çözmek için gayret sarfetmesi gereken canlı bir organizma olduğunu söyledi.

Belediyelerin sosyal sorumluluk projelerinde de aktif görev alması gerektiğini vurgulayan Toprak, şöyle konuştu:

"Ülkemizde uzun bir süre hem kamu hukuku hem de özel hukuk alanında mağdurun ihmal edildiği görüşü ağırlık kazanmış ve bu suçtan mağduriyetin giderilmesi yöntemleri üzerinden durulmaya başlanmıştır. Mağdurun hem maddi hem de manevi bazı gereksinimlerin bulunduğu sürekli olarak belirtiliyor. Adalet sistemindeki temel amaç, bozulan sistemin yeniden tesis edilmesi de olduğu da düşünüldüğünde ceza hukuku sistemi mağduru maddi ve manevi olarak gördüğü zararı gidermek üzere kurulmuştur. Bu sistem içerisinde en önemli uygulama mağduriyetin hem ceza normlarıyla hem de tazminat yoluyla giderilmesidir. Ancak ceza hukuk sistemi içerisinde mağdur olan kimse bir takım adli mekanizma süreçleri içerisinde sıkışıp kalmamalıdır. "

Mağdurun korunması için sadece polisiye tedbirlerinin yeterli olmadığına dikkati çeken Toprak, sivil toplum ile kamu kurum ve kuruluşlarının mağduriyetin giderilmesi noktasında çalışma yapabileceğini vurguladı.

Toprak, suçtan dolayı mağdur duruma düşen kişilerin suç sonrası yapılan müdahalelerle haksızlığa uğrayarak, kötü muamele görmesi ve yeterince ilgilenilmemesinin, onları "ikinci bir mağduriyet" yaşamalarına neden olduğunu ifade etti.

Mağdurlara hem sosyal hem de psikolojik destek verilerek, yaşadıkları travmanın giderilmesi gerektiğini belirten Toprak, "Bu konuda sivil toplum kuruluş ve diğer kamu kurumları daha aktif bir şekilde yer almalılar" dedi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya da, "Mağdur Hakları Daire Başkanlığının" mağdurların eksikliklieri ile ihtiyaçlarının giderilmesi ve sorunlara daha hızlı müdahale edilerek çözüm üretilmesi için kurulduğunu söyledi.

Sakarya, panelin, kanun taslağı çalışmasına ışık tutulması, Türkiye ceza adalet sisteminde mağdurların konumunun iyileştirilmesine katkıda bulunma ve toplumsal farkındağının artırılmasını amaçladığını belirtti.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kadir Günüç ise, panele katkıda bulunanlara teşekkür ederek, verimli geçmesini diledi.

Öte yandan Sakarya, Büyükşehir Belediyesi'nin panele katkılarından dolayı Başkan Vekili Osman Toprak'a plaket takdim etti.

Konuşmaların ardından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Gülsoy, moderatörlüğündü, GAÜN Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Ahmet Bozdağ, "Ceza Muhakemesi Hukukunda Mağdurun Hukuki Yardım Alma Hakkı, Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, "Türkiye'de Önerilen Yeni Mağdur Hakları Sistemi", Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Yücel Alparslan, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının mağdurlara yönelik çalışmaları" konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Adalet Bakanlığı Osman Toprak Şehitkamil Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title