Haberler

Mağaralara Defineci İlgisi

Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu (HÜMAK) Üyesi Turgay Baş, mağaralarda en sık karşılaştıkları problemlerin başında, defineciler tarafından yapılan kazı çalışmaları olduğunu bildirdi.

Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hemen her bölgesindeki mağara oluşumlarına gezi ve inceleme amaçlı etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Mağaraların oluşumları hakkında araştırmalar yaparak, net bilgileri arşivlere kazandırmak için çalışma yürüttüklerini belirten Baş, Türkiye'nin mağara oluşumları bakımından oldukça zengin durumda olduğunu ifade etti.

Baş, mağaraların yer aldığı yerlerde ortaya atılan hazine söylentilerinin definecilerin ilgisini çektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Girdiğimiz mağaralarda en sık karşılaştığımız problemlerin başında defineciler tarafından yapılan kazı çalışmaları geliyor. Mağaraların arkeolojik açıdan bir değeri varsa bile, bu değer yapılan kazılar yüzünden tahrip ediliyor. Bu kazılar esnasında mağara oluşumları ciddi zarar görüyor.

Define meraklıları, rivayetleri gerçeğe yorup, can güvenliklerini de geri plana atarak mağaralara giriyor. Mağaralarda hazine olduğuna dair çokça rivayet var. Ancak defineciler çoğu zaman mağaralardan eli boş ayrılır. Mağaradan bulup çıkardıkları şeyler varsa, bunlar maddi açıdan değil arkeolojik açıdan değerli."

-"Vatandaşların duyarlı olması ve kazı girişimlerine izin vermemesi gerekiyor"-

Mağara oluşumları bakımından zengin Kastamonu'da birçok mağaraya girip inceleme yaptıklarını aktaran Baş, buralarda da define kazılarıyla karşılaştıklarını söyledi.

Baş, doğal mağara oluşumlarıyla dikkat çeken Devrekani, Küre, Şenpazar, Pınarbaşı ilçelerinde etkinlikler yaptıklarını ifade ederek, "Bu saklı güzelliklerin oluşumu binlerce yıllık bir doğa olayı. Bu nedenle mağara çevrelerinde yaşayan vatandaşların duyarlı olması ve kazı girişimlerine izin vermemesi gerekiyor. Mağaraları tehlikeye sokacak bir durumla karşılaşıldığında konunun ilgili makamlara ihbar edilmesi bu değerlerin korunması için yapılacak en büyük iyilik olacaktır" diye konuştu.

Muhabir: Semih Yüksel

Yayıncı: Sinan Özmüş - KASTAMONU

Kaynak: AA / Yerel

Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title