Haberler

500 Madenci Perşembe'den Beri Yer Altında, Kapıları da Açmıyorlar

Güncelleme:

Zonguldak Ereğli'nin Kandilli Beldesi'ndeki özel maden ocağında çalışan 500 işçi, 60 arkadaşı işten çıkarılınca kendilerini madene kapattı. Eylem halen sürüyor.

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi'ndeki özel maden ocağında çalışan yaklaşık 500 işçi, 60 arkadaşı işten çıkarılınca üretimi durdurdu. Dün sabah yer altında başlattıkları eylem sürüyor. Beldedeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında çalışan madenciler, bu sabah ocağa giderek eylem yapan işçilere destek verdi.

ŞİRKET İŞTEN ÇIKARDI

2005'te TTK'dan ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan Hema Kömür İşletmeleri şirketi, ihale sözleşmesinde yer alan 12 milyon ton kömür rezervinin sahada bulunmaması, haritalarda yer almayan bölgedeki olası kömür rezervinin belirlenmesi ve hazırlanması için süre verilmemesi gibi nedenlerle işçi çıkarmaya başladı. Daha önce 29 işçinin işine son verildiği işletmede, dün de 60 madenci işten çıkarıldı.

YERİN 250 METRE ALTINDALAR

Bunun üzerine dün sabah vardiyasına gelen işçiler, üretimi durdurarak yerin 250 metre altında eylem başlattı. 16.00-24.00, 24.00-08.00 vardiyalarında çalışan işçilerin de katılmasıyla yer altında eylem yapan işçi sayısı 500'e ulaştı. Yemek ihtiyaçları Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından karşılanan işçilere dün aileleri de ocak önüne gelerek destek verdi. Aileler, akşam ise evlerine gitti.

TTK İŞÇİLERİNDEN DESTEK

TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece vardiyasından çıkan yaklaşık 150 işçi, sabah ocağa giderek madencilere destek verdi. İşçilerle birlikte işletmeye gelen GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, işletmede çalışan yaklaşık 800 personelden 500'ünün üretimde çalıştığını söyledi. İşçilerin, sorun çözülünceye kadar eylemlerini sürdürme kararında olduğunu ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:

"Şirket ile TTK arasındaki uyuşmazlık nedeniyle 800 çalışanın işsiz kalma tehlikesi var. Şu anda yaklaşık 500 civarında madenci kardeşimiz kendisini ocağa kilitlemiş ve eylemlerini devam ettiriyor. Bizler TTK çalışanları olarak, bu kardeşlerimizin işsiz kalmasına, işlerinden atılıp aşsız kalmasına ve bu şekilde işveren ile devlet arasında pazarlık unsuru olarak kullanılmasına tepki göstermek için buradayız. Birbirimizin halinden ancak bizler anlarız. Özeli, kamusu aynı çatı altında birlikte mücadele edeceğimizi, birleşmekten ve birlikte mücadeleden geriye durmayacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz."

'KİMSE BİZİ ARAMADI'

Dünden bu yana kimsenin kendilerini aramadığını, sorunun çözülmesi için bir adım atılmadığını vurgulayan Mutlu, "Ne olacağını biz de bilmiyoruz. Ancak bir adım atılmazsa, işçilere çalışmaya devam edeceklerine yönelik güvence verilmezse, arkadaşlarımız eylemlerinde kararlı görünüyor" dedi.

YEMEKLERİ SENDİKA SAĞLIYOR

Yer altındaki işçilerin yemek ihtiyaçlarını sendika olarak dışarıdan sağlamaya çalıştıklarını belirten Mutlu, "Bu konuda şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bundan sonra da süreç bu şekilde işlemeye devam edecek" diye konuştu. TTK'da çalışan madenciler, yer altındaki arkadaşlarına bir süre alkışlarla destek verdikten sonra ocaktan ayrıldı

"DAHA ÇOK İŞÇİ ÇIKARILACAK"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, maden işçilerinin, 60 arkadaşlarının işten çıkarılması nedeniyle yer altında ocaktan çıkmama eylemi yaptıkları işletmenin, Ocak ayı sonuna kadar 659 işçiyi işten çıkarıp iş yerini tasfiye edeceğini Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'ne bildirdiğini açıkladı. Şirketin, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan hazırlık işleri için ek süre talebinde bulunduğunu, bunun da gerçekleşmediğini ifade eden Alabaş, şöyle konuştu:

"Şirket yetkilileri, İş Kanunu'nun 29'uncu maddesi gereği, 30 Aralık 2014 tarihi sonuna kadar 497, 2015 Ocak sonuna kadar da 162 kişiyi işten çıkararak iş yerini tasfiye edeceğini tebliğ etti. Problemin çözülmemesi nedeniyle dün 60 kişinin işine son verildi. Maden işçileri, kendilerini ocağa kilitleyerek probleme çözüm bulunmasını istiyor. 'Biz üretmek, kazanmak ve kazandırmak istiyoruz' diyorlar."

"SORUNUN ÇÖZÜMÜ SİYASİ"

Bürokrasinin sorunu çözemediğini, problemin siyasi olduğunu, TTK Genel Müdürlüğü, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın konudan bilgisi olduğunu ifade eden Alabaş, "Hükümetin, ilgili herkesin bilgisi var. Bu problemin çözümü siyasi bir karardır. Biz devletimizin maden işçisinin ölüsüne değil dirisine sahip çıkmasını bekleriz. Maden işçilerinin sorunlarını çözmelerini istiyoruz. Böyle bir süreçte işsiz kalmalarına kimsenin gönlü razı değil. Bu problemi de siyasi iradenin çözmesini bekliyoruz" dedi.

İşsizlik korkusunun ölüm korkusunun önüne geçtiğini vurgulayan Alabaş, "HEMA Kandilli İşletmesi, Ereğli'nin en büyük istihdam kaynağı. 6.5 aydır problemin çözümü adına adım atılamıyorsa burada hükümet adına, yönetenler adına, devlet adına söylenecek söz bulamıyorum. Maden işçileri canları, hayatları pahasına üretmek istiyorlar, kazandırmak ve kazanmak istiyorlar. Tek amaçları bu. Kışın yaklaştığı bu dönemde işsiz kalma korkusuyla yeraltına kendilerini kilitledile." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Taşkömürü Kurumu İsa Mutlu Zonguldak Kandilli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (22)

şahin:

allah yardım etsin. herkes evine ekmek götürmenin derdinde

55
0
yanıtYanıtla
kadir:

ya biraz ALLAHTAN KORKUN. bu işçilere yazık ya. zaten canları tehlıkede . biraz insaf bu işe mecburlar dıye bu kadarda zulüm olmaz ya.

38
0
yanıtYanıtla
işsiz:

akp şaşırdı sabrımızı taşırdı

26
7
yanıtYanıtla
KAYSERİLİ:

BU HÜKÜMETTEN Bİ CACIK OLMAZ ANCA ÖLECENKİ GÜNDEME GELECEN ÖNCE SOMA SONRA ERMENEK İKİSİDE UNUTULDU GİTTİ BİZ BUNLARA OY VERDİKÇE HALİMİZ HEP BÖYLE OLUR

25
2
yanıtYanıtla
SELİM:

DAĞDAKİ KOYUNU KURT KAPINCA KENDİNİ SORUMLU TUTTUKLARINI SÖYLEYENLER NEREDE ACABA

25
0
yanıtYanıtla
toprak:

sizin sesiniz böyle doyulmaz kardeşler. ancak 30 , 40 kişinizin madende ölmesi gerekiyor.

25
0
yanıtYanıtla
TÜTÜNSPOR:

ÇÖKSÜN MADEN HEPSİ ORDA KALSIN BAK OZAMAN NE OLACAK , İŞTEN ÇIKARMAK KOLAY ADAMLARIN HAKKINI VERİN MADENCİLERE EN AZ AYDA 3000 TL MAAŞ VERMELERİ LAZIM

24
0
yanıtYanıtla
Halk:

Iscimize sonuna kadar destek diyenler nerede? Bu insanlar kötü sartlarda evlerine ekmek götürmek icin ölümü bile göze alirlarken sorumlular para saymaktan firsatmi bulamiyorlar. Devletten bir haber varmi?

23
1
yanıtYanıtla
İlgisiz Mobil-IOS:

Nerde bu millet nerde CHP ve TC liler, ağaç kesmeyemi kittiler Nede olsa kış geldi odun Lazım odun kafalılara

5
18
yanıtYanıtla
Hukuk ve Adalet:

Destekliyorum! Madenciler bence milletvekillerin den daha fazla para almali, orada bos oturanlarin aldigi para haram! Canini bizleri isitmak icin tehlikeye atan bu isciler her mukafati ve yuksek maasi hak ediyor.

22
0
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title