Haberler

Maden İş Sendikası'ndan Teftiş Raporlarını Vermeyen Bakanlığa Tepki

Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Soma'daki maden ocağında yapılan teftiş raporlarının nüshasını, 'ticari sır ve gizlilik' gerekçesiyle vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'na tepki gösterdi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Soma'daki maden ocağında yapılan teftiş raporlarının nüshasını, 'ticari sır ve gizlilik' gerekçesiyle vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'na tepki gösterdi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi'nden yapılan basın açıklamasında şöyle denildi: "Sendikamız, bir yazı ile bütün iş yerlerini, dolayısıyla maden ocaklarını ve 301 maden emekçisinin şehit olduğu facianın meydana geldiği Soma kömürleri Eynez ocağını da denetleyen Çalışma ve Sosyal Güvenliği İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan örgütlü olduğumuz maden ocaklarının denetim raporlarının birer kopyasını istemiştir. Sendikamız, bunu örgütlü olduğu iş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği konusundaki durumlarını bilmek, ona göre üyelerini yönlendirmek, ilgili yerlere, iş verene uyarılarda bulunmak, gerekirse resmi şikayette bulunmak için istemiştir. Çünkü, sendikanın iş yerine girerek denetim yapma yetkisi kesinlikle yoktur. İş yerlerindeki iş güvenliği durumunu denetim raporları ile öğrenmek istemiştir. Ne yazık ki, sizlere dağıtacağımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın sendikamıza gönderdiği cevabı yazıda da görüldüğü gibi 'Bakanlık, ocaklara ilişkin iş güvenliği denetim raporlarını ticari sır olarak nitelendirmiş ve sendikamıza vermeyi reddetmiştir. Üstelik, denetlenen işletmenin ticari sırı olarak nitelendirdiği raporu işverenden istememizi önermiştir. Bu önergeyi yaparken, raporları ticari sır olarak nitelendirip işverenin de verme olasılığının önünü tamamen kapatmıştır."

Açıklamada, Bakanlığın bu yazıyla, "genel olarak sendikaları, özelde de Soma kömürleri ve diğer ocaklardan sendikayı iş güvenliğinden sorumlu bir taraf olarak görmediğini açık biçimde ilan ettiği" belirtildi.

Bakanlığın tavrı üzerine yapılan açıklamada şöyle denildi: "Peki, Soma faciasından sonra günlerdir sendikamızın bu faciada haksız bir biçimde sorumlu taraf ilan eden iktidara, sosyal kesimlere soruyoruz. Sendikaya bir denetim raporunun kopyası bile ticari sır diye verilmiyorsa sendika nasıl orada iş güvenliği konusunda bilgi sahibi olacak. Sendikayı hem iş güvenliğinde hiçbir şekilde taraf olarak görmeyeceksin, hiçbir bilgiyi vermeyeceksin, muhatap almayacaksın, iş güvenliği raporlarını işveren ve hükümet arasında bir ticari sır sayacaksın, sonra sendikayı da sorumlu taraf ilan edeceksin. Akla, mantığa, hukuk devleti anlayışına asla ve asla uymayan bir durumdur. Şunu açık biçimde belirtiyoruz. Bu belge, Soma kömürleri ve diğer kömür ocaklarında toplu iş katliamlarına yol açacak eksiklerin, ihmallerin ticari sır olarak nasıl saklandığını, sendikadan bile gizlendiğini dolayısıyla sendikanın ve tarafların facia konusunda uyarı yapmalarının, önlem alınmasını istemelerinin, demokratik tepkiyi ortaya koymalarının, gerekirse üretimi durdurmalarının nasıl önüne geçildiğini ortaya koymaktadır. Sorumluluk konusunda hedef saptırmaya çalışanların, asıl sorumluları, siyasi sorumluları gizlemeye çalışanların, bunların değirmenine bilerek ve bilmeyerek su taşıyanların bilgisine sunuyoruz." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
title