Haberler

Maden İhracatında ABD ve AB'de Artış Çin'deki Kaysı Önleyemedi

Irak'taki karışıklıklar ve Rusya-Ukrayna krizi nedenlerine bir de Çin'in talebinde azalma olması maden ihracatında kan kaybına neden oldu.

Irak'taki karışıklıklar ve Rusya-Ukrayna krizi nedenlerine bir de Çin'in talebinde azalma olması maden ihracatında kan kaybına neden oldu. Sektör ABD ve AB ülkelerine dış satışlarında artış yaşasa da, en büyük pazarlar arasında yer alan Çin, Irak ve Rusya'daki kaybın önüne geçemedi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre; maden sektörü ihracatında kan kaybı devam ediyor. Çin pazarında devlet desteklerinin kesilmesi, Irak'taki iç karışıklık ile Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik sektörün en önemli pazarlarında sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Temmuz ayını düşüşle kapatan sektör, Ağustos'ta da pazar kaybından dertli. Birlik verilerine göre 2013 Ağustos ayında 400 milyon dolar seviyesinde bulunun sektörün toplam ihracatı bu yılın aynı döneminde yüzde 4.27 azalarak 382,9 milyon dolara kadar geriledi.

Ocak - Ağustos aylarını kapsayan sekiz aylık dönemde de gerileme kendisini gösterdi. Geçen yıl bu dönemde 3 milyar 343 milyon dolar olan sektör ihracatı, 2014'ün 8 aylık döneminde yüzde 5,63 azalarak 3 milyar 160 milyon dolara düştü.

-ÇİN YİNE BAŞROLDE-

İhracattaki düşüşte en büyük etken yine pazar lideri Çin oldu. 8 aylık dönemde bu ülkeye yapılan toplam maden ihracatı yüzde 24.14 azalarak 1 milyar 659 milyon dolardan 1 milyar 258 milyon dolara geriledi. Çin gibi en önemli pazarların başında gelen Irak'taki düşüş yüzde 5.98, Rusya'da ise 14.94 oldu. Hindistan'da yüzde 73.87, ABD pazarında yüzde 11.81, AB ülkelerinden İspanya da yüzde 44.31 ve Hollanda da görülen yüzde 44.22'lik artışlar da toplam ihracatın gerilemesine engel olamadı.

-DOĞALTAŞ VE MERMERDE DE AYNI TABLO-

Maden sektörü ihracatında en büyük payı alan doğaltaş ve mermerde de yüzler gülmüyor. Ağustos ayında yüzde 8.59 azalarak 179.2 milyon dolardan 163.8 milyon dolara inen toplam doğaltaş ihracatı, Ocak Ağustos döneminde sadece yüzde 0.62 artışla 1 milyar 441 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolara yükseldi. Çin, Irak ve Rusya gibi başlıca pazarlardaki yüksek oranlı gerilemeye karşın ABD ve Hindistan pazarındaki yükselme genel maden ihracatında olduğu gibi doğaltaş ihracatında da sekiz aylık dönemde kaybın büyük olmasını engelledi.

-ÇİN DÜŞÜŞE RAĞMEN LİDERLİĞİ KAPTIRMADI-

Doğaltaş ve mermer ihracatında ülkeler bazında bakıldığında Ağustos ayındaki gerilemeye rağmen Çin ilk sırayı aldı. Bu ülkeye değer bazında yüzde 19.64 gerileyerek, 81.8 milyon dolardan 65.7 milyon dolara inen doğaltaş ihracatı, 8 aylık dönemde ise yüzde 7.78 azalarak 630 milyon dolardan 580 milyon dolara indi. Irak pazarındaki kan kaybı ise Ağustosta da devam etti. Bu dönemde yüzde 23.46 gerileyen Irak pazarı 6.1 milyon dolara kadar düştü

Çin ve Irak pazarlarındaki düşüşe karşın, ABD pazarındaki artış sevindirdi. Ağustos'ta yüzde 19.26 artışla 27.3 milyon dolara yükselen doğaltaş ve mermer ihracatı, sekiz aylık dönemde yüzde 11.46 artarak 212.2 milyon dolara ulaştı.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu İstanbul Irak Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title