Haberler

Maden Faciasında 3 İşçiye Ulaşmak İçin İlk Kazma Vuruldu

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında geçen pazartesi günü meydana gelen göçükte can veren 8 işçiden 1500 ton toprak ve kömür yığını altında kalan 3'üne ulaşmak için bugün ilk kazma vuruldu.

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında geçen pazartesi günü meydana gelen göçükte can veren 8 işçiden 1500 ton toprak ve kömür yığını altında kalan 3'üne ulaşmak için bugün ilk kazma vuruldu. Ocakta metan gazı seviyesinin yüzde 1'e düşmesinin ardından vagonlarla göçük kaldırılmaya başlandı. Dün 4 madencinin cenazesinin toprağa verilmesinin ardından bugün de 32 yaşındaki Muharrem Yapıcı'nın cenazesi Devrek İlçesi'ne bağlı Çağlar Köyü'nde gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Taşeron firma Star İnşaat Ticaret A.Ş.'ye bağlı işçilerin pazartesi günü kömür üretimi için hazırlık çalışması yaptığı yerin 630 metre altındaki galeride meydana gelen ani metan gazı püskürmesinde 5 işçi zehirlenerek, 3 işçi de hemen ardından çöken 1500 ton kömür ve taş yığınından oluşan göçükte yaşamını yitirdi. İşçilerden Hayrettin Dağkıran ise ağır yaralı kurtarıldı. Ocaktan cesetleri çıkarılan 5 işçiden 4'ünün cenazesi dün toprağa verildi.

CENAZEYE GİDEN VALİ VE MİLLETVEKİLLERİ YOLDA KALDI

32 yaşındaki Muharrem Yapıcı'nın cenazesi ise bugün Devrek İlçesi'ne bağlı Çağlar Köyü'nde toprağa verildi. Cenazeye katılmak için yola çıkan Vali Erol Ayyıldız, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ve CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, karla kaplanan köy yolunda zor anlar yaşadı. Bir minibüs kar nedeniyle yolda kalınca, arkada bulunan Vali Ayyıldız, milletvekilleri ve belediye başkanlarının araçları da kaldı. Minibüsün yol kenarına çekilmesi sırasında Vali Ayyıldız ve milletvekilleri de araçlarından inerek minibüs sürücüsünü yönlendirdi. Minibüsün kenara alınmasından sonra Vali Ayyıldız'ın aracı ile diğer araçlar geçiş yaptı. Minibüstekiler ise konvoydaki diğer araçlara nakledilerek köye ulaştırıldı.

Köy mezarlığı önünde kılınan cenaze namazına Vali Ayyıldız ve milletvekillerinin yanında Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir de katıldı. Evli ve 1 çocuk babası Muharrem Yapıcı'nın cenazesi, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra kar yağışı altında mezarlıkta toprağa verildi. Vali Ayyıldız ve milletvekilleri, daha sonra ailenin evine geçerek taziyede bulundu.

İLK KAZMA VURULDU

Göçük altındaki maden işçileri 42 yaşındaki Yüksel Koca, 31 yaşındaki Ahmet Şeker ve 56 yaşındaki Hüseyin Kürekçi'ye ulaşmak için ise bugün ilk kazma vuruldu. TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, ocaktaki metan gazı seviyesinin yüzde 1'e düşmesinin ardından sabah kurtarma ekibinin ocağa girerek 150 metrelik alana dağılan 1500 tonluk göçüğü tahliye işlemine başladığını söyledi. Özçelik, "Ocakta yeterli havalandırma sağlandı. Şu anda gaz seviyesi çalışılabilecek düzeyde. Sabah ilk işçi tertibi yapıldı ve ekip ocağa indi. Vagonlara yüklenecek kömür ve taş yığınları, lokomotif ile çekilecek. Tabii ilerledikçe gaz geldiği için çalışmalar çok dikkatli yapılıyor. İşçilerin göçüğün neresinde olduğu belli değil. Bu yüzden çalışmalar uzun sürebilir. Sabırlı olmalıyız" diye konuştu.

Özçelik, diğer galerilerde üretim çalışmalarına ise dün sabahtan itibaren başlandığını da kaydetti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır da 8 madencinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını ve ilgili Cumhuriyet Savcısı'nın da bilirkişi heyeti ile birlikte ocağa inerek ilk incelemesini yaptığını söyledi. Başsavcı Özbakır, "Bilirkişi heyeti ön incelemesini yaptı. Şu anda 3 işçiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. Onlar çıkarılıp otopsileri yapıldıktan sonra ocakta tekrar inceleme yapılacak. Soruşturma devam ediyor" diye konuştu.

1000 LİRA MAAŞ BAĞLANACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Kamuran Öner, şehit olan madencilerin ailelerine ölüm aylığı ve ölüm geliri bağlanacağını söyledi. Öner, "5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası'nın 20'nci maddesine göre ölen işçilerin hak sahiplerine ölüm geliri bağlayacağız. Aynı kanunun 32'nci maddesine göre de hak sahiplerine ölüm aylığı bağlayacağız. Bu hesaplarda kişilerin aylık gelirleri dikkate alınıyor. Tahmini hesaplara göre hak sahipleri aylık ortalama toplam 1000 lira maaş bağlanacak" dedi. Öner, ölen madencilerden sadece Yüksel Koca'nın 1344 gün ödenmiş priminin bulunduğunu, hak sahiplerince askerlik borçlanması yerine getirilirse her iki aylığın da bağlanacağını kaydetti.

YARALI KURTULAN İŞÇİ: MADENDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM

Faciadan ağır yaralı kurtulan maden işçisi 32 yaşındaki Hayrettin Dağkıran, tedavi gördüğü Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde yoğun bakımdan çıktı. 7 aylık hamile eşi 28 yaşındaki Safiye Dağkıran'ın hastanede yalnız bırakmadığı Hayrettin Dağkıran, olayı hatırlamadığını söyledi. Anlatılanlardan sonra yaşadığı için şükrettiğini belirten Dağkıran, "Bir kaç ay sonra nasipse çocuğum olacak. Yaşadığıma şükrediyorum. Ama arkadaşlarım öldü, çok üzgünüm" dedi. Dağkıran, maden ocağında çalışmaya devam edip etmeyeceği yönündeki soruya, "Benim işim bu. Şoför kaza yapınca şoförlüğü bırakmıyor. Ben de madeni bırakmayacağım" dedi.

EE,DS,GG(EE/SS) - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Erol Ayyıldız Zonguldak Kozlu Politika Güncel Haberler

title